PwC CEO Survey: Un sfert dintre executivii din România spun că peste un deceniu companiile lor nu vor fi viabile dacă nu se transformă

G.D.
Companii / 30 martie 2023

Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România

Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România

Jumătate (52%) dintre directorii generali din România se declară încrezători în perspectivele de creştere a veniturilor companiilor pe care le conduc în următorul an, potrivit raportului PwC CEO Survey 2023, conform unui comunicat remis redacţiei. În acelaşi timp, un sfert dintre respondenţi (27%) cred că organizaţiile lor nu vor supravieţui peste un deceniu dacă îşi continuă cursul actual şi nu iau decizii de transformare a companiilor.

Potrivit sursei citate, cel mai important factor care le va afecta rentabilitatea pe termen lung este deficitul de angajaţi şi competenţe, arată 70% dintre respondenţi, alte ameninţări fiind: schimbarea preferinţelor consumatorilor, noutăţile în reglementare, apariţia unor noi tehnologii, tranziţia la noi surse de energie şi distorsiunile lanţului de aprovizionare.

"Liderii de afaceri se confruntă cu o serie de ameninţări şi riscuri urgente care s-au acumulat în ultimii doi ani şi cărora trebuie să le facă faţă şi, în acelaşi timp, trebuie să se gândească strategic la viitor, la modul în care trebuie să-şi reinventeze afacerile pentru a rămâne viabile pe termen lung. Marea provocare este cum vor găsi echilibrul, cum vor atenua tensiunile de astăzi, luând totodată decizii pentru transformarea organizaţională. Sondajul ne dă şi veşti bune, fiind încurajator faptul că 60% din investiţiile pe care le fac au ca obiectiv reinventarea companiilor, iar 40% sunt concentrate pe consolidarea actuală", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Pe termen scurt, circa trei sferturi dintre respondenţi (73%) plănuiesc să investească în automatizarea proceselor, tehnologii noi şi dezvoltarea angajaţilor.

Directorii din România percep inflaţia ca fiind principalul risc pentru dezvoltarea afacerilor în următorul an (48%), urmat de conflictul geopolitic (42%) şi volatilitatea macroeconomică (38%).

Imaginea se modifică uşor atunci când orizontul de timp se lărgeşte - volatilitatea macroeconomică devenind cea mai importantă îngrijorare în următorii cinci ani, secondată de inflaţie şi conflictul geopolitic. Peste o treime dintre directorii generali din România resimt o expunere mare sau foarte mare la fiecare dintre cei trei factori de risc, subliniază sursa citată.

Ca răspuns la provocările economice pe termen scurt, executivii spun că iau măsuri pentru a stimula creşterea veniturilor şi a reduce costurile. Astfel, 92% declară că deja reduc costurile de operare sau intenţionează să facă acest lucru în următoarele 12 luni. Însă, circa două treimi dintre directorii generali din România declară că nu au în vedere concedierile, în timp ce cealaltă treime a celor intervievaţi recunosc că au demarat un program de disponibilizări sau urmează să o facă (procentul la nivel global este chiar mai mare, 39%). Într-o măsură apropiată, aproximativ trei din cinci directori executivi afirmă că nu au în vedere îngheţarea angajărilor.

În ceea ce priveşte o posibilă amânare a investiţiilor, ponderea directorilor generali din România care afirmă că păstrează ritmul investiţional (52%) este mai mare decât a celor care declară că au iniţiat demersul de diminuare a investiţiilor sau au în plan o astfel de iniţiativă (44%).

În comparaţie cu studiul de anul trecut, se pot observa schimbări în privinţa destinaţiilor preferate de către directorii executivi din România pentru perspectivele generale de dezvoltare a companiilor. Pentru liderii de afaceri din România, Germania este de mai mulţi ani cea mai atractivă piaţă externă în privinţa oportunităţilor de creştere. Statele Unite se clasează, la fel ca în urmă cu un an, pe locul secund, urmată de Franţa, Austria, Moldova, Ungaria şi Bulgaria, în urcare faţă de poziţiile ocupate anterior. China coboară anul acesta în clasamentul destinaţiilor considerate propice pentru dezvoltare de către directorii executivi din ţara noastră de pe poziţia a treia în 2022 pe penultimul loc. Polonia reintră în top zece al celor mai importante pieţe de export, în timp ce Rusia iese din clasament.

-62% se aşteaptă la o încetinire a creşterii economiei naţionale în următorul an.

-75% estimează că creşterea economică globală se va diminua în următoarele 12 luni.

-Adoptarea unor noi surse alternative de energie se situează pe poziţia a patra în topul priorităţilor de investiţii în următoarele 12 luni.

-Schimbările climatice încă nu sunt cap de afiş pe agenda liderilor de organizaţii, însă aceştia anticipează că, pe termen scurt, factorul de risc legat de climă le va afecta îndeosebi profilurile de cost şi lanţurile de aprovizionare.

-Pentru directorii generali ale căror organizaţii sunt expuse riscului geopolitic principalele demersuri planificate pentru acest an sunt adaptarea prezenţei pe diferite pieţe şi diversificarea ofertei de produse şi servicii.

PwC CEO Survey explorează percepţiile directorilor generali din România privind evoluţia economiei, perspectivele, provocările şi oportunităţile de dezvoltare ale organizaţiilor pe care le conduc. Sinteza opiniilor respondenţilor din acest an se regăseşte în raportul PwC România CEO Survey, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb