PwC România: Piaţa locală a atins o valoare a tranzacţiilor de 5,4 miliarde de euro

D.T.
Companii / 10 martie 2023

PwC România: Piaţa locală a atins o valoare a tranzacţiilor de 5,4 miliarde de euro

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, tranzacţii semnate şi încheiate, a atins 5,4 miliarde euro anul trecut, depăşind nivelul pre pandemic de 5,2 miliarde euro din 2019, evoluţie susţinută de tranzacţia de peste un miliard euro cu zăcământul Neptun Deep, informează un comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, dacă la această sumă se adaugă şi tranzacţiile anunţate anul trecut, dar care nu au fost încă finalizate, atunci valoarea atinge 6,6 miliarde euro.

"2022 a fost un an foarte bun pentru piaţa M&A din România, cu tranzacţii importante care remodelează şi duc într-o nouă etapă dezvoltarea anumitor sectoare. Anul 2023 se conturează la fel de interesant: există lichiditate suficientă, sunt investitori interesaţi de România şi sunt multe tranzacţii care urmează să fie finalizate în domenii importante precum energie, imobiliare, sănătate şi telecomunicaţii", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

În 2023 valoarea tranzacţiilor încheiate şi anunţate ar putea ajunge la 8 miliarde euro, în condiţiile realizării a două tranzacţii de peste un miliard euro, una în domeniul energiei fiind deja anunţată, adaugă comunicatul.

"Există un decalaj între valoarea tranzacţiilor efectiv încheiate şi a celor anunţate, unele urmând să se finalizeze în acest an. În 2022 piaţa de M&A a revenit în sfârşit la nivelul dinaintea pandemiei şi a fost anul în care putem spune că România a devenit o piaţă a megatrazacţiilor, pentru că avem trei ani consecutivi de tranzacţii de peste un miliard euro (CEZ în 2020, UiPath în 2021, respectiv Neptun Deep în 2022). Suntem optimişti pentru 2023, sunt multe tranzacţii aşteptate să se încheie în acest an. În opinia noastră, această ţintă teoretică de 8 miliarde euro este realizabilă doar dacă în afară de tranzacţia din energie anunţată astăzi, se mai anunţă o nouă mega tranzacţie", a declarat George Ureche, Director şi Lider M&A PwC România.

Piaţa românească este influenţată de tranzacţiile foarte mari, care pentru sectorul local înseamnă peste 100 milioane euro, pentru că tranzacţiile de peste 1 miliard euro sunt rare şi puţine, adaugă sursa. Valoarea medie a unei tranzacţii anul trecut a fost de 21 milioane euro, cu mult peste nivelul din 2021, sectorul imobiliar fiind cel care a înregistrat o creştere semnificativă a valorii medii a tranzacţiilor.

Cele mai dinamice sectoare au fost IT&C, produse industriale şi servicii, sectorul imobiliar, sănătate şi farmacie, energie şi agricultură.

Investitorii corporativi deţin încă o participaţie semnificativă pe segmentul cumpărătorilor pe piaţa locală, fiind activi în toate sectoarele.

În IT&C se observă un număr tot mai mare de fonduri de investiţii pe partea cumpărătorilor, deoarece randamentele ridicate înregistrate în acest sector i-au determinat să achiziţioneze şi să consolideze.

La polul opus, în agricultură şi în sectorul bunurilor de consum sunt în principal tranzacţii realizate de către investitori strategici pe partea de cumpărare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. doriti sa spuneti ca in termeni "reali" intra pe negativ perioada asta!

    a "crescut" sub inflatie = adica in cadere libera! 

    nu e de mirare ca bancile parcheaza pe termen scurt banii in alte randamente; plus ca in usa randamentul fedului e deja in ulele piete peste randamentul imo; vb de pietele cu cap rate compresat! 

    s c cret 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb