PWC WOMEN IN WORK INDEX: Progresul înregistrat de femei pe piaţa muncii ar putea scădea în acest an la nivelul din 2017, din cauza pandemiei

A.P.
Miscellanea / 8 martie 2021

Oana Munteanu

Oana Munteanu

COVID-19 a crescut inegalităţile între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii, mai multe femei fiind în situaţia de a-şi pierde sau de a renunţa la locul de muncă în timpul pandemiei, potrivit raportului PwC Women in Work Index, care măsoară gradul de independenţă economică a femeilor din ţările membre OCDE.

Astfel, progresul înregistrat de femei pe piaţa muncii ar putea reveni în acest an la nivelul înregistrat în 2017. Indicele analizat este estimat să scadă cu 2,1 puncte între 2019 şi 2021 şi va începe să recupereze abia din 2022, când va recâştiga doar 0,8 puncte.

"Pandemia a venit cu multe restricţii, a închis afaceri, grădiniţe şi şcoli, ceea ce a contribuit la pierderea multor locuri de muncă. Mai mult, şcoala online a implicat şi necesitatea de a sta acasă cu copiii, ceea ce a afectat în special femeile. Fie că vorbim despre consecinţa pierderii locurilor de muncă, reducerii veniturilor sau pur şi simplu stresului adiţional general de munca de acasă, grija pentru sănătatea familiei, etc., femeile sunt mult mai vulnerabile. Cercetările arată că întreruperile în carieră au un impact negativ pe termen lung asupra perspectivelor femeilor pe piaţa muncii, de multe ori ele întorcându-se pe poziţii cu calificări reduse şi salarii mai mici. De aceea, este esenţial ca atât la nivel guvernamental, cât şi de companie să existe programe de incluziune şi dezvoltare pentru femei. Nu este vorba despre discriminare pozitivă, ci despre recunoaşterea aportului social şi economic indirect, dar esenţial, pe care femeile şi mamele, în special, îl aduc omenirii", a declarat Oana Munteanu, Director Consultanţă în Resurse Umane PwC România.

În 17 din cele 24 de ţări OCDE care au raportat o creştere globală a şomajului în 2020 - femeile au fost cele mai afectate. Comparativ cu 2019, rata anuală a şomajului OECD în 2020 a crescut cu 1,7 procente puncte pentru femei (de la 5,7% în 2019 la 7,4% în 2020) şi 1,5 puncte procentuale pentru bărbaţi.

Datele colectate în raportul PwC arată că la nivel global, 40% dintre femeile care lucrează (aproape 510 milioane) sunt angajate în sectoare foarte afectate de COVID-19, precum turismul, divertismentul şi servicii de recreere, comerţ şi produse alimentare. Comparativ, 37% dintre bărbaţii lucrează în aceste sectoare.

În România, deşi în decembrie rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (5,1%, faţă de 4,6%), gradul de ocupare este mai mare la bărbaţi, de 74,9%, faţă de 56,9% la femei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Pentru a anula problemele provocate de COVID-19 femeilor care muncesc, până în 2030, progresul către egalitatea de gen trebuie să fie de două ori mai rapid decât rata sa istorică.

Clasamentul Women in Work Index 2021

Primele locuri în topul ţărilor cu cele mai mari progrese pe piaţa muncii pentru femei sunt deţinute de Islanda, Suedia şi Noua Zeelandă, în timp ce ultimele poziţii aparţin Mexicului, Coreei de Sud şi Chile.

Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, Slovenia ocupă locul cel mai înalt (poziţia 4). Polonia s-a clasat pe locul 11, Ungaria pe locul 18, iar Estonia pe locul 19. Republica Cehă şi Slovacia se află doar în ultima treime a listei, clasându-se pe locul 22 şi respectiv pe locul 26.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb