RA-APPS îşi va constitui un fond de locuinţe de serviciu, iar contractele de închiriere nu vor fi prelungite

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 27 iulie 2007

Ilie Bolojan

Ilie Bolojan

Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) îşi va constitui un fond de locuinţe de serviciu, ce se vor afla în mare parte în opt blocuri de pe străzile Mihai Vodă, Polonă şi Mihai Eminescu, iar pentru aceste spaţii nu se vor mai prelungi contractele de închiriere care expiră. "Pentru spaţiile pe care Secretariatul General al Guvernului le are în vedere şi le-a cuprins în proiectul de hotărâre de guvern privind constituirea fondului de locuinţe de serviciu, am emis un ordin prin care nu se mai prelungesc aceste contracte. (...) În aceste blocuri vor fi repartizate apartamente numai pentru locuinţe de serviciu. Deci, dacă astăzi o societate comercială, un fost ambasador, o altă persoană are un contract de închiriere valabil, dacă expiră nu-l mai prelungim", a declarat ieri secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan.

În cazul celorlalte imobile ale RA-APPS, Bolojan a precizat că vor fi prelungite contractele de închiriere doar până la sfârşitul acestui an.

"Am decis ca toate contractele de închiriere în vigoare, în cazul în care expiră, să fie prelungite automat până la sfârşitul acestui an. Asta pentru a nu intra într-o sarabandă, de ce i-am prelungit lui X şi nu i-am prelungit lui Y", a spus Ilie Bolojan.

El a emis totodată un ordin prin care toate persoanele fizice şi juridice care au restanţe la plata chiriilor să fie notificate asupra acestui lucru şi tuturor celor care se găsesc în această situaţie să nu li se mai prelungeas­că contractele de închiriere.

Ilie Bolojan a subliniat că RA-APPS nu a mai făcut licitaţii publice de închiriere în această perioadă, pentru că se aşteaptă aprobarea vânzării, într-o formă sau alta, a majorităţii imobilelor Regiei. Bolojan a arătat că, dacă nu se va legifera de către Parlament vânzarea prin licitaţie deschisă sau prin drept de preempţiune a activelor RA-APPS, Guvernul va trece la vânzarea prin hotărâri a tot ce există liber în afara locuinţelor de serviciu şi spaţiilor de protocol.

În privinţa blocurilor în care locuiau foşti angajaţi ai RA-APPS, din zona Măgurele şi Băneasa, Ilie Bolojan a amintit că, ţinând cont că este vorba despre multe cazuri sociale, a existat o înţelegere anterioară ca imobilele să fie preluate de consiliile locale şi vândute cu drept de preempţiune.

"Aici avem două abordări - pe de-o parte pentru aceşti oameni care au probleme de natură socială şi care stau de foarte mulţi ani acolo, dacă se va opta pentru vânzarea cu drept de preempţiune atunci nu este nicio problemă, dacă se va opta pentru vânzarea prin licitaţie publică, dat fiind situaţia lor, sigur că vor fi nişte cazuri nu foarte plăcute", a explicat secretarul general al Guvernului.

Ilie Bolojan a afirmat însă că până acum consiliile locale nu au dorit să preia aceste imobile şi a subliniat că vânzarea cu preempţiune poate isca şi alte suspiciuni.

Potrivit acestuia, prin vânzarea activelor, RA-APPS doreşte să nu mai fie subiect de presă ca urmare a diferitelor contracte care se dovedesc a fi în neregulă.

Şeful SGG i-a demis pe directorul economic şi pe şeful serviciului paşapoarte de la RA-APPS

Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a mai anunţat ieri demiterea directorului economic, Emilia Şerban, şi a şefului serviciului de paşapoarte, Ecaterina Savu, de la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), pentru nereguli în negocierea şi derularea unui contract de tipărire a paşapoartelor, încheiat în 2001. Contractul încheiat cu compania străină Bundesdruckerei pentru tipărirea paşapoartelor, livrarea de consumabile şi a tehnicii de tipărire a suferit, până în prezent, o serie de modificări, prin intermediul a 11 acte adiţionale.

Potrivit secretarului general al Guvernului, Ilie Bolojan, ultimul amendament adus contractului, în aprilie 2007, prevede livrarea unor componente în valoare de 1.190.000 de euro - calculatoare, imprimante, scannere şi camere de zece ori mai scumpe decât preţul pieţei.

Astfel, RA-APPS a acceptat să achiziţioneze 53 de calculatoare Lenovo, fiecare pentru preţul de peste 13.600 de euro, 14 scannere (2.200 de euro fiecare), 53 de imprimante cu aproape 5.000 de euro bucata şi 14 camere Olimpus, pentru aproape 8.650 de euro bucata. "Când mi-au căzut în mână aceste documente am crezut că s-a greşit cu o virgulă, pentru că la o analiză banală se constată că aceste preţuri, la componente identice care se găsesc pe piaţa românească, în orice magazine, sunt de zece ori mai mici", a arătat Bolojan. Potrivit secretarului general al Executivului, sumele erau însă corecte, deoarece cores­pund documentelor care au însoţit marfa şi celor de transmitere a componentelor de la Regie la Ministerul Internelor.

"Cineva, probabil, gândindu-se că este ultima tranşă de achiziţii înainte de schimbarea sistemului de tipărire a paşapoartelor, s-a gândit să greşească puţin. Nu-mi pot imagina cum cineva şi-a putut permite acest lucru", a subliniat Bolojan. Potrivit lui Ilie Bolojan, compania străină s-a autosesizat, miercuri, cu privire la această factură, după ce documentul a ieşit la iveală, şi a transmis SGG un fax în care susţine că a fost vorba de "o mică neglijenţă", corectând preţul total de la 1.190.000 de euro la 352.962 de euro. Regia plătise, însă, deja, un avans de 25% din suma iniţială, care acoperă suma specificată ulterior. În plus, cu toate că Bundesdruckerei a redus valoarea contractului cu 800.000 de euro, preţurile produselor sunt de patru ori mai mari decât pe piaţă. "Când i-am întrebat pe cei care au negociat aceste preţuri dacă ştiu care sunt preţurile de piaţă, mi-au spus că nu este important, pentru că este un contract vechi, că este o negociere directă şi că trebuie să fie preţuri rezonabile. Dacă acest lucru înseamnă rezonabil în România, înseamnă că oamenii aceia nu ştiu pe ce lume trăiesc", a mai arătat Bolojan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb