"Rabla la tractoare" - una se anunţă, alta se întâmplă

OVIDIU VRÂNCEANU, BRAŞOV
Companii #Auto / 20 martie 2010

"Rabla la tractoare" - una se anunţă, alta se întâmplă

Deşi programul trebuia să înceapă de vineri, AFM nici nu a publicat lista productorilor agreaşi pentru a participa la acest program

Programul "Rabla" pentru tractoare, aflat la prima ediţie, ar fi trebuit să înceapă de vineri, după cum declarau reprezentanţii Administraţiei Findului de mediu. Prin intermediul acestuia, proprietarii care doresc să-şi caseze tractorul vechi ar putea să o facă în schimbul unei reduceri de 17.000 de lei dion preţul tractorului nou.

"La programul < Rabla > pentru tractoare nu participă însă toate REMAT-urile din ţară, ci doar acelea care au infrastructura necesară pentru a putea primi şi distruge asemenea utilaje. Cei interesaţi găsesc pe site-ul nostru (www.afm.ro, n.r.) lista cu REMAT-urile care primesc tractoare", a declarat directorul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Gheorghe Popescu.

Spre deosebire de programul "Rabla" pentru maşini, voucherele valorând 17.000 de lei nu pot fi cumulate, pentru cumpărarea unui tractor nou fiind posibilă folosirea unuia singur.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, anunţa săptămâna trecută ca sunt 17 producători şi distribuitori de tractoare care s-au înscris deja în program. Statul are la dispoziţie, în 2010, o sută de milioane de lei pentru a plăti primele de casare în progamul "Rabla" pentru tractoare.

Abia în aprilie se vor cumpăra tractoare prin acest program

Denisa Vasilescu, directorul companiei Hoyo România, care operează o fabrică de tractoare la Râşnov, spune, însă, că AFM nu a publicat încă lista companiilor care vor putea să vândă tractoare în program. "Oricum, abia după ce va fi publicată această listă, urmează semnarea contractelor şi abia după 30 de zile, undeva la finele lunii aprilie, se vor putea cumpăra tractoare prin intermediul acestui program", a precizat Denisa Vasilescu.

Chinezii de la Hoyo au anunţat, anul trecut, începerea unei investiţii la Râşnov în domeniul producţiei de tractoare.

Fabrica va produce opt modele de tractoare, cu puteri cuprinse între 25 şi 120 cai-putere, cu preţuri care vor pleca de la 6.500 de euro. În programul "Rabla", subvenţia acordată de stat la achiziţia de tractoare ajunge la maximum 17.000 de lei, iar pentru 2010, valoarea totală a programului este de 21 de milioane de lei. Pentru fermierii individuali, nivelul maxim de subvenţionare este de 50% din valoarea tractorului, în timp ce pentru persoanele juridice şi asociaţiile de producători agricoli sau de fermieri subvenţia maximă este de 40% din preţul tractorului. În condiţiile în care cel mai ieftin tractor Hoyo (25 cai-putere) costă 6.500 de euro (circa 28.000 lei) şi în lipsa concurenţei, este evident că producătorul chinez se află într-o poziţie foarte bună, putând să absoarbă toate cele 21 de milioane de lei acordate anual pentru acest program, suficienţi pentru achiziţia a 1.235 de tractoare.

Valoarea investiţiei chinezeşti de la Râşnov este de 30 milioane euro, iar fabrica se va întinde pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi. Deşi iniţial se anunţase că aici vor fi asamblate tractoare de 20 - 120 de cai-putere, chinezii au revenit asupra deciziei şi au redus puterea maximă la 30 de cai, maşinile agricole urmând să fie adaptate cerinţelor pieţei româneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb