RADET a descoperit apa caldă

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 24 iulie 2015

RADET a descoperit apa caldă

Regia acuză producătorul ELCEN că-i umflă ilegal preţul gigacaloriei

Specialiştii din sistem susţin că situaţia persistă de ani buni, dar că nu a fost interes să iasă la iveală

Oprescu a trimis corpul de control al premierului la ELCEN

RADET va da în judecată ELCEN pentru recuperarea pagubelor

Primarul Capitalei Sorin Oprescu şi noii administratori ai RADET Bucureşti susţin că au descoperit abia acum că ELCEN (producătorul de agent termic al Capitalei) a umflat ilegal preţul gigacaloriei, practicând subvenţii încurcişate (ELCEN suprataxează agentul termic ca să poată oferi energia electrică la un preţ mic, competitiv pe piaţa liberă).

Specialiştii din sistem ne-au spus, însă, că situaţia persistă de ani buni, din 2005-2006, dar că nu a fost interes, din partea niciunui politician, să denunţe situaţia.

Oprescu a acuzat şi reglementatorii ANRE şi ANRSC că sunt complicii lui ELCEN, aprobând tarife reglementate care sunt în defavoarea cetăţenilor Capitalei şi a RADET.

La rândul său, Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al RADET, a declarat ieri într-o conferinţă că regia va acţiona ELCEN în instanţă pentru subvenţia încrucişată ilegală pe care o practică, estimând că preţul gigacaloriei este umflat cu circa 30%. Domnia sa a spus că RADET a comandat o evaluare şi va cere instanţei să tranşeze situaţia.

Întrebat de ce abia acum denunţă ilegalitatea, având în vedere că la dubutul acestui an a plecat de la Ministerul Energiei, în subordinea căruia se află ELCEN, Gabriel Dumitraşcu a răspuns: "Eu am condus Direcţia de privatizare şi administrare a participaţiilor statului din minister. Nu am avut acces la aceste date. Le-am descoperit abia după ce am fost numit în CA-ul RADET".

Surse din piaţa energiei susţin că ELCEN şi RADET sunt două găuri negre, prin care se scurg de foarte mulţi ani sume mari din banii cetăţenilor şi consideră că bucureştenii trebuie să se pregătească de o iarnă grea, cu probleme mari în alimentarea cu agent termic. Sursele noastre mai afirmă că ieşirea publică a primarului Oprescu se datorează alegerilor locale de anul viitor, iar problema încălzirii Capitalei este o bombă cu ceas, care-i va exploda în faţă. "Liberalii controlează acum RADET, iar ELCEN este la social-democraţi, situaţia agravând problema încălzirii centralizate a Bucureştiului, întrucât fiecare vrea să arunce pisica în ograda celuilalt", au conchis sursele citate.

Edilul Capitalei a acuzat, ieri: "ELCEN Bucureşti a alocat, în mod nejustificat, cheltuielile pentru producţia de energie termică, în favoarea producţiei de energie electrică, pentru facilitarea vânzării energiei electrice în regim concurenţial, faţă de vânzarea energiei termice către un operator captiv. Bucureştiul depinde în proporţie de 90% de agentul termic produs de ELCEN. Primăria Municipiului Bucureşti nu are niciun control asupra preţului de producţie a agentului termic, pe care este obligată să-l cumpere de la ELCEN. Producătorul a avut un management defectuos, în detrimentul RADET-ului. Un exemplu revoltător şi grosolan îl reprezintă faptul că la nivelul ELCEN-ului a fost schimbată destinaţia fondurilor obţinute din schema de bonus pentru cogenerare, care prin lege prevedea că aceşti bani sunt destinaţi exclusiv pentru modernizarea unităţilor de producţie, în sensul creşterii eficienţei şi randamentului prin cogenerare. Ce vă spun a fost constatat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), la începutul anului trecut, iar ELCEN a fost penalizată şi obligată să returneze suma de 315 milioane de lei".

Sorin Oprescu a reclamat şi nerealizarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare la CET-urile Progresul, Sud şi Grozăveşti, fapt despre care spune că a generat 3 avarii majore în iarna 2014 -2015 (în timpul sărbătorilor de iarnă), cu afectarea unui număr de peste o jumătate de milion de locuitori.

Edilul a mai spus: "ELCEN este unul dintre paradoxurile păguboase ale României. Şi asta din cauza că unii băieţi deştepţi din conducerea ELCEN-ului au făcut tot ce le stă în putere să-şi ia salarii şi bonusuri anuale de sute de mii de euro, din banii bucureştenilor (lucru de altfel constatat şi de Curtea de Conturi). Însă ei sunt doar cei din primul rând. Adevăraţii beneficiari ai acestui sistem sunt furnizorii de gaze şi cumpărătorii de curent electric. Deci, dacă analizăm de la cauză la efect, în acest carusel există interese financiare ale unor grupări de tipul «băieţilor deştepţi din energie», care perpetuează aceste mecanisme de ani de zile, sufocând populaţia şi economia ţării".

Primarul Capitalei susţine că ANRE a emis reglementări evident în defavoarea distribuitorului de energie termică RADET Bucureşti, favorizând în schimb producătorul de energie termică ELCEN Bucureşti, atât prin ultima reglementare a Contractului Cadru de Vânzare-Cumpărare a Energiei Termice, cât şi prin creşterea preţului de producere/furnizare a agentului termic: "Lovitură mortală pe care ANRE a dat-o în favoarea producătorului este Ordinul 50 din 2009, privind Contractul Cadru de Vânzare-Cumpărare a Energiei Termice, care stipula la Art.20 că ordinea plăţilor facturilor se face - mai întâi în contul penalităţilor, şi - abia în al doilea rând, în contul consumului curent şi, respectiv, a datoriei principale. La acesta se adaugă prevederile OUG 115/2001 privind contractul de Cont Escrow, obligatoriu pentru operatorii care au datorii la furnizorii de energie termică şi care este, de fapt, un cont de repartiţie a veniturilor. Această reglementare a ANRE abuzivă şi aberantă, a permis să se stingă prima dată dobânzile şi penalităţile, şi abia apoi datoria de baza. Deci, factură lunară plătită de RADET către ELCEN nu se stingea, nu se ducea în contul datoriei de bază din consum, ci diminua doar o parte din penalităţi".

Cauzele menţionate au condus la înregistrarea unei datorii totale a RADET Bucureşti către furnizori săi, de peste 3,8 miliarde de lei, din care 3,6 miliarde de lei sunt datorii numai către ELCEN, în condiţiile în care RADET Bucureşti împreună cu Municipiul Bucureşti au plătit în ultimii 10 ani aproximativ 9,7 miliarde de lei, pentru un cost al agentului termic consumat de aproximativ 8 miliarde de lei, restul fiind numai penalităţi, mai spune primarul Oprescu.

"Iată cum, RADET-ul şi municipalitatea, deşi au plătit cu 1,7 miliarde de lei mai mult decât au consumat, încă mai au datorii de 3,8 miliarde. Ăsta este jaf pe faţă şi din banii cetăţenilor, şi din subvenţia primăriei, care acoperă jumătate din preţul gigacaloriei", a conchis Sorin Oprescu.

Potrivit domniei sale, în 2008, a preluat la bugetul Municipiului Bucureşti o datorie de 743 de milioane de lei, pe care susţine că a plătit-o eşalonat în următorii 3 ani. "Astăzi, spre exemplu, procentul de plată pe primele 7 luni ale anului 2015 este de 101%, respectiv 697,6 milioane lei plătite ELCEN-ului pentru agentul termic produs", a continuat domnia sa, menţionând că, în cifre, efortul primăriei de a plăti în locul cetăţenilor este, în medie, de 120-130 de milioane de euro, anual.

Concret, în bugetul anului 2015 sunt prevăzuţi 570,4 milioane de lei (adică 120 de milioane de euro), iar la data de 21 iulie 2015 plăţile efectuate sunt de 294 milioane de lei, adică 65,3 milioane de euro, conform sursei citate.

Edilul Capitalei a mai declarat în conferinţa de presă de ieri că cei care îl acuză că a fost indiferent la problemele sistemului de încălzire mint, întrucât din anul 2009 vorbeşte periodic cu guvernanţii pe subiect, dar fără nici un rezultat, de parcă Bucureştiul este "proprietatea" sa şi nu capitala ţării. Sorin Oprescu a precizat: "În anul 2010, am făcut prima încercare de iniţiere şi promovare a unui Memorandum către Guvernul României, pentru anularea datoriei principale şi a penalităţilor RADET către ELCEN, dar fără nici un rezultat. Guvernul şi Primul Ministru nu şi-au asumat răspunderea implicării în rezolvarea situaţiei pentru populaţia oraşului, deşi Municipiul Bucureşti a făcut toate eforturile în acest sens. În anul 2011 am sesizat Preşedinţia, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi Serviciile de Informaţii (SRI şi SIE) asupra situaţiei serviciului şi a riscurilor pentru populaţie. În anul 2012 s-a realizat un concept privind restructurarea şi reabilitarea Serviciului, prin realizarea infrastructurii integrate (SACET - integrat) de producere, transport şi distribuţie a agentului termic".

Domnia sa afirmă că, în perioada septembrie 2012 - februarie 2013, au avut loc discuţii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în prezenţa Ministerului de Finanţe, prin care PMB a solicitat trecerea ELCEN SA la Municipiul Bucureşti, în baza legislaţiei în vigoare. S-a concluzionat necesitatea imperativă de realizare a Serviciului Public Integrat SACET, prin care producătorul, respectiv ELCEN, şi transportatorul şi distribuitorul, respectiv RADET, să funcţioneze pentru eficientizarea sistemului, crearea posibilităţilor de modernizare, cu menţinerea gradului de suportabilitate a costurilor serviciului (gigacalorie) într-o singură entitate.

Pe cale de consecinţă, pe 27 martie 2013, Guvernul României a aprobat Memorandumul cu tema "Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat ("SACET") în Municipiul Bucureşti şi Municipiul Constanţa" ("Memorandumul"). Proiectul nu a fost finalizat nici până acum, mai spune Oprescu, întrucât Ministerul Energiei şi cel al Justiţiei nu-i transmit oficial, în scris, dacă este constituţională sau nu trecerea cu titlu gratuit a ELCEN de la Mimisterul Economiei la Primăria Capitalei.

La rândul său, Gabriel Dumitraşcu afirmă că ELCEN nu vrea să deblocheze 10 milioane de lei din contul escrow, astfel încât RADET să realizeze reparaţiile urgente ale sistemului de distribuţie şi transport. "Prin hotărâri ale instanţei, am reuşit să deblocăm un sfert din sumă şi am angajat mai puţin de jumătate din lucrările urgente", a precizat domnia sa.

Domnul Dumitraşcu acuză că nu se doreşte concurenţă la nivelul producţiei de agent termic în Capitală, subliniind: "Din cogenerare, costul agentului termic este cu cel puţin 10% mai mic decât cel produs într-o centrală clasică. Noi avem o centrală pe cogenerare unde costul este de 218 lei, în timp ce preţul ELCEN este de 230 de lei. E limpede că ceva este în neregulă şi suspectăm subvenţia încrucişată. Credem că prejudiciul din ultimii zece ani este de ordinul miliardelor de lei. Vom face o evaluare în acest sens pentru a iniţia o acţiune în instanţă".

Potrivit datelor Primăriei Capitalei, în ultimii zece ani, investiţiile în modernizarea sistemului de transport au fost de 113 milioane de lei (89 km de reţea termică primară), cele în sistemul de distribuţie - 317 milioane de lei (24 de km reţea termică secundară, 221 puncte termice compacte, înlocuire conducte în peste 100 de puncte termice), iar pentru automatizarea punctelor termice s-au cheltuit 387 milioane de lei. Dispecerizarea sistemului centralizat de încălzire a costat 87 de milioane de lei, modernizarea centralelor termice de cvartal - 81 de milioane de lei, iar contorizarea energiei termice la consumatorii casnici - 219 de milioane de lei.

Primăria susţine că 400 milioane de euro vor veni din fonduri europene nerambursabile în perioada 2014-2020 pentru sistemul de încălzire şi incineratorul de deşeuri care va produce şi energie electrică.

Sorin Oprescu cere, pentru deblocarea situaţiei din sistemul de încălzire, ca RADET să se transforme în societate comercială, să fie realizate reparaţiile şi investiţiile necesare bunei funcţionari a regiei, dar şi să fie modificat Memorandumul existent cu păstrarea obiectivelor Municipiului Bucureşti prin punerea în aplicare a OG nr.78/2003 privind transferul cu titlu gratuit al unor active cu caracter social, între care şi CET-uri către autorităţile locale, soluţie care elimină orice fel de aspecte de neconstituţionalitate (OG fiind ratificată de Parlamentul României), soluţie care s-ar impune şi pentru faptul că pasivul ELCEN (datoriile către furnizori) s-a dublat faţă de data aprobării Memorandumului (27.03.2013) din cauza managementului defectuos al acestei societăţi, fiind necesară o expertiză preliminară în acest sens.

Primarul Capitalei solicită reconsiderarea şi modificarea reglementărilor ANRE şi ANRSC, despre care spune că sunt discriminatorii, şi clarificarea la Curtea Constituţională a existenţei sau nu a conflictului de neconstituţionalitate, conform oug OUG nr.68/2014, privind situaţia RADET-ELCEN. (NB: Nu poţi să compari situaţia portului Constanţa cu situaţia RADET-ELCEN, aşa cum invocă dl ministru al energiei Gerea, de parcă ar fi ministrul transporturilor şi nu al energiei.).

Domnia sa vrea adoptarea de către Guvernul României a actului de reglementare (HG) privind transferul cu titlu gratuit al participărilor statului în Electrocentrale Bucureşti SA, către Municipiul Bucureşti şi declararea prin hotărârea CSAT a proiectului "Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat în Municipiul Bucureşti ca Proiect Strategic de Interes Naţional.

Reprezentanţii CA RADET susţin că rezultatul din exploatare al regiei are o evoluţie descrescătoare, iar în 2014, veniturile din exploatare sunt devansate de cheltuielile din exploatare, astfel că rezultatul este o pierdere în cuantum de 308.844.275 de lei. În ceea ce priveşte rezultatul net al exerciţiului financiar, şi acesta are o evoluţie descrescătoare. Conform sursei citate, în prezent, RADET Bucureşti practică tarifele aprobate în anul 2011, în timp ce furnizorii de energie termică, apă, gaze naturale etc. au majorat anual preţurile. Primăria Capitalei are de achitat către RADET suma de 434.765.656,53 de lei, care reprezintă contravaloarea subvenţiei pentru perioada cuprinsă între lunile decembrie 2014 - mai 2015, a mai precizat CA-ul regiei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb