În zilele noastre, din ce în ce mai multe cazuri, pentru angajare, candidaţilor li se solicită să aibă cunoştinţe de operare a calculatorului. Bineînţeles, că şi oferta de cursuri de operare a calculatorului este din ce în ce mai bogată, însă acest lucru îi derutează atât pe angajatori, cât şi pe candidaţi. Este foarte important ca respectivele cursuri să fie de calitate, iar certificatele sau diplomele de absolvire ale acestor cursuri să fie recunoscute, atât pe plan naţional, dar şi internaţional, mai ales, având în vedere, că din ce în ce mai mulţi români doresc să îşi găsească un loc de muncă sau o bursă de studii în diferite state membre ale Uniunii Europene şi nu numai.
Permisul European de Conducere a Computerului - ECDL este documentul standard pentru calificarea de bază în utilizarea computerului, recunoscut la nivel internaţional, dovedind abilitatea deţinătorului de a utiliza un computer. ECDL este pentru domeniul IT similar cu certificări de genul TOEFL sau Cambridge pentru atestarea cunoştinţelor de limbi străine. Permisul oferă deţinătorului său o bază standard de cunoştinţe IT necesară în noua societate informaţională ce se află în continuă dezvoltare.
ECDL a fost creat de CEPIS - cea mai importantă asociaţie europeană de IT&C şi lansat în 1994 în Finlanda, iar din 1996 a fost extins în Europa şi în întreaga lume. La ora actuală, peste 7 milioane de persoane deţin certificatul ECDL, permisul european fiind recunoscut în 148 de ţări. Pentru ţările din afara Europei, ECDL a fost numit International Computer Driving License (Permisul Internaţional de Conducere a Computerului). Din anul 2002, ECDL a pătruns şi în România, în prezent existând nu mai puţin de 400 de centre (în universităţi, licee, scoli, centre de pregătire pentru administraţie, centre de pregătire profesională) fiind una dintre francizele cu cele mai multe unităţi deschise în România.
Există mai multe tipuri de certificări ECDL, pornind de la nivelul de bază până la cele mai specializate. Astfel, EqualSkills este nivelul introductiv în operarea calculatorului. ECDL Complet este cel mai important certificat ECDL prin care se atestă cunoaşterea conceptelor generale IT, dar şi că posesorul poate utiliza computerul şi organiza fişiere, poate edita texte şi face calcul tabelar, poate lucra cu baze de date şi face prezentări. Pentru cei care doresc să se specializeze, există ECDL Avansat, care atestă că posesorul poate realiza operaţiunile de la ECDL Complet, dar la nivelul avansat.
Pentru ţara noastră, licenţele de funcţionare ale centrelor sunt acordate de către ECDL România, iar aceasta se face urmând un set de condiţii, pentru a asigura menţinerea standardelor care au făcut din ECDL ceea ce este azi. Pentru a deschide un astfel de centru, doritorul trebuie să dispună doar de o sală de instruire şi de minim 6 calculatoare pe care să fie instalate programele necesare testării. Investiţia iniţială este de minimum 4720 RON, plus TVA.
Anual se plăteşte o taxă de acreditare care este de 4000 RON, inclusiv TVA. In primul an, taxa se divide după cum urmează: taxa de audit - 2000 RON fără TVA şi costul licenţei pentru primul an - 2000 RON, fără TVA. Taxa anuală de acreditare scade în fiecare an în funcţie de vechimea şi de volumul de activitate ale centrului acreditat. Acreditarea este valabilă un an de la data semnării contractului de francizare şi trebuie reînnoită în fiecare an. Din momentul acreditării, noul centru are dreptul de a organiza examene şi simulări.
Redevenţele plătite de francizat sunt redevenţe nete pentru fiecare candidat testat ECDL, sumele variind între 125 RON şi 250 RON, în funcţie de certificarea pe care o doreşte candidatul. Francizatul nu plăteşte, însă, taxa de publicitate şi primeşte, pentru taxa de intrare în sistem, materiale de curs şi manuale ECDL (în limba română), pregătire pentru operarea cu succes a centrului.