RADU CRĂCIUN, BCR PENSII:  România este ţara cu cel mai mic buget din UE raportat la PIB, trebuie redusă evaziunea

A.I.
Politică / 2 martie 2017

România are cel mai mic buget naţional, ca procent din produsul intern brut (PIB), iar ponderea veniturilor bugetare va creşte doar printr-o schimbare a filosofiei vis-à-vis de scăderile de taxe şi prin reducerea evaziunii fiscale, a declarat joi preşedintele administratorului de fonduri de pensii BCR Pensii, Radu Crăciun, în cadrul unui summit organizat de fundaţia Romanian Business Leaders (RBL).

Veniturile bugetului consolidat au fost de 223,7 miliarde lei anul trecut, aproape 28% din PIB-ul estimat pentru 2016, cel mai mic procent din Uniunea Europeană, relatează News.ro.

Situaţia se va schimba doar printr-o reducere a evaziunii fiscale şi printr-o schimbare a atitudinii faţă de scăderile de taxe, consideră economistul.

Radu Crăciun a afirmat: "Antreprenorii ar trebui să spună "stop" tăierilor de taxe. Nu putem să avem şi autostrăzi şi taxe mici. Totodată, trebuie luate măsuri împotriva evaziunii fiscale".

Din cauza veniturilor bugetare foarte mici, ponderea sumelor alocate Apărării ceste mai mare decât în state mai bogate, dar care au venituri bugetare raportate la PIB mult mai mari.

Radu Crăciun a spus: "Avem alocat 6,3% din veniturile bugetare pentru Apărare, în timp ce o ţară ca Marea Britanie are alocat 5,8%".

El consideră că este normal ca Europa sa aibă două viteze, cât timp există state ca România care sunt în afara tabloului în ceea ce priveşte calitatea guvernanţei, iar pe plan intern există multe decizii proaste.

Economistul a avertizat că politicile fiscale din România nu au avut un rol în stabilizarea evoluţiei economiei, ci doar au potenţat creşterea economică, ceea ce sporeşte riscul unor evoluţii foarte volatile.

Preşedintele administratorului de fonduri de pensii BCR Pensii a precizat: "Noi am mai fost aici, când economia şi consumul creşteau cu cifre record. Problema este că şi volatilitatea econonomiei este una dintre cele mai mari. Avem creştere record, dar şi cifre record de recesiune".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb