Extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar va fi făcută în procedură de urgenţă. Anunţul a fost făcut de ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, după ce omologul său din Madagascar, Jean-Jacques Randrianasolo, a declarat că Radu Mazăre va fi extrădat în România, dat fiind că ţara sa a primit, de la Bucureşti, toate documentele necesare.
Declaraţia ministrul de justiţiei din ţara africană a fost făcută în ziarul L"Express de Madagascar, care a menţionat că Radu Mazăre, aflat în arest preventiv în Madagascar, a fost notificat de oficialităţi că va fi extrădat în România.
Pe de altă parte, L"Express de Madagascar scrie, citând surse din Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, că Mazăre ar fi depus cerere pentru azil în Madagascar, iar Înalta Curte de Justiţie din ţara africană ar urma să examineze cererea sa tocmai în 21 ianuarie 2020. "Între timp, nu îl putem forţa să părăsească ţara în care a cerut azil", au declarat, sub anonimat, sursele citate.
Conform informaţiilor oferite de ziarul din Madagascar, Radu Mazăre ar fi construit un hotel în localitatea malgaşă Antsiranana.
Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, luni, că a fost predat autorităţilor din Madagascar dosarul pentru extrădarea fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Pedeapsa definitivă care a atras cu sine şi mandatul internaţional este cea pronunţată în 8 februarie 2019 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, când Mazăre a fost condamnat la nouă ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Decizia definitivă a ÎCCJ s-a dat după zece ani de procese, faptele din acest dosar fiind săvârşite în perioada 2002-2004. Dosarul a ajuns în instanţă în anul 2008, iar prima pronunţare a fost în anul 2017, răspunderea penală pentru infracţiunile mai grave urmând a fi prescrisă în 2020, dacă nu ar fi intervenit decizia definitivă de condamnare din 8 februarie 2019.
În dosar au fost trimise în judecată 37 de persoane, dintre care 32 au fost condamnate penal definitiv. Magis-traţii au dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul revenirii a zeci de hectare în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al Municipiului Constanţa. Este vorba despre aproximativ 80 de terenuri situate în centrul oraşului Constanţa, în zonele Portului Tomis, Lacul Tăbăcăriei, Piaţa Ovidiu şi în staţiunea Mamaia.