Radu Roatiş (ANSVSA): Producţia românească de carne de pasăre este sigură

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 25 noiembrie 2011

Radu Roatiş (ANSVSA): Producţia românească de carne de pasăre este sigură

Producţia românească de carne de pasăre este sigură şi nu conţine niciun fel de substanţe dăunătoare, a declarat, ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, citat de Agerpres. Domnia sa a precizat: "Toată carnea de pasăre produsă în România este sigură şi respectă întreaga legislaţie naţională şi europeană din domeniu. Autorităţile veterinare verifică nu numai conţinutul de antibiotice, ci şi hormonii de creştere, aditivii sau alte substanţe din carnea de pui. Pe parcursul anului 2011 nu a fost semnalat niciun caz cu probleme. De asemenea, folosirea antibioticelor pentru stimularea creşterii este ilegală, iar furajele cu medicamente sunt interzise prin legislaţie în hrana păsărilor".

Afirmaţiile au fost confirmate şi de crescătorii autohtoni de păsări prin vocea preşedintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, adăugând: "Legislaţia nu ne permite să folosim furaje cu antibiotice în hrana păsărilor, iar tot ceea ce punem noi pe piaţă este controlat foarte strict de Autoritatea Veterinară. Nu există riscuri de contaminare cu antibiotice pentru că avem un regulament foarte riguros în acest domeniu, iar ANSVSA face analize în toate fermele şi când nu este nevoie".

În ceea ce priveşte schimburile intracomunitare, şeful ANSVSA a precizat că orice produs care intră în România reprezintă responsabilitatea statului respectiv, care îşi asumă normele sanitare veterinare stabilite la nivel european, riscând însă penalităţi serioase dacă nu respectă legislaţia.

Şeful ANSVSA a mai precizat: "Tot ceea ce vine din ţările UE prin schimburi intracomunitare este în responsabilitatea statului res-pectiv. Autoritatea Veterinară poate face anumite controale numai dacă există suspiciuni că produsele nu se încadrează în normele europene sau dacă există alertă la nivelul statelor membre. În privinţa informaţiilor privind carnea de pui cu antibiotice provenită din Germania, ANSVSA nu a primit nicio alertă din partea CE, iar dacă Germania a pus pe piaţă astfel de produse riscă penalităţi enorme".

Pe de altă parte, Radu Roatiş a menţionat că orice import de carne de pasăre din afara spaţiului UE este controlat, sunt prelevate probe, acesta neavând acces pe teritoriul României dacă încalcă legislaţia.

Potrivit datelor ANSVSA, în România exis-tă un program naţional de supraveghere şi control în ceea ce priveşte antibioticele, iar verificările sunt făcute atât în procesul de creştere, cât şi după sacrificare. De asemenea, este interzisă furajarea păsărilor cu furaje care conţin antibiotice, acestea din urmă putând fi folosite doar ca medicament şi doar sub supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice şi până la abatorizarea păsărilor se respectă timpul de aşteptare, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice, iar în registrul de tratamente, existent în fiecare exploataţie avicolă, se menţionează obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament şi timpul de aşteptare necesar eliminării antibioticelor din organism.

Declaraţiile reprezentanţilor ANSVSA şi UCPR vin în urma unui studiu publicat de Deutsche Welle, realizat de protecţia consumatorului din Renania, care arată că peste 95% din puii vânduţi în Germania sunt trataţi cu antibiotice. Informaţia a creat panică şi în Româ-nia în condiţiile în care, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, au provenit din Germania prin schimburi intracomunitare circa 11.321 tone de carne de pasăre. Potrivit datelor UCPR, în primele opt luni ale anului, a intrat din UE o cantitate totală de 54.284 tone de carne de pasăre, din care numai din Germania, o cantitate ceva mai mare decât cea data de minister, respectiv 12.800 tone. Consumul intern de carne de pasăre se ridică la circa 400.000 tone, peste 85% fiind susţinut din producţia internă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb