Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a găsit marţi, în cele din urmă, sesizarea făcută de domnul Gheorghe Palade, cu privire la furtul de acţiuni căruia i-a căzut victimă, după ce, luni, Radu Soviani, purtătorul de cuvânt al ASF, ne-a declarat că nu a fost identificată vreo sesizare de acest gen.
"Extinzând verificările pentru o perioadă mai îndelungată de timp, ASF este în măsură să confirme o sesizare făcută de domnul Gheorghe Palade către ASF (în urmă cu aproximativ 4 luni). În acest caz, ASF a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 având în vedere suspiciunea privind furtul de acţiuni, falsul în înscrisuri, uzul de fals, fals în declaraţii, fals privind identitatea", se arată în răspunsul primit, ieri, din partea Serviciului de Comunicare al Autorităţii, care precizează că aceasta l-a înştiinţat pe domnul Gheorghe Palade, în data de 14 iunie 2013, în legătură cu faptul că a sesizat Parchetul.
Răspunsul de ieri al ASF nu mai este semnat de Radu Soviani, aşa cum a fost cel în care ne-a informat că nu găseşte sesizarea. Ca să nu riscăm ca domnul Soviani să continue căutările, îl anunţăm că ea a fost găsită de colegii săi şi o prezentăm în facsimil. În felul acesta, va putea să-şi economisească eforturile de jurnalist de investigaţie, rămânând acelaşi purtător de cuvânt dintotdeauna, astăzi al ASF, ieri al lui Sorin Ovidiu Vântu.
Oare câte astfel de sesizări s-au mai rătăcit sub preşul ASF?
În exclusivitate în mass-media, ziarul BURSA a continuat, marţi, seria dezvăluirilor despre tranzacţii cu acţiuni derulate fără acordul proprietarului şi retragerea sumelor obţinute din conturi bancare, operaţiuni realizate cu ajutorul unor acte de identitate false.
După ce joi am prezentat cazul şefului misiunii IFC în ţara noastră, Ana Maria Mihăescu, păgubită de 200.000 euro, ieri am relatat despre situaţia lui Gheorghe Palade, pensionar domiciliat în Câmpina, căruia i-au fost furate titluri de 52.000 lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2013, 00:14)
Soviani a fost si ramine un imbecil, ca daianul cel cretin. Mai are leasing la doua audi in paralel?
1.1. sunteti rautacios domnule anonim (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 25.09.2013, 00:18)
va dau aici un extras din adevarata capacitate creatoare a domniei sale precum si clarviziunea de care da dovada, aceste calitati recomandandu-l pentru pozitia pe care o ocupa. "Radu Soviani: Unde greşeşte şi mai ales unde nu greşeşte Traian Băsescu
Autor: Radu Soviani | Sursa: Standard.ro | Publicat: 10 aug 2010, 22:58
„Doamnă, sunt perfect… hă hă hă”. Era autocaracterizarea preşedintelui ţării, după primul an de mandat. De atunci a trecut un mandat întreg şi încă un an. Între timp, perfectiunea preşedintelului a condus la un declin economic sever, ale cărui cauze interne, suprapuse peste criza mondială au condus România la cea mai amplă recesiune din Uniunea Europeană. Reţineţi, la 1 iulie 2010, România a intrat în al 3-lea an de recesiune." Sa intelegem ca se conduce dupa aceleasi sentimente ca domnul Ponta atunci cand nu a fost de acord cu exploatarea RM deoarece era propusa de domnul presedinte si tot ce venea de la domnia sa trebuia sa fie conform zicalei URA si la gara :-)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2013, 06:57)
Buna asta cu purtatorul de cuvant.
2. La Cojocaru ajungeau sesizarile
(mesaj trimis de Theraflu în data de 25.09.2013, 07:58)
Am facut sesizari despre abuzuri si incalcari ale legii. Dupa cel putin 30 de zile primeam un raspus in limbaj de lemn si sfatul de a ma adresa justitiei . Toate reclamatiile facute de clienti la CNVM ar trebui urmarite de CNVM pana la rezolvarea lor nu inchise cu cate o hartiuta bine ticluita. Mai mult datele personale ajung la persoana fizica sau juridica pe care il reclami pentru ca protectia datelor nu e realizata la cnvm si acesta te suna sa renunti la reclamatie . Deci cnvm colaboreaza cu cei care comit infractiuni si abuzuri pe piata de capital.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2013, 08:29)
Cojocaru este unul dintre cei mai corupti angajati ai CNVM, jucindu-si mereu rolul de colector de spagi pentru Stefan Boboc si inlocuitorii lui ulteriori; fost lucrator la Aprozar, fost militian tablagiu, a fost cel care nu s-a vazut in spatele fraudelor fondurilor mutuale din 1996 si al cazurilor de puscarie musamalizate de pe Rasdaq.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2013, 09:33)
sa inteleg ca de 4 luni ASF a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 , de ce nu le trimiteti o cerere oficiala sau pagubitul de ce nu se intereseaza de mersul anchetei, il doare in cot de banii lui? sa acuzam, sai facem pe ceilalti imbecili e usor, sa facem ceva constructiv sa ne vedem de treaba nostra...asta nu!Pe Soviani il pretuiesc pt. ca a fost directorul singurului post de informatii finaciare din Romania pana cand pdlei lui ha,ha,ha l-au politizat, la fel cum il pretuiesc si pe Make, au fost si din pacate inca sunt niste pionieri pt. investitorii de rand.
2.3. Am trimis la Politie. Urmeaza Parchetul (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Alexandru Sarbu în data de 25.09.2013, 10:25)
Si domnul Palade, si noi am trimis solicitari la Politie. Urmeaza sa trimitem si catre Parchet.
2.4. Sint ziarist (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 25.09.2013, 10:49)
Stimate anonim, am luat legatura cu politia, fapt pe care l-am relatat, deja, astfel ca reprosurile dumneavoastra vi se intorc ca un bumerang.
Va multumesc pentru pretuire, dar trebuie sa va reamintesc ca eu unul sint ziarist si mi-am respectat vocatia intotdeauna; nu am fost niciodata purtatorul de cuvint al cuiva, fie ca s-ar fi numit Sorin Ovidiu Vintu, fie ASF.
3. praf in ochi
(mesaj trimis de fara în data de 25.09.2013, 09:45)
Nu inteleg care mai e problema, din moment ce ASF a solutionat cazul in 1 luna?? Asa cum ati publicat scrisoarea lui Palade, publicati si raspunsul lui Soviani, de luni. se refera aceste la dl Palade (ca nu s-a gasit vreo sesizare) sau la d-na Mihaescu (pt care chiar nu exista sesizare)???
Cum adica "cate astfel de sesizari s-au mai ratacit sub presul ASF?" Care s-a ratacit???
3.1. Problema (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Alexandru Sarbu în data de 25.09.2013, 10:06)
Problema este ca ASF a uitat ca a rezolvat problema.
3.2. Minia proletara (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 25.09.2013, 10:39)
Da, Soviani ne-a transmis ca nu a gasit sesizarea, inregistrata la ASF, a domnului Palade.
Pe de alta parte, solutia transmiterii cazului catre politie nu mi se pare a fi o "solutie", nici din punctul de vedere al domnului Palade (care nu si-a recuperat avutul si nici acum nu stie cum s-a petrecut asta) si nici din punctul de vedere al ASF, care, in mod normal, ar trebui sa fie solidara cu domnul Palade, intrucit ii este batjocorita organizarea pietei, in care l-a atras pe domnul Palade (sub pretentia ca ar fi "organizata si supravegheata"), investitor furat de care s-a spalat pe miini si de care Soviani nici nu-si mai aminteste.
ASF ar fi putut sa se intereseze la politie care este stadiul investigatiilor, inainte sa-i apara cazul Ana Maria Mihaescu, iar cind acest caz i-a aparut, totusi, ar fi putut atunci, cu luni in urma, sa purceada la verificarea portofoliilor fondurilor de pensii, la care a procedat abia acum, dupa ce BURSA a relatat cazurile, dindu-le publicitatii.
Comportamentul ASF denota superficialitate, in pofida faptului ca "minia proletara" va este stirnita de aceea ca dovedim acest lucru.
3.3. Din toate, esenta... (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 25.09.2013, 11:34)
Citesc si ma uimesc! Si uimit voi ramane inca mult timp de-acum inainte, cred... Cred ca in general, lumea si-a pierdut intelepciunea aproape complet. Ma refer la cititori... Pai, oameni buni, eu credeam ca Make e ziarist. Treaba lui e una, a CNVM/ASF alta (care este mentionata in statut si legislatie), a DNA-ului, Parchetului si Politiei, altele, mentionate si ele in legislatie. Nu mai amestecati toate astea tragand concluzii puerile. Nu de alta, insa ma ingrozesc cand vad cu cata lipsa de realism si concretete isi afirma unii cititori parerea. Pai daca tot asa faceti investitiile, atunci inteleg de ce sunt asa de multi pacaliti cu forex-ul si cu brokerajul. Apropo de dl.Cojocaru: eu din cate stiam, el a fost unul dintre cei care au lucrat cu serviciile si cu justitia pentru a-l condamna pe Stefan Boboc, care s-a dovedit ca a complotat cu Vantu. Tot asa, din diverse surse si informatii publicate, mi-am dat seama ca dl. Cojocaru este mai mult decat un simplu angajat al CNVM, fiind un fel de arbitru intre fortele politice care si-au impartit portofoliile in CNVM si care faceau trafic de influenta si abuzuri mascate pentru cei care-i sustineau politic. Dl. Cojocaru era oarecum cel care putea sa impuna anumite lucruri care erau ascunse de vicepresedinti si de consilierii lor, sa le trimita catre Parchet sau DNA, sau invers, sa salveze oameni acuzati pe nedrept de la diverse razbunari politice. Ce tot vorbiti aiurea? Pai daca institutiile abilitate ar fi dat curs tuturor atentionarilor lui Cojocaru, intr-adevar piata ar fi aratat altfel, dar inspre bine, zic eu... Omul si-a facut treaba. Uitati-va mai bine la piramida vicepresedintilor, care erau impartiti in functie de negocierea politica din alegeri. Fiecare dintre ei aveau in spate anumiti protectori oameni de afaceri, care protejau la randul lor pe altii, sau care isi avantajau propriile afaceri legate de piata de capital. Acesti oameni erau aspiratoarele de spaga politica si de amortizare a investiilor financiare in oameni politici. Si nu este doar cazul CNVM-ului.
Acum, toti stim ca foarte multi angajati din CNVM au grade pe la diverse institutii. Ei isi fac treaba si unii dintre ei administreaza registratura si relatiile cu publicul, in asa fel incat CNVM este un fel de stat in stat. Nu este rau, insa nu cred ca problemele pietei de capital sunt acolo. Hai sa ne facem toti treburile noastre, jurnalistii pe-ale lor, SSIF-urile pe-ale lor - aici s-ar impune putina selectie si agresivitate din partea actionarilor acestora, ca s-au cam lenevit angajatii si se pare ca nu prea au mentori intelepti, care sa nu se piarda in amanunte fara sens si bani aruncati aiurea pe programe de tranzactionare si back-office care lucreaza mai prost decat cele vechi. Si sa fim cinstiti, furturi de actiuni se vor mai intampla, ca orice furturi. Insa, sa stiti ca sunt mult mai putine decat furturile din carduri bancare sau alte genuri de furturi "inteligente". Si toata treaba tine totusi de meseria brokerilor si de neglijenta angajatilor bancari. Daca brokerul (sau clientul direct) vinde niste actiuni, banii merg direct in contul bancar inregistrat la SSIF, din cate stiu eu. Daca se fura identitatea, inseamna ca nu este controlata, in special cand sunt ridicati banii de la banca. La SSIF, brokerii nu ating banii clientilor, decat atunci cand in fura pur si simplu. CNVM totusi supravegheaza acest lucru, iar evenimentele acestea s-au rezolvat pana la urma prin rambursarea facuta de SSIF catre clienti (ultima parca a fost Broker din Cluj-Napoca, pentru una din sucursale, bravo lor). Pentru orice alte operatiuni simulate, facute pe alte piete, pentru falsificari si mistificari de extrase de cont, ca in cazul Sima sau altora, legislatia civila sau penala are cursul ei, aplicata de institutiile abilitate - Politia-Parchetul-DNA, etc.
Ca o concluzie, cred ca suntem defecti noi, cei care am ajuns sa criticam aiurea tot, fara sa ne dam seama unde este buba: la Guvern, la oamenii care se perinda pe acolo, care nu vor sa dezvolte economia. Polonia este exemplul. Restul, furturile nedepistate/depistate, ASF-ul criticat, sunt copaci de care nu vedem padurea. Deci, vrem dezvoltare economica sau n-o vrem? Pai daca o vrem, sa-l obligam pe Isarescu sa suporte cele 10-20 miliarde euro care vor intra in Romania in piata de capital, sa-si ia masurile de prevedere, sa incurajam cotarea la bursa si atragerea de capital in societati "anonime", sa le dam scutiri de impozite si lor si celor ce investesc direct in economia reala, cumparand actiuni pe burse, si atunci o sa vedeti bursele dezvoltandu-se, dar atentie: veti vedea si o transparenta mai mare in economie, ceea ce inseamna ca politicienii vor fi mai expusi. Daca nu vrem asta, atunci n-o s-o facem. Restul este gargara fara obiect si subiect. Zau!
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2013, 12:11)
Toma, intreaba-i pe investitorii FMOA ce rol a jucat Cojocaru, in cazul lor; nu stiu cum de ti-ai format o astfel de opinie despre gloriosul spagar - nu este capabil decit de minciuni chioare si cusaturi cu ata alba -cum mama naibii sa poata el arbitra politic?!
Ca l-a turnat pe Boboc, nu ma mir - nu poate respecta nici "onoarea hotilor" - dupa cum nu ma mira ca varsa la SRI.
Dar, militianul nu-i angajat, ci doar "sursa", ca sa-si castige bunavointa.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de x în data de 25.09.2013, 14:08)
Bine ca au rezolvat-o. Se putea si mai rau: puteau sa uite sa o rezolve.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2013, 15:24)
Amnezia salveaza Romania!
4. oare...
(mesaj trimis de Sagaretti în data de 25.09.2013, 21:54)
asefistii astia sunt buni si la altceva decat luat salarii, sporuri si spagi - fara numar, daca se poate?