"Raiffeisen International", instituţie creditoare concentrată pe pieţele din Europa de Est, a dezvăluit, luni seara, detalii privind planul de fuziune cu grupul-mamă, RZB Austria, care nu este listat la bursă, anunţă Financial Times. Astfel, "Raiffeisen International" încearcă să-i convingă pe investitori că acest proiect are avantaje.
Consiliile de administraţie ale celor două companii au decis că acţionarii minoritari ai "Raiffeisen International" vor deţine între 21,2% şi 22% din noua entitate rezultată în urma fuziunii. În schimb, acţionarii RZB vor deţine între 78% şi 78,8% din noul grup bancar, faţă de 73% din "Raiffeisen International", cât controlează acum.
Dacă va lua fiinţă, noua bancă va purta numele "Raiffeisenbank International", îşi va păstra licenţa bancară austriacă şi va continua să fie listată la bursă. Echipele de conducere din cadrul celor două bănci au subliniat că noua entitate va avea un acces sporit pe pieţele financiare. Deşi nu au făcut vreo referire la momentul la care vor utiliza acest acces, cei mai mulţi analişti cred că grupul va trebui să obţină capital pentru rambursarea ajutorului de stat până în 2013, dar şi pentru ca să se alinieze standardelor de capital Basel 3.
Conducerea "Raiffeisen International", spune, însă, că banca dispune de suficiente fonduri şi nu va avea nevoie de majorarea capitalului după fuziune, în afară de cazul în care ar dori să facă o nouă achiziţie în Europa de Est. Directorul executiv al băncii austriece, Herbert Stepic, a declarat: "Cu un capital de rang întâi de 9,1%, considerăm că avem suficient capital, chiar şi în condiţiile prognozei de creştere moderată. Vom derula o majorare de capital numai dacă ar apărea o posibilă achiziţie în Europa de Est".
Detaliile referitoare la fuziunea celor două bănci trebuie să primească aprobarea consiliilor de supraveghere, a acţionarilor şi autorităţilor de reglementare. Adunarea generală anuală a acţionarilor "Raiffeisen International" este programată pentru data de 8 iulie. "Raiffeisen International" a informat că toate documentele privind fuziunea, care au nevoie de votul acţionarilor, vor fi făcute publice la finele lunii mai.