Economiile din Europa Centrală şi de Est prezintă o tendinţă clară de redresare, în special Polonia şi Cehia, o situaţie foarte bună fiind înregistrată şi în Turcia, arată Raiffeisen Capital Management într-o analiză.
Creşterea susţinută a producţiei industriale în "vechile" state membre ale Uniunii Europene are repercusiuni pozitive asupra economiilor Europei de Est, stimulând creşterea exporturilor, sunt de părere analiştii, care adaugă: "Intensificarea eforturilor în vederea unei consolidări bugetare pare să greveze considerabil asupra creşterii economice în Uniunea Europeană pentru anii următori. Importanţa interdependenţei economice a statelor din Europa de Est de zona euro influenţează creştea economică a acestor state pe termen mediu. Astfel, cererea naţională va juca un rol din ce în ce mai important în procesul de redresare economică al ţărilor din Europa Centrală şi de Est".
• Acţiunile s-au apreciat, în iulie
Luna iulie a fost caracterizată la scară mondială printr-o apreciere marcantă a cursului acţiunilor, arată analiştii Raiffeisen Capital Management.
Potrivit acestora, problema îndatorării Greciei şi a altor ţări din Europa de Sud, deşi nu a fost uitată, nu s-a mai aflat în centrul dezbaterilor din cadrul pieţelor. În schimb, acestea au fost marcate, pe de o parte, de rezultatele foarte satisfăcătoare ale companiilor, şi pe de altă parte, de problema durabilităţii redresării economice mondiale.
Datele economice provenite din China, care au integrat scăderea ritmului creşterii economice, precum şi acalmia înregistrată în cadrul sectorului imobiliar, au fost primite bine, făcând să dispară temerile legate de posibilitatea ca guvernul chinez să frâneze creşterea economică puternică a Chinei printr-o înăsprire şi mai accentuată a politicii monetare.
Ultimele date economice din SUA confirmă continuarea încetinirii ritmului creşterii economice, se mai arată în analiza Raiffeisen: "Având în vedere că măsurile guvernamentale de stimulare economică se apropie progresiv de final şi că pentru 2011 se anunţă o creştere a fiscalităţii, temerile legate de o posibilă reîntoarcere a recesiunii se amplifică. Aceste temeri, asociate cu o tendinţă dezinflaţionistă continuă în SUA şi Europa, au sporit cererea pentru obligaţiuni de stat americane. Problema de a şti în ce măsură următoarele trimestre vor fi caracterizate de o continuare mai puţin marcantă, dar pozitivă, a creşterii economice în Statele Unite, sau vor fi marcate de o reîntoarcere a recesiunii economice, nu-şi poate afla răspunsul cu certitudine decât în cursul următoarelor luni, mai ales că deciziile politice sunt susceptibile să influenţeze semnificativ mersul lucrurilor. În acest context ar putea avea loc fluctuaţii semnificative pe pieţele financiare, în cursul următoarelor luni".
În general, în luna iunie, analiştii au abservat o îmbunătăţire netă a indicatorului privind încrederea investitorilor mondiali, ceea ce a antrenat o apreciere a cursului valorilor riscante cum ar fi materiile prime, acţiunile şi obligaţiunile corporatiste. După devalorizarea semnificativă din ultimul timp, euro a reuşit să se aprecieze faţă de dolarul american recuperând în parte pierderile de curs suferite anterior. Nu se poate vorbi totuşi de o inversare de tendinţă.