RALUCA TURCAN: "Sporurile bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din salariul de bază şi să fie acordate pentru două categorii de muncă"

J.P.
Politică / 10 martie 2021

"Sporurile bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din salariul de bază şi să fie acordate pentru două categorii de muncă"

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că intenţionează să modifice legea salarizării astfel încât sporurile acordate bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din nivelul salariului de bază şi să fie acordate pentru cei care muncesc la distanţe foarte mari sau în condiţii extrem de periculoase iar a doua categorie de sporuri să fie motivaţionale, relatează Digi24.

"Avem sporuri create ca artificii ca să crească salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse în sumă fixă, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie să crească, pentru că au fost lăsaţi în urmă, să crească pe grila de salarizare, să crească salariul de bază. Nu trebuie să inventezi sporuri care mai de care mai năstrusnice, ci mai degrabă ajuţi omul să aibă un salariu de bază mai mare.

Sunt unele categorii care nu au fost introduse pe grila de salarizare. Am primit de la autorităţile publice locale solicitarea să fie şi ei introduşi pe grilă, pentru că salarizarea din primării, de exemplu, se face raportat la salariul primarului. Avem anomalii în care salarii dintr-o primărie micuţă sunt mai mari decât într-o primărie, reşedinţă de judeţ, uneori chiar mai mari decât în administraţia centrală, ceea ce este nefiresc.

Intenţionăm ca în aceste principii de bază să vină fiecare minister de linie şi să ne spună cum trebuie facută politica în domeniile pe care le coordonează. Eu, ca ministru al Muncii, nu pot să intru în detaliu cu viziunea în politica salarială în Sănătate. Nu am cum să ştiu cum trebuie gandită cel mai bine aceasta.

Vom aştepta propuneri de la Educatie, Sănătate, Justiţie, Interne, Apărare, cu solicitarea noastră să ţină cont de aceste principii de bază. După ce avem viziunile pe fiecare categorie socio-profesională, mergem la Finanţe şi vor spune «aceasta este anvelopa în care trebuie să vă încadraţi şi aşezaţi-vă planul de majorări ulterioare salariale în funcţie de asta».

Cred că trebuie să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate doar pentru a majora salariile. Politica noastră, în materie de salarizare în sistemul public, pleacă de la o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale iar sporurile să se acorde nu mai mult de 20% din nivelul salariului de bază.

Sporurile să fie strict pe două dimensiuni. O categorie de muncă extremă, cum ar fi munca la distanţe foarte mari sau în condiţii extrem de periculoase şi una care să fie de sporuri motivaţionale. În felul acesta vom avea o lege a salarizării unitare", a declatat Raluca Turcan, marţi seară, la B1TV.

Noua lege a salarizării ar urma să fie elaborată şi adoptată într-un an de zile, potrivit declaraţiilor ministrului Muncii, de luna trecută.

Liderul PNL şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, spunea că ar fi de acord cu acordarea sporurilor de maxim 20% "raportat la cheltuielile de personal ale operatorului principal de credite, raportat individual la fiecare salariat, fie raportat la salariul minim sau salariul mediu brut, ca să fie un procent în sumă fixă".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Numai constatări și dorințe,tipic.....PUTORILOR(g en organ) PNL !

    Ati vrut guvernarea, ati obtinut-o, iar acum declarati ca va trebuie un an ca sa rezolvati problema salarizarii.

    Ce fac angajatii aia multi si bine platiti (inclusiv cu sporuri grase si fara justificare) din ministere de le trebuie un an de zile pentru o grila de salarizare care pana la urma nici macar nu este dificil de realizat? 

    Cu asistatii social (cei pe merit, nu cei introdusi artificial de sistemul ticalosit al PSD-ului cu larga sustinere a PNL-ului) ce faceti timp de un an? 

    Dar cu pensionarii cu venituri mici ce faceti?

    Dra cu profesorii (care si-au luat calculatoare din banii lor dar spor de radiatii nu primesc, care stau in fata a sute de elevi dar spor de pericol nu primesc si care desi au cele mai mici salarii din sistemul bugetar le-a fost anulata ajustarea salariilor deoarece pentru ei nu sunt bani niciodata) ce faceti? 

    Nu aveti bani si doriti eficienta?

    Incepeti cu restructurarea ministerelor astfel: 

    A. Pentru intocmirea organigramei aveti 2 cai eficace: 

    - calea scurta, adoptati organigrama ministeriala din Germania sau Polonia, eventual cu unele ajustari care sa tina cont de specificul economieitarii noastre 

    - calea lunga: angajati o firma de specialitate (de preferat de afara, de exemplu din Japonia, ca sa nu existe comentarii) care sa analizeze munca fiecarui angajat, utilitatea si implicit necesitatea fiecarui post din minster(e) iar in final sa puna pe masa organigrama ministerului respectiv cu cerintele specifice fiecarui loc de munca din organigrama. 

    B. Pentru incadrarea cu personal a organigramei scoateti toate posturile la concurs dupa ce in prealabil ati angajat o firma de specialitate (de la noi sau si mai bine de afara ca sa nu existe comentarii) care sa faca sel ectia personalului (cu profesionalism, pentru ca acum sel ectia la angajare se face pe baza de pile, relatii, servicii, obediente, interventii etc.). In acest fel nu vor mai exista comentarii ca PNL-ul a dat afara cumetrii PSD-ului si ca angajaraile s-au facut pe criterii politice. 

    Singura problema este ca in urma acestui proces vor disparea din scheme nu numai cumetrii PSD-ului dar si cei ai PNL-ului si ai UDMR-ului. 

    Apoi, odata ce ministerele au fost populate cu specialisti puteti face reforma la nivelurile inferioare. 

    Sunteti la guvernare de 3 luni si nu ati reformat nimic in sectorul bugetar care este umflat, greoi, ineficient si ultra bine platit, dar va lamentati si va tot vaitati ca va trebuie un an ca sa stabiliti niste salarii. Sistemul bugetar este energofag si consuma mult si fara rost din resursele si energia tarii. 

    Vreti guvernare?

    Faceti guvernare ca de-asta ati fost votati, sa guvernati asa cum ati promis si nu sa va smiorcaiti si sa pozati in postura de domisoare de pension delicate si speriate de propria umbra!  

    distinsa vrabiuta,

    din cate stim si noi, bugetarii au alocata o anumita suma pe categorii de cheltuieli 

    in aceste conditii cum au fost inventate si aplicate sporurile de computer, de praf (cosmic), de tavaleala ( in biroul sefului) si alte asemenea sporuri aberante?! 

    o dati de gard si pe urma va mirati ca este plina de cucuie/vanatai? 

    cand ai mai pus ultima data mana (nu gandi la prostii) pe o carte de economie?! 

    sau nu mai ai energie de cat alergi pe banda aia din biroul ministerial?

    fal,fal! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb