RALUCA TURCAN: "Sporurile trebuie să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă"

S.B.
Politică / 18 februarie 2021

"Sporurile trebuie să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă"

Discuţia despre sporuri nu urmăreşte diminuarea veniturilor, mai ales ale celor care muncesc, iar acestea trebuie să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă, specializare sau realizare suplimentară, a scris, joi, pe pagina personală de Facebook, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, informează Agerpres.

"Este greu de acceptat şi de înţeles că, după o poziţie clar explicată public în mai multe rânduri şi susţinută prin efortul zilnic al echipei ministerului de a face analiza sporurilor cu responsabilitate, unii ajung să îmi răstălmăcească declaraţiile într-un efort de trei ore, ca să-i facă pe oameni sa înţeleagă exact pe dos. Şi, culmea, victime ale dezinformării de acest tip sunt exact acei oameni care muncesc de dimineaţa până seara, oamenii pentru care vrem să răsplătim performanţa în sistemul public de salarizare! Punctul meu de vedere cu privire la sporurile acordate din sistemul public de salarizare este cât se poate de clar. Sistemul sporurilor trebuie analizat riguros, cu înţelepciune, nu heirupist, pentru că sunt şi sporuri justificate de condiţiile şi natura muncii, sunt sporuri în domenii importante, pentru categorii esenţiale de salariaţi. Tot la fel de clar am spus că discuţia despre sporuri la Ministerul Muncii nu urmăreşte diminuarea veniturilor, mai ales ale celor care muncesc! Principiul sănătos de la care pleacă această analiză este ca salariile din sectorul public să fie reaşezate, iar sporurile să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă, specializare sau realizare suplimentară!", afirmă Turcan.

Recent, premierul Florin Cîţu a declarat că Legea salarizării bugetarilor, care va cuprinde şi sporurile, va fi modificată printr-un proiect care va trece până în vară prin Parlament.

"Modificarea Legii salarizării are un obiectiv mai mare decât sporurile, Legea salarizării trebuie să reflecte legătura directă şi transparentă între performanţă şi venit, ceea ce nu vedem astăzi. Deci, acesta este obiectivul Legii salarizării şi acolo vom merge. Cum va arăta şi cum vor fi aceste sporuri şi destinaţia lor vom vedea după ce se va vota Legea salarizării. (...) Se lucrează la Ministerul Muncii. După ce o să avem o variantă de la Ministerul Muncii, bineînţeles că va fi adusă în coaliţie şi experţii din coaliţie vor da dimensiunea finală", a precizat Cîţu, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. De ce se acorda spor pentru calculator sau pentru vechime (sau similar) doar unora dintre bugetari?

    De ce sporul pentru calculator este procentual (adica cei cu salarii mari primesc mai mult decat cei cu salarii mici) si nu in suma mfixa? 

    Nu sunt afectati toti oamenii in aceeeasi masura? Monitoarele emit cumva "radiatiile" in functie de veniturile utilizatorului?

    Trebuie eliminate inechitatile. Sporurile trebuie acordate tuturor salariatilor aflati in situatia respectiva (cum este cazul sporului de calculator) sau niciunuia. 

    1. Sporul pentru vechime nu se justifica si trebuie eliminat (practic se acorda niste bani pentru ca persoana respectiva avanseaza in etate ceea ce este o prostie)Sporul pentru calculator trebuie acordat la toti bugetarii (sau la nicunul) in suma fixa pentru fiecare ora petrecuta zilnic in fata ecranului calculatorului si se actualizeaza iar pentru asta trebuie intocmit un nomenclator. Acest spor se actualizeza anual cu rata inflatiei.In nomenclator, de exemplu, pentru contabil sau asistenta de doctor de familie se poate merge pana la 8 ore pe zi, pentru personalul cu functii de conducere (directori, sefi de departamente, servicii etc. poate fi o ora maxcim 2ore pe zi. Daca petrec mai mult timp decat atat in fata calculatorului inseamna ca isi neglijeaza atributiile de serviciu, pentru profesori, parlamentari. doctori, magistrati 1-2 ore pe zi pentru documentare si perfectionare + orele on-line pe perioada pandemiei pentru profesori etc.).Odata stabilita cota de ore de calculator pentru fiecare functie se poate stabili usor cat "spor" lunar trebuie acordat fiecarui bugetar, in functie de zilele de munca petrecute la serviciu in luna respectiva.Sporul de doctorat trebuie acordat numai acelora al caror doctorat a fost dat in domeniul in care isi desfasoara activitatea si nu in alte domenii si dupa ce in prealabil declara pe propria raspundere ca teza de doctorat nu reprezinta un plagiat si ca sunt de acord cu verificarea lucrarii de catre o comisie de specialitate. In opinia mea peste 70% din tezele de doctorat din Romania sunt plagiate si vor trebui eliminate intr-un fel sau altul sporurile pentru autorii acestora.Sporurile pentru confidentialitate trebuie eliminate (nu se justifica deoarece confidentialitatea face parte din activitatea de baza a oricarui angajat pentru care se acorda deja salariul de baza).Sporurile aberante (pentru lucru de casa, pentru deplasarea la locul de munca, pentru... pentru ... etc.) trebuie eliminate.Practic, trebuie intocmit un nomenclator national cu sporurile ce pot fi acordate, cui si in ce masura. Dezmatul pe banul public produs de PSD trebuie sa inceteze pentru ca nu ajuta Romania si a creat discrepante majore, atat in sistemul biugetar cat mai ales intre bugetari si angajatii de la privat.

      Linia în societate este clară: "privatul cel bun vs. Bugetarii cei răi". Dar nimeni nu vorbește concret, serios, științific și cu bun simț. Sindicatele tac. Bugetarii tac. Parlamentarii mint demagogic iar USRiștii mint din prostie și necunoaștere. Nu se analizează obiectiv cine sunt bugetarii. Ce categorii sociale se încadrează la bugetarii. Nu se spune direct faptul că de ani de zile în sistemul bugetar exista salariul de bază real apropriat de minimul pe economie și venitul lunar al bugetarilor este mult mai mare fiind completat cu sporuri care au denumiri aberante. Dar ne legăm lexical și semantic de denumirea sporurilor. Nu se spune că rolul sporurilor este de a corecta legile deficitare (nu poți să fii performant cu studii superioare pe un salariu minim când un privățel care face 2 interogări SQL ia un salariu decent). Nu se spune că sporurile sunt un mijloc de control: votați cu noi că dacă nu vin ceilalți și vă taie sporurile. Nu se spune că unii bugetari au sporuri peste sporuri peste sporuri peste sporuri și alții nu au deloc. Dar privații muncitori (dau toată ziua commenturi ) să se taie sporurile la toți. Nu se spune că există bugetari speciali (funcții specifice, contractuali) care nu sunt vizați de tăierea sporurilor. Nu se spune că mulți bugetari sunt angajați aiurea doar pe filieră politică. Nu se spune că există discrepanțe uriașe între bugetari ca venituri și este ușor de verificat (declarațiile de avere sunt publice). Nu se spune că sporurile există la privat dar se cheamă prime, bonusuri, indemnizații. Se înjură voucherele de vacanță (1300 de lei gratuit fără impozit) care se duc pe 2 nopți în turismul privat hiperevaluat. Nu se spune că și în privat se dau vouchere; se uită cu nesimțire de celebrele team building-uri din privat. Nu au vouchere au team building-uri în locații de lux. Vedem doar ce vrem și ce ne convine. Niciodată adevărul corect. Nu se spune că ITiștii nu plătesc impozite și că ITistii bugetari au salarii de mizerie. De asemenea în domeniul medical și învățământ sunt diferențe majore. Dar de ce nu se spune că la clinicile private orice consultație începe de la 250 de lei în medie. A cui este vina că angajații privați de la clinici sunt plătiți prost deși clienți decontează serios pe servicii? De ce nu se vorbește nimic de evaziunea masivă din România. De munca la negru. De economia ascunsă. De ce nu se vorbește serios că problema deficitului nu se rezolvă din sporurile bugetarilor simplii ( că de speciali nu se atinge nimeni) ci din simpla creștere a colectării impozitelor. De ce se minte masiv și se prostesc masele și se dorește învrăjbirea claselor. Ca la început de secol. De ce? Pentru că românii sunt simplii în gândire fiind caracteristica lor genetică milenară. Simpli, leneși și plini de ură. Să moară capră vecinului! Nu cumva să schimb ceva sa am și eu bunăstarea vecinului. Țară fără viitor! Între timp instagramistele merg în Maldive luni întregi. Ele or avea vouchere?

    bine, vad ca aveti o fixatie cu sprurile

    alta solutie e ca suma sporurilor pentru un angajat sa nu treaca niciodata de 5% sau 10% din propriul salariu.  

    TOT STIMULARE E SI ASTA!  

    Dar sa nu treaca de 10 % din propriul salariu in plus.  

    Adica sa introduceti prin lege un plafon pentru suma sporurilor, nu pentru fiecare spor in parte.  

    In privat eventualele bonusuri de performanta nu sar niciodata de 10% (acordate unic, o singura data, pe an, NU LUNAR). Si se dau RAR pentru performante extrem de deosebite!!!!! Nu intotdeauna, nu anual.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7129
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3526
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9807
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3744

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb