Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a avut o creştere de 1,82%, în perioada 14 - 21 martie a acestui an, evoluţie diferită faţă de cea a indicelui BET-FI, ce grupează fostele SIF-uri plus Fondul Proprietatea, care a înregistrat o scădere de 0,35%, în intervalul avut în vedere.
Dividendele, prezenţa investitorilor instituţionali mari cum sunt fondurile de pensii, vizibilitatea mai ridicată şi unele evenimente corporative punctuale sunt elemente care pot explica diferenţa de performanţă dintre cei doi indicii, care se manifestă de altfel şi pe termen lung.
Acţiunile furnizorului şi distribuitorului de energie Electrica (EL) au avut un randament de 7%, în raport cu moneda euro, în perioada 14 - 21 martie, pe fondul achiziţiilor ocazionate de includerea titlurilor companiei în indicii agenţiei britanice de evaluare FTSE Russell, după cum se poate deduce din evoluţia preţului şi a volumelor.
• Creşteri pentru acţiunile bancare
Într-o perioadă în care indicele Euro Stoxx Banks a urcat cu circa 4%, acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au avut un randament de 5,76%, în vreme ce titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 2,84%. Societe Generale a cerut repartizarea ca dividende a 50% din profitul anului trecut a BRD, faţă de 60% cât este propunerea board-ului, dar preţul acţiunilor nu a scăzut după solicitare. Dividendul cerut de francezii ce deţin 60% din bancă este de 1,1725 lei pe acţiune, echivalentul unui randament brut de 5,8% faţă de preţul titlului BRD din data de 21 martie. Banca Transilvania a propus alocarea unui dividend cu randament de circa 4,5% şi acordarea de 148 de acţiuni gratuite la 1.000 de titluri deţinute.
Acţiunile OMV Petrom, Romgaz şi Nuclearelectrica au avut de asemenea creşteri, în perioda avută în vedere. Producătorul de petrol vrea să distribuie un dividend cu randament de 6,3% plus posibilitatea unor alocări suplimentare, în vreme ce pentru Nuclearelectrica dividendul propus de conducere echivalează cu un randament brut de 7,5%.
• Romgaz propune acţionarilor două variante de dividend
Romgaz a propus două variante de dividend, dar recomandă ca doar 20% din profit să meargă către acţionari, deoarece compania are nevoie de bani pentru investiţii. Data de înregistrare pentru dividende este după ex-date-ul majorării de capital cu alocare de gratuite pe care o realizează compania, când de obicei preţul se corectează masiv.
În indicele BET-FI, acţiunile Fondul Proprietatea şi-au pierdut din importanţă după vânzarea Hidroelectrica, iar grupul Lion Capital, SIF Muntenia şi Infinity Capital Investments nu distribuie dividende. În plus, fondurile de pensii nu deţin şi nu achiziţionează acţiuni ale celor trei foste SIF-uri, ale căror titluri sunt slab tranzacţionate în piaţa "regular".
Până acum, Transilvania Investments a venit cu propunerea alocării unui dividend de 0,015 lei pe acţiune, echivalentul unui randament brut de 4,6%, comparativ cu preţul acţiunii companiei din data de 21 martie.
• Armatura - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB
Cu o creştere de 31,23%, în intervalul 14 - 21 martie 2024, în raport cu moneda euro, acţiunile Armatura se situează pe prima treaptă în topul randamentelor de la BVB. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei UCM Reşiţa cu o creştere de 10,03%, iar pe locul al treilea se află titlurile Condmag, cu o apreciere de 7,08%.
• Fonduri de investiţii - randament de 2,67% pentru Certinvest BET-FI Index
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 12 - 19 martie 2024, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 2,67%.
Pe locul al doilea al podiumului s-a situat BT Index Austria ATX ce a înregistrat o apreciere de 2,43%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Active Dinamic, care au urcat cu 1,51%.
• Bitcoin - scădere de 0,19%
Bitcoin a înregistrat o depreciere de 0,19%, în intervalul 14 -21 martie 2024, în raport cu moneda euro
Cotaţia aurului a urcat cu 1,90%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,06%, în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de vali în data de 25.03.2024, 09:14)
transi 0.015 dvd brut, dintre fostele sif ,sursa este secreta dar pentru voi fac exceptie.bvb.ro transi convocator aga
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 09:42)
Porcii de la SIF1 (rebotezat Lion) folosesc banii ca sa isi cumpere si aloce actiuni gratuite. ASF-ul ar trebui sa interzica o asemenea practica. Nu este normal ca banii unei companii sa mearga catre conducerea acesteia, sub forma de achizitii si alocari de actiuni, iar proprietarii companiei, adica actionarii, sa primeasca zero lei si zero beneficii.
Achizitiile de actiuni pentru SOP sa poata fi facute numai in cazul in care societatea respectiva acorda dividende actionarilor, iar banii alocati catre achizitii de actiuni pentru SOP sa nu depaseasca 3% din fondul alocat pentru dividende. Altfel, bursa noastra ramane in continuare o jungla dominata de sacali.
Bineinteles, ASF-ul doarme in continuare, sau mai exact vegheaza la linistea infractorilor de la SIF 1, 4 si 5.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redactia în data de 25.03.2024, 09:55)
Buna ziua,
Am corectat eroarea. Multumim pentru atentionare !
1.3. ??? (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 18:05)
Sif 5 are peste 15% din Sif 1.
Acum sa vedem daca vor cere dividende de la Sif 1?
Conducerea Sif 5 se plange ca nu au de unde sa incaseze dividende anul asta si in buget au prevazut ca vor scadea dividendele primite de la companiile din portofoliu.
Daca nu vor cere dividende de la Sif 1 inseamna ca nu apara interesele actionarilor si ale societatii Sif 5.
Conducerea daca nu vor cere dividende atunci sa-si declare concertarea cu Sif 1 si Sif 4 ca altfel pot fi trasi la raspundere de actionari pentru admininistrare defectuasa a companiei si pentru prejudiciul cauzat actionarilor Sif 5.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2024, 10:43)
Si pe titlurile de stat sunt niste smecherasi care spala niste bani, in special pe R2506A, dar ASF nu vede.
Este cineva care muta ordine atat in ask cat si in bid si nu exista tranzactii decat pe ordinele respective. Pana cand nu sunt ele primele in ask sau in bid, nu se tranzactioneaza nimic.