Acţiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz (TGN) au înregistrat un randament de 12,91%, în perioada 25 aprilie - 24 mai, în raport cu moneda euro, clasându-se pe poziţia a treia, în topul celor mai mari creşteri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul de timp avut în vedere.
Aprecierea a apărut, îndeosebi, pe fondul raportării de către companie a dublării profitabilităţii în primul trimestru al anului. Veniturile din exploatare s-au ridicat la 706,5 milioane lei, cu 53% peste cele din primele trei luni ale anului trecut, în condiţiile în care veniturile din transportul intern au crescut cu 68,5%, până la 667,9 milioane lei, iar cele din transportul internaţional au dispărut complet, după rezilierea contractului cu Gazprom. Profitul net s-a ridicat la 262,8 milioane de lei, în creştere cu 113% faţă de rezultatul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2023.
"Creşterea tarifelor reglementate de transport a avut din nou un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare", se arată într-un raport analiză al Prime Transaction.
Pe de altă parte, cei de la Prime atrag atenţia că transportatorul de gaze are o activitate sezonieră, cu o pondere mare a veniturilor în perioada de iarnă - ultimul trimestru şi primul trimestru din an.
La finele săptămânii trecute, Agenţia internaţională de rating Fitch a confirmat ratingul 'BBB-' al Transgaz, cu perspectivă stabilă. "Confirmarea ratingului reflectă profilul solid de afaceri al Transgaz, în calitate de concesionar şi operator al reţelei de transport gaze din România, pe care îl percepem ca fiind în general neschimbat, în urma recentei includeri a operaţiunilor aferente OTS gaze din Moldova, precum şi aşteptările noastre privind continuitatea cadrului de reglementare în noua perioadă de reglementare de cinci ani (PR5), a cărei începere a fost amânată cu un an pentru octombrie 2025", se arată în raportul agenţiei, publicat de Transgaz la BVB.
• Fondurile Pilon II deţineau 20% din transportatorul de gaze naturale, la finele lunii martie
Raiffeisen Bank estimează un preţ ţintă pentru titlurile transportatorului de gaze naturale de 21,6 lei pe titlu, uşor sub cel de închidere de ieri, de 22,05 lei, cu recomandarea "Menţine", conform unui raport publicat pe portalul BVB Research Hub.
La finele lunii martie, toate cele şapte fonduri de pensii Pilon II aveau acţiuni Transgaz, deţinerile reprezentând 20,1% din capitalul transportatorului de gaze. Cel mai mare pachet, de aproape de 6,6%, era deţinut de fondul administrat de NN Pensii. Acţionarul majoritar al companiei este Statul Român care, prin Secretariatul General al Guvernului, controlează 58,5% din Transgaz.
• Indici - BET s-a apreciat cu 4,22%
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 4,22%, în perioada 25 aprilie - 24 mai.
Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 2%, în intervalul avut în vedere, în vreme ce indicele BET-XT s-a apreciat cu 3,64%, în perioada 25 aprilie - 24 mai.
• Prebet - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB
Acţiunile Prebet se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 25 aprilie - 24 mai, cu o creştere de 30,48%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc acţiunile Digi Communications, cu o apreciere de 19,97%.
• Fonduri de investiţii - randament de 3,66% pentru BT Index Austria ATX
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 23 aprilie - 23 mai, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 5,28%. Titlurile ETF BET Patria-Tradeville au înregistrat o creştere de 5,23%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Expert Clasa L, care au urcat cu 5,13%.
• Bitcoin - creştere de 7,01%
Bitcoin s-a apreciat cu 7,01%, în intervalul 25 aprilie - 24 mai, în raport cu moneda euro. Cotaţia aurului a scăzut cu 0,37%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,04%, în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.