BURSA Analytics

Randament de 221% pentru acţiunile Antibiotice

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 12 februarie 2024

Randament de 221% pentru acţiunile Antibiotice

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 MAI 2023 - 8 FEBRUARIE 2024

Rezultatele financiare şi un plan de dezvoltare ambiţios au favorizat creşterea preţului titlurilor ATB, conform rapoartelor brokerilor

Pentru primele nouă luni ale anului trecut compania a raportat un profit în creştere cu 260%, faţă de cel din intervalul ianuarie-septembrie 2022

Titlurile producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB) au înregistrat un randament de 221,6%, în perioada 8 mai 2023 - 8 februarie 2024, în raport cu moneda euro, situându-se astfel pe prima treaptă în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Rezultatele financiare obţinute de companie şi un plan de dezvoltare ambiţios au reprezentat elemente ce au favorizat creşterea preţului acţiunilor ATB, după cum reiese din rapoartele brokerilor.

Antibiotice a raportat în 2023 o secvenţă de rezultate financiare în creştere, cu mult peste cele bugetate. Astfel, la finele primelor nouă luni ale anului trecut, veniturile totale se ridicau la 478,7 milioane lei, peste cele planificate de 431,4 milioane lei şi cu 25% mai mari decât cele din intervalul ianuarie-septembrie 2022. Profitul net era de 76,7 milioane lei, mai mult decât dublu faţă de cel planificat, de 34,7 milioane lei şi cu 260% peste cel din primele nouă luni ale anului anterior.

Conform companiei, rezultatele sunt efectul pozitiv al: accesării de noi teritorii prin produse care definesc portofoliul strategic al Antibiotice; creşterii vânzărilor în segmentul hospital; creşterii vânzărilor într-o structură optimă pe segmentul retail; consolidării vânzării de substanţă activă obţinută pe bază de biotehnologii derivate din streptomyces noursei pentru uz farmaceutic şi menţinerea poziţiei de lider mondial; măsurilor de manageriere a costurilor.

Acţiunile companiei au intrat în indici ai MSCI, din decembrie anul trecut

La jumătatea lunii noiembrie, Antibiotice anunţa că acţiunile sale vor fi incluse în indicii MSCI Frontier IMI şi MSCI Romania IMI (Investable Market Indices), în categoria Small Cap, începând cu prima zi de tranzacţionare din decembrie, ceea ce a dus la o apreciere a cotaţiei.

Tot în acea lună, Banca Europeană de Investiţii a acordat un împrumut în valoare de 25 de milioane de euro companiei pentru sprijinirea finanţării realizării unei capacităţi de producţie, ambalare şi depozitare de ultima generaţie. Împrumutul BEI reprezenta un sfert din costul total al investiţiei de 95,4 de milioane de euro.

O bună parte a creşterii preţului Antibiotice de anul trecut s-a manifestat în trimestrul al treilea. "Profitul pe primele sase luni din 2023 a fost cu peste 50% mai mare decât cel pe întregul an 2022, care la rândul său era cel mai mare profit net anual din perioada 2005-2022, pentru care avem date disponibile", explicau brokerii de la Prime Transaction într-un raport de analiză publicat în octombrie.

Echipa de analiză de la IFB Finwest a scris, într-un raport publicat pe portalul BVB Research Hub, în data de 15 septembrie: "Planurile de dezvoltare pe termen lung ale emitentului încep să prindă contur. Ca parte a iniţiativei «The Fu ture Together» , Antibiotice a obţinut finanţare pentru un proiect axat pe «Capacitate de producţie, ambalare şi depozitare produse sterile, soluţii şi topice». Proiectul este evaluat la 200 milioane lei, ajutorul de stat contribuind cu 85 milioane lei, iar restul provine din fonduri interne".

Statul Român, prin Ministerul Sănătăţii, deţine 53% din producătorul de medicamente din Iaşi.

Indici - BET s-a apreciat cu 27,25%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 8 mai 2023 - 8 februarie 2024, cu 27,25%.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 11,25%, în intervalul 8 mai 2023 - 8 februarie 2024. Indicele BET XT s-a apreciat cu 25,08% în perioada menţionată.

Comelf - pe poziţia a doua în topul randamentelor de la BVB

După Antibiotice, în topul randamentelor de BVB din intervalul 8 mai 2023 - 8 februarie 2024, se situează titlurile Comelf, ale cărui acţiuni au crescut cu 200,15%, iar pe locul al treilea se află acţiunile Socep cu o creştere de 151,74% a acţiunilor.

Fonduri de investiţii - randament de 44,76% pentru Active Dinamic

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 mai 2023 - 7 februarie 2024, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 44,76%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Certinvest BET Index ce a înregistrat o apreciere de 30,73%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Active Dinamic, care au urcat cu 30,67%.

Bitcoin - creştere de 55%

Bitcoin a înregistrat o apreciere de 55%, în intervalul 8 mai 2023 - 8 februarie 2024, în raport cu moneda euro

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 3,12%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 1,02%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Pentru cine inca nu era sigur, toate scumpirile de la inceputul Covid incoace au fost peste masura si o mare parte nu au acoperit doar cheltuielile in crestere ci s-au dus in profituri record.

    La energie, la materiale de constructii, la apartamente, la marfuri alimentare, la medicamente.

    Firmele dragutele au umflat preturile pentru castiguri exagerate... 

    1. Iar nenorocitii de guvernanti au impus o taxa de solidaritate retroactiva doar pentru companiile din energie, uitand de farma, alimentatie, constructii si toate celelalte.

      Exact. Unii i-au zis greed-flatie, se pare ca nu sunt departe de adevar. Eu i-as zice si stupid consumers-flatie

      Cresterea preturilor a fost o consecinta nu o cauza…lumea a avut prea bani ramasi din pandemie (sau primiti ajutor de la stat fara munca) in conditiile unei productii de bunuri si servicii care a scazut ca urmare a restrictiilor si a altor probleme de supply chain. Asta a dus la cresterea preturilor. Daca cresterea preturilor ar tine doar de decizia companiilor, preturile ar creste mereu cum au crescut in 2022. Asta inseamna sa intelegi economie

    din BVC ul publicat de ATB chiar nu inteleg interesul investitorilor, compania nu poate distribui dividende din profitul aferent facilitatilor fiscale: va oferi un dividrnd yield de 2,5% in 2024 si de 0,7% pentru 2025, conform BVC.

    1. Exact... vedeti dinamica actiunii la inceput de luna august 2023 premergator anuntului "surpriza" privind semnarea unui contract de 25 milioane.... daca e sa te conduci dupa pretul actiunilor AtB, Simtel etc... pai hidro, tlv, snn, sng - dubleazale pretul )))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb