Titlurile Bucovina - Club de Munte (BCM), companie turistică cu activităţi în Bucovina, au înregistrat un randament de 5,43%, în perioada 8 - 15 aprilie 2024, în raport cu moneda euro, clasându-se pe a treia poziţie în topul celor mai mari creşteri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere.
Aprecierea titlurilor companiei vine în urma aprobării acţionarilor, în frunte cu SIF Muntenia ce are 74% din societate, de a vinde hotelul Best Western Bucovina din Gura Humorului şi a hanului turistic Ariniş, pentru suma de cel puţin 2,78 milioane de euro, fără TVA. Vânzarea include şi toate echipamentele, mobilierul, stocurile, contractele, titlurile, drepturile şi pasivele aferente activităţii hoteliere şi turistice, ce vor fi transferate către posibilul cumpărător.
Astfel, probabil cei care au achiziţionat acţiuni BCM după decizia acţionarilor din data de 8 aprilie, au mizat pe faptul că, după vânzare, compania va distribui banii ca dividende.
Hotelul de patru stele Best Western Bucovina este principalul activ al societăţii turistice. Clădirea dispune de 127 de camere cu 220 de locuri de cazare, două restaurante de 180 şi 60 de locuri, şapte săli de conferinţă ce au capacităţi cuprinse între 25 şi 280 de locuri, un lobby bar de 60 de locuri, două terase dintre care una de vară şi o zonă SPA. Hotelul a fost dat în funcţiune începând cu anul 2002. Hanul Ariniş este situat în Parcul Ariniş şi are o terasă cu o capacitate de 140 locuri, conform ultimului raport anual al companiei.
Pentru anul trecut, Bucovina-Club de Munte a raportat o pierdere de 0,79 milioane lei, faţă de un mic profit în 2022, în vreme ce veniturile din servicii turistice s-au ridicat la 9,34 milioane lei, cu 13% peste cele din anul anterior.
• Indici - BET-XT s-a depreciat cu 2,17%
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 2,11%, în perioada 8 - 15 aprilie 2024.
Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,71%, în intervalul avut în vedere, în vreme ce indicele BET-XT s-a depreciat cu 2,17%, în perioada 8 - 15 aprilie 2024.
• Romcab - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB
Acţiunile Romcab se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 5 - 12 aprilie, cu o creştere de 24,85%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc acţiunile companiei Chimcomplex.
• Fonduri de investiţii - randament de 0,55% pentru BT Index Austria ATX
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 - 12 aprilie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 0,55%. Titlurile BRD Global Clasa A au înregistrat o creştere de 0,53%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Euro Obligatiuni, care au urcat cu 0,04%.
• Bitcoin - depreciere de 11,28%
Bitcoin s-a depreciat cu 11,28%, în intervalul 8 - 15 aprilie 2024, în raport cu moneda euro. Cotaţia aurului a urcat cu 2,11%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,12%, în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.