Randamentul titlurilor de stat SUA pe zece ani - la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 ianuarie 2022

Randamentul titlurilor de stat SUA pe zece ani - la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020

James Athey, Aberdeen Standard Investments: "Piaţa încă se adaptează la schimbarea hawkish a Fed-ului"

Randamentul titlurilor de stat ale SUA cu scadenţa pe zece ani atinseseră, ieri, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, peste pragul de 1,83%, conform CNBC.

De asemenea, randamentul titlurilor cu scadenţa de 30 de ani urcase la 2,18%, nivel nemaiatins din vara anului trecut, în timp ce randamentul celor cu maturitatea de doi ani depăşise 1%, pentru prima dată din februarie 2020 încoace. Randamentele se mişcă în sens invers faţă de preţurile titlurilor de stat.

Mişcarea, ce vine după o vacanţă în pieţele americane la începutul săptămânii, indică faptul că investitorii se pregătesc pentru o posibilă înăsprire mai agresivă a politicii monetare din partea Rezervei Federale, a scris CNCB.

Săptămâna trecută, preşedintele Fed-ului, Jerome Powell, a declarat Senatului din Statele Unite că se aşteaptă să vadă o serie de creşteri ale ratei dobânzii-cheie în acest an, laolaltă cu slăbirea altor măsuri de sprijin a economiei în pandemie. Patrick Harker, preşedintele Fed-ului din Philadelphia a spus săptămâna trecută la CNBC că banca centrală este posibil să ridice rata deobânzii de trei sau patru ori în acest an. Totodată, el a menţionat că inflaţia este "mai persistentă decât credeam cu ceva timp în urmă".

"Nu există vreo ştire nouă care să explice creşterea burscă a randamentelor titlurilor de stat", a afirmat James Athey, manager senior de investiţii la Aberdeen Standard Investments, pentru CNCB. "Realitatea este că piaţa încă se adaptează la schimbarea hawkish (n.r. ce implică creşteri agresive ale ratei dobânzii) în curs de derulare a Fed-ului", a spus managerul de investiţii.

Athey s-a referit la comentariile de vineri a CEO-ului JPMorgan, Jamie Dimon, care a spus că nu este exclus ca rata dobânzii să crească chiar şi de şapte ori în acest an, conform mai multor rapoarte, scrie CNBC.

Acele comentarii, alături de speculaţiile conform cărora este posibil ca Fed-ul să crească rata cu 50 de puncte de bază în martie, "duc la o reevaluare ce ridică toate randamentele", spune Athey. Ritmul reevaluării a făcut ca, din punct de vedere tehnic, randamentele să arate "puţin cam întinse" crede managerul de investiţii, care se aşteaptă să vadă o anumită consolidare, mai ales că Fed-ul, care este principalul motor al creşterii randamentelor în acest moment, a intrat într-o perioadă de tăcere, conform CNBC.

Oficialii Rezervei Federale se află în mod oficial într-o perioadă în care nu fac declaraţii, înaintea următoarei reuniuni a băncii din 25-26 ianuarie.

Creşterea ratelor dobânzii afectează în mod special preţurile companiilor de tip growth, astfel încât de la finele anului trecut şi până la începutul acestei săptămâni, indicele Nasdaq Composite, avea o scădere de circa 5%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb