Raport CMS M&A 2024/25: Piaţa de tranzacţii din Europa emergentă atinge niveluri maxime

A.D.
Piaţa de Capital / 27 ianuarie

Foto: Horea Popescu, Partener CMS România

Foto: Horea Popescu, Partener CMS România

Raportul CMS Emerging Europe M&A 2024/25, realizat în colaborare cu EMIS, evidenţiază o piaţă de tranzacţii din Europa emergentă rezilientă, cu activitate la cele mai ridicate niveluri din 2018. Potrivit comunicatului remis redacţiei, îmbunătăţirea condiţiilor economice şi scăderea inflaţiei au consolidat încrederea pieţei, iar băncile centrale se aşteaptă la noi reduceri ale ratelor dobânzilor.

Raportul CMS Emerging Europe M&A 2024/25 arată o creştere de 8% a fluxului de tranzacţii în Europa emergentă, cu 1.281 de tranzacţii anunţate în 2024. Cu toate acestea, valoarea totală a acestora a scăzut cu 30,9%, ajungând la 25,72 miliarde EUR, din cauza lipsei "mega-tranzacţiilor" de peste 1 miliard EUR. În 2024, a fost o reorientare către tranzacţiile mici şi mijlocii, iar valoarea medie a tranzacţiilor a scăzut de la 31,4 milioane euro în 2023 la 20,1 milioane euro.

"În ciuda provocărilor pe termen scurt, derularea tranzacţiilor în Europa Centrală şi de Est (ECE) rămâne atractivă pentru investitorii internaţionali, aşa cum reiese din volumul mai mare de tranzacţii înregistrat anul trecut, în diverse ţări şi sectoare. Cu optimismul devenind probabil marca anului 2025, cumpărătorii vor continua să capitalizeze oportunităţile de investiţii diverse din regiune."- a declarat Horea Popescu, Partener CMS România.

Activitatea în zona de tranzacţii transfrontaliere a rămas robustă, crescând la 776 de tranzacţii, cu 31 mai multe decât în anul precedent. Cele mai bune performanţe au fost înregistrate de Statele Unite, care şi-au menţinut poziţia de lider în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii M&A (102), şi Regatul Unit, care s-a clasat pe locul al doilea în topul celor mai activi investitori străini (68), în ciuda scăderii numărului de tranzacţii înregistrate în acest an.

Raportul CMS Emerging Europe M&A 2023/24 indică o scădere a valorii tranzacţiilor din Europa emergentă, de la 35,5 miliarde euro la 23,3 miliarde euro, înregistrând o schimbare semnificativă în structura pieţei.

Polonia a rămas liderul în numărul de tranzacţii, urmată de România, dar ambele pieţe au înregistrat scăderi faţă de 2023.

În schimb, ţări ca Bulgaria, Croaţia şi Ungaria au înregistrat creşteri ale volumului tranzacţiilor, cu valori semnificative în sectoarele de energie, imobiliare şi industrie alimentară.

Pe fondul acestora, tranzacţiile cu capital privat au crescut cu 12,6% în volum, dar valoarea a scăzut cu 11,4%. Tranzacţiile notabile au inclus achiziţii mari, cum ar fi Blackstone în Cehia şi Slovacia şi CVC Capital Partners în Ungaria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2655
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9347
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.4739

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb