RAPORT CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX: "Livrările de spaţii comerciale vor reveni pe un trend pozitiv"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 7 august 2018

Bogdan Marcu, Cushman & Wakefield Echinox: "România a devenit, în ultimii ani, o piaţă stabilă care aduce câştiguri importante pentru majoritatea jucătorilor din retail"

Livrările de spaţii comerciale vor reveni pe un trend pozitiv în a doua jumătate a anului 2018, când cel puţin 90.000 de metri pătraţi vor fi livraţi în patru oraşe, în timp ce în Bucureşti nu este programată nicio deschidere, arată un raport realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară, în primul semestru din 2018 au fost livrate spaţii noi însumând 14.000 de metri pătraţi, în cadrul proiectelor Bistriţa Retail Park şi Focşani Value Center, dezvoltate de Element Development, respectiv Prime Kapital.

Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency în cadrul companiei a declarat: "România a devenit, în ultimii ani, o piaţă stabilă care aduce câştiguri­ importante pentru majoritatea jucătorilor din retail. Putem spune acum că avem o piaţă care a atins un prim grad de maturitate şi predictibilitate şi, în măsura în care contextul economic va rămâne pozitiv ca până acum, ne aşteptăm la o cerere susţinută în continuare pentru noi spaţii de retail, atât în pieţele principale, cât şi în cele secundare sau terţiare. Credem că nivelul chiriilor headline din centrele comerciale va creşte în perioada imediat următoare din cauza ratelor mici de neocupare, a creşterilor de venituri raportate de principalii chiriaşi ai aces­tor centre şi a unui stoc restrâns de noi spaţii de retail. În plus, înregistrăm un aflux constant de noi retaileri care intră pe piaţa din România, ceea ce nu va face decât să crească cererea de spaţii comerciale în proiectele dominante şi consacrate".

Astfel, chiria headline a unui spaţiu de 100 de metri pătraţi situat într-un centru comercial dominant din Bucureşti atinge nivelul de 70-80 euro / mp/lună, în vreme ce în proiecte similare din oraşe precum Timişoara, Iaşi sau Cluj aceste spaţii ating valori de 35-40 euro /mp/lună, un nivel de 18-23 euro /mp/lună fiind atins pentru acelaşi tip de spaţii din oraşe terţiare, a mai adăugat domnia sa.

Comunicatul mai notează: "Trebuie menţionat faptul că stocul total de spaţii comerciale a înregistrat o scădere netă prin închiderea hipermarketului Carrefour şi a galeriei comerciale din cadrul proiectului Vitantis Shopping Center, la începutul acestui an, suprafaţa totală a proiectului în care mai sunt operaţionale magazinele Praktiker, Diego şi Casa Rusu fiind de 36.000 de metri pătraţi".

Stocul de spaţii comerciale moderne din afara Capitalei a ajuns la 2,43 milioane de metri pătraţi, în timp ce suprafaţa mallurilor, parcurilor de retail şi a galeriilor comerciale din Bucureşti măsoară 1,19 milioane de metri pătraţi, mai spun reprezentanţii firmei din domeniul imobiliar.

Conform acestora, densitatea spaţiilor comerciale la nivel naţional a ajuns la 184 mp/1.000 locuitori, în vreme ce în Bucureşti a atins un nivel de 651 mp/1.000 locuitori, fiind de 3,5 ori mai mare faţă de media naţională.

Potrivit informaţiilor din comunicat, noi spaţii comerciale vor fi livrate de către dezvoltatorii NEPI Rockcastle şi Prime Kapital în Satu Mare, Baia Mare, Roman şi Slobozia, oraşe terţiare cu o cerere neacoperită de spaţii de retail modern.

Aceştia mai menţionează că NEPI Rockcastle intenţionează să finalizeze, până la sfârşitul anului curent, extinderea proiectului Shopping City Sibiu, cu o suprafaţă de aproape 10.000 de metri pătraţi.

Conform companiei, în Bucureşti, cel mai notabil eveniment din zona de retail din a doua jumătate a anului este deschiderea celui de-al doilea magazin IKEA din România şi cel mare din Europa de Sud-Est, cu o suprafaţă totală de 37.000 metri pătraţi, pe bulevardul Theodor Pallady, urmând ca anul viitor zona comercială a Bucureştiului să se extindă spre nord, până în Baloteşti, unde este aşteptată deschiderea proiectului DN 1 Value Center, în timp ce proiectele Colosseum Retail Park, Promenada Mall şi Afi Palace Cotroceni vor intra în proces de extindere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb