Piaţa rezidenţială din ţara noastră rămâne subdezvoltată anul acesta, iar investitorii vor continua să achiziţioneze terenuri pentru dezvoltări pe termen lung, arată un raport al companiei DTZ Echinox, trimis redacţiei.
"Anul 2016 a început cu o tranzacţie semnificativă pentru piaţa de terenuri din Bucureşti. Vastint, investitor suedez, a achiziţionat un teren de 48 ha în Băneasa - Siseşti pentru un proiect mixt (în principal rezidenţial). Per total, în primul trimestru al anului 2016, au fost tranzacţionate terenuri cu destinaţie comercială în valoare de 35 milioane euro, valoare dublă faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut. Piaţa rezidenţială din România rămâne subdezvoltată, iar investitorii vor continua să achiziţioneze terenuri pentru dezvoltări pe termen lung, având în vedere preţurile accesibile şi cererea în creştere pentru locuinţe noi", se arată în raport.
Potrivit acestuia, retailerii dominanţi - operatori de tip "big box" - continuă să aibă planuri de extindere în Bucureşti şi vor fi printre cei mai activi cumpărători în 2016, vizând în principal zonele cu densităţi rezidenţiale ridicate.
"În Bucureşti, sunt prognozate livrări semnificative de clădiri de birouri în 2016 şi 2017. Cu toate acestea, din moment ce finanţarea rămâne restrictivă, este posibil ca o parte dintre proiectele planificate pentru 2018, să fie vândute înainte de începerea construcţiei", precizează DTZ Echinox.
În Bucureşti, în 2015 au fost tranzacţionate terenuri cu destinaţie comercială cu o suprafaţă totală de 45 ha şi un preţ cumulat de 90 milioane euro. Cei mai activi cumpărători care au achiziţionat terenuri pretabile pentru dezvoltări comerciale au fost investitorii suedezi şi cei locali.
"Cele mai interesante achiziţii au fost performate de jucători precum IKEA şi Skanska: IKEA a achiziţionat un teren în partea de Est a Bucureştiului, în timp ce Skanska a achiziţionat două terenuri în Bucureşti, unul în Barbu Văcărescu - Floreasca (în partea de Centru-Nord a Bucureştiului) şi unul în zona Politehnică (partea de Vest a Bucureştiului). Ambele locaţii se află printre cele mai importante destinaţii de birouri din Bucureşti. Investitorii greci şi austrieci, care au fost printre cei mai activi în România în ultimul deceniu, nu au avut achiziţii semnificative în 2015", se mai arată în raport.