RAPORT GLOBAL PWC:  Companiile vor arăta diferit în următorii trei ani datorită noilor modele de afaceri şi de lucru, susţinute de digitalizare

Comunicate de presă / 1 septembrie 2021

Companiile vor arăta diferit în următorii trei ani datorită noilor modele de afaceri şi de lucru, susţinute de digitalizare

Mai mult de trei sferturi (78%) dintre directorii generali la nivel global se aşteaptă ca organizaţiile pe care le conduc să arate diferit în următorii trei ani ca urmare a pandemiei, anticipând schimbări în modul de lucru şi dezvoltarea de noi modele de afaceri, susţinute de investiţii în digitalizare, arată raportul "Great expectations: Global executives respond to business disruption", realizat de strategy&, departamentul de strategie globală din reţeaua PwC, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Criza generată de pandemie i-a convins pe liderii de companii că şansele de creştere depind de transformarea modelelor de afaceri şi a modalităţile de lucru, şi nu doar de măsuri temporare, precum reducerea de costuri, restructurarea portofoliului sau soluţii tehnice ad-hoc. Construirea unor noi modele de afaceri şi adaptarea modelului de operare implică schimbări semnificative în structura de investiţii şi de cheltuieli, inclusiv reduceri de personal în unele industrii. Este evident că executivii mizează foarte mult pe digitalizare în acest procese şi consideră că investiţiile în tehnologie şi securitate cibernetică au devenit cruciale", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC Romania.

În prezent, 23% dintre respondenţi spun că organizaţiile pe care le conduc se reconfigurează pentru creştere, în timp ce restul se concentrează încă pe regândirea şi optimizarea modelului de operare (44%) şi recuperare după criza sanitară (33%). Toate sectoarele vor suferi transformări, cele mai importante fiind aşteptate în farma, asigurări şi transporturi.

Transformarea, între investiţii şi reduceri de costuri

Investiţii suplimentare în medie de 10-15% vor fi îndreptate în principal către digitalizare, securitate cibernetică şi vânzări, pentru a stimula creşterea. Investiţiile în digitalizare se vor concentra pe dezvoltarea de noi produse şi servicii, capabilităţi IT şi securitate cibernetică, precum şi mediu, sănătate şi siguranţă. De altfel, ESG a ajuns o prioritate de afaceri pe agenda executivilor, domeniul fiind menţionat de 17% dintre participanţii la sondaj.

În general, companiile vor să diminueze costurile cu până la 11%, cele mai mari scăderi fiind preconizate pentru zona imobiliară, cercetare şi dezvoltare, marketing şi resurse umane. Astfel, 96% dintre companii iau în considerare tranziţia forţei de muncă într-un "birou al viitorului" pentru a permite noi modalităţi de lucru în timpul şi după pandemie, care vor reduce amprenta imobiliară şi implicit costurile.

În ceea ce priveşte personalul, 37% dintre directorii executivi estimează reduceri de personal în următoarele 12 luni, în special în sectorul industrial, în conformitate cu aşteptările de scădere a veniturilor. Alţi 37% dintre executivi spun că vor angaja personal nou.

Companiile prevăd creştere, dar se tem de efectele unui nou val de infecţii

Principalele temeri menţionate de directorii generali pentru viitorul companiilor lor sunt incertitudinea unui nou val de infecţii (51%), impactul financiar al acestuia (48%), impactul unei recesiuni economice globale (48%), riscuri de securitate cibernetică (31%) şi capacitatea de a gestiona eficient modele hibride de la distanţă şi de lucru la birou (26%).

În ciuda riscurilor, 72% dintre directori se aşteaptă la venituri stabile sau în creştere în următoarele 12 luni, menţionând că au atins deja cel mai redus prag şi văd o cale de revenire. Creşteri sunt preconizate în retail, servicii medicale, asigurări şi servicii financiare, dar şi în industria auto.

La polul opus, previziunile directorilor din industria aerospaţială, produse industriale şi comerţul cu produse nealimentare sunt cele mai pesimiste, 38% dintre respondenţii din aceste industrii aşteptând venituri în scădere.

Sondajul a fost realizat în rândul a 250 de directori executivi seniori din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), America de Nord şi Asia, care conduc companii cu venituri anuale de peste un miliard de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb