Ritmul reformei justiţiei în România nu a fost menţinut, iar autorităţile de la Bucureşti trebuie să recupereze paşii făcuţi înapoi, relevă raportul intermediar al Comisiei Europene privind reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei în România, prezentat, ieri, la Bruxelles.
"Va fi crucial ca România să realizeze progrese semnificative şi ireversibile până în vara anului 2009 (la următoarea evaluare a progreselor efectuată de Comisie - n.r.). România trebuie să demonstreze existenţa unui sistem judiciar stabil, care funcţionează autonom şi care este capabil să identifice şi să sancţioneze cazurile de corupţie şi să menţină statul de drept. Aceasta înseamnă, în special, adoptarea legislaţiei restante, necesare pentru a moderniza sistemul juridic şi pentru a demonstra - prin instrumentare rapidă a cazurilor de corupţie la nivel înalt - că sistemul juridic este capabil să pună în aplicare legile într-un mod independent şi eficient", se menţionează în concluziile raportului, citate de Rompres.
De asemenea, Comisia Europeană menţionează că Parlamentul României a blocat anchetarea unor persoane de rang înalt acuzate de corupţie. Pe de altă parte, documentul reţine faptul că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) au înregistrat progrese în activitatea lor, în cele şase luni trecute de la raportul din 23 iulie 2008.