RAPORT IPP: Peste 200 de proiecte de lege au termenele de adoptare depăşite de câţiva ani

(C.D.)
Ziarul BURSA #Politică #Legislatie / 9 iulie 2010

RAPORT IPP: Peste 200 de proiecte de lege au termenele de adoptare depăşite de câţiva ani

Topul parlamentarilor cu absenţe

Senatorii Crin Antonescu, Cătălin Voicu, Ioan Ghişe, Dan Voiculescu şi Cristian Diaconescu, dar şi deputaţii Doru Frunzulică, Robert Negoiţă, Bogdan Niculescu Duvăz şi Nicolae Bănicioiu se află în topul parlamentarilor cu cele mai multe absenţe de la voturile electronice, conform raportului IPP. În ceea ce priveşte absenţa de la Camera Deputaţilor, directorul adjunct al IPP i-a evidenţiat pe deputaţii PSD Nicolae Bănicioiu şi Bogdan Niculescu Duvăz (care au o prezenţă de 16,54 %), Robert Negoiţă (cu o prezenţă de 10,08 %) şi Doru Frunzulică cu 3,10%. Ultimii patru clasaţi sunt miniştrii Laszlo Borbely, Kelemen Hunor, Elena Udrea şi fostul ministru Monica Iacob Ridzi care se află în concediu de maternitate, aceştia având absenţe motivate.

Peste 200 de proiecte de lege sau propuneri legislative au termenele de adoptare de­păşite şi se află în procesul legislativ de până la 5-6 ani, într-una dintre cele două Camere ale Parlamentului, conform unui raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP), citat de Mediafax, care prezintă activitatea în prima sesiune parlamentară din acest an.

Realizatorii raportului arată că, potrivit prevederilor constituţionale, orice propunere legislativă sau proiect de lege trebuie să parcurgă procesul legislativ din Parlament în maximum 90 de zile de la înregistrare, respectiv 120 de zile de la înregis­trare pentru coduri şi legi de complexitate deosebită.

IPP a solicitat, astfel, celor două Camere ale Parlamentului să explice motivul pentru care Constituţia nu se aplică şi termenele stabilite ca fiind necesare pentru încheierea procesului legislativ nu sunt respectate.

Exemple de proiecte care stau de ani buni în Parlament

Un exemplu în acest sens este proiectul de Lege privind statutul minorităţilor naţionale, care a fost înregistrat la Senat încă din iunie 2005 şi care se află şi astăzi în procesul legislativ.

"Partidele politice trebuie să îşi exprime public atitudinea faţă de acest proiect de lege şi să dea dovadă de responsabilitate în dezbaterea asupra temei, chiar dacă tratează un subiect care s-a dovedit extrem de delicat la nivelul percepţiei publice, iar proiectul înregistrat acum cinci ani trebuie să îşi încheie, de o manieră sau alta, procesul legislativ", consideră autorii raportului.

Printre proiectele aflate în aceeaşi situaţie se regăsesc, conform raportului, propunerea legislativă privind autorizarea interceptării comunicaţiilor în activităţile de realizare a securităţii naţionale şi proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, care a fost înregistrat la Senat în anul 2006.

Adoptările tacite, indicator al managementului deficitar

În aceste condiţii, IPP atrage atenţia tuturor grupurilor parlamentare să dea dovadă de responsabilitate şi solicită tuturor senatorilor şi deputaţilor să îşi revizuiască lista de propuneri iniţiate, urgentând acolo unde este cazul finalizarea procesului legislativ.

IPP mai remarcă faptul că incidenţa crescută a numărului de proiecte adoptate tacit nu este altceva decât un indicator al unui management deficitar al procesului legislativ în integralitatea sa.

Institutul precizează că în statistica făcută publică nu au fost luate în calcul proiectele de lege şi iniţiativele legislative care au termen de adoptare în anul 2010.

IPP RECOMANDĂ: Parlamentarii care absentează nemotivat să-şi piardă mandatele, ca în Franţa

Directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru, a propus, ieri, cu prilejul lansării raportului, ca şi la nivelul Parlamentului să fie implementată prevederea potrivit căreia un parlamentar şi-ar putea pierde mandatul dacă absentează nemotivat. Sistemul este funcţional în Franţa.

O altă recomandare este aceea privind ţinerea prezenţei la Parlament nu în funcţie de listele de prezenţă, ci în funcţie de voturile exprimate.

Reprezentantul IPP mai propune şi modificarea programului Camerelor, respectiv sistemul Parlamentului European cu săptămâni distincte pentru plen, comisii şi teritoriu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb