Greşelile angajaţilor s-au aflat în spatele a 52% dintre incidentele care au afectat tehnologiile operaţionale şi sistemele industriale de control (OT/ICS), în cursul anului trecut, la nivel mondial, reiese dintr-un raport privind starea securităţii cibernetice industriale, publicat, ieri, de Kaspersky şi preluat de Agerpres.
Conform sursei citate, patru din cinci organizaţii (81%) consideră că digitalizarea reţelei operaţionale este importantă sau foarte importantă pentru acest an, în timp ce 87% dintre cei ches-tionaţi confirmă faptul că securitatea cibernetică OT/ICS devine o prioritate pentru companiile industriale pe care le reprezintă.
Cu toate acestea, doar puţin peste jumătate dintre companii (57%) au un buget alocat pentru securitate cibernetică industrială.
De asemenea, în aproape jumătate dintre companii (45%), angajaţii res-ponsabili cu securitatea infrastructurii IT supraveghează şi securitatea reţelelor OT/ICS, adăugând această sarcină la responsabilităţile lor de bază.
Reprezentanţii Kaspersky subliniază: "O astfel de abordare poate avea riscuri de securitate: deşi reţelele operaţionale şi cele corporate sunt din ce în ce mai conectate, specialiştii pe fiecare dintre acestea pot avea abordări (37%) şi obiective (18%) diferite atunci când vine vorba de securitate cibernetică. În afară de stimularea tehnică şi de creşterea conştientizării privind securitatea cibernetică industrială, organizaţiile trebuie să ia în considerare o protecţie specifică pentru zona IT industrială, care poate deveni conectată extern: aproape jumătate dintre companii (41%) sunt gata să-şi conecteze reţeaua OT/ICS la cloud".
La nivel de angajaţi, cercetarea de specialitate arată că mai mult de jumătate dintre aceştia (52%) s-au aflat în spatele a 52% dintre incidentele care au afectat tehnologiile operaţionale şi sistemele industriale de control.
Referitor la siguranţa reţelelor indus-triale, Kaspersky anunţă că are un portofoliu dedicat de soluţii şi servicii care abordează provocările cu care se confruntă organizaţiile industriale. Astfel, Kaspersky Industrial CyberSecurity îmbină protecţia endpoint şi a reţelelor industriale, pentru a face faţă ameninţărilor la nivel de operator şi de reţea în mediile ICS, cu servicii avansate de informaţii despre ameninţări şi reacţie imediată la incidente.
În plus, compania organizează cursuri de formare si are un program de conştientizare, special conceput pentru experţii din domeniul securităţii cibernetice şi managerii OT sau operatorii ICS.