RAPORT OECD - FAO: Preţurile alimentelor vor fi mari în acest deceniu

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iunie 2011

Cererea mondială de carne, produse lactate, uleiuri vegetale şi zahăr va înregistra creşteri semnificative în acest deceniu.

Cererea mondială de carne, produse lactate, uleiuri vegetale şi zahăr va înregistra creşteri semnificative în acest deceniu.

Preţurile mari ale alimentelor şi volatilitatea pieţelor materiilor prime agricole se vor menţine în acest deceniu, potrivit unui raport publicat, vineri, de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite (FAO).

"În deceniul 2011-2020, preţurile reale ale cerealelor ar putea creşte, în medie, cu 20% comparativ cu perioada 2001- 2010, în timp ce preţul cărnii ar putea urca cu până la 30%", arată raportul OECD - FAO, care subliniază însă că, şi în aceste condiţii, preţurile vor rămâne sub nivelurile de vârf înregistrate în 2007-2008 şi la începutul acestui an.

"Deşi preţurile mai mari sunt, în general, o veste bună pentru fermieri, impactul lor asupra populaţiei sărace din ţările în curs de dezvoltare poate fi devastator, în condiţiile în care aceste persoane alocă o mare parte din veniturile lor pentru alimente", a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurría.

OECD şi FAO au făcut un apel către guvernele din întreaga lume să-şi coordoneze politicile agricole şi să încurajeze investiţiile în vederea creşterii productivităţii.

Raportul estimează că producţia agricolă globală din ferme va creşte cu 1,7% anual, în intervalul 2011-2020, comparativ cu un avans de 2,6% înregistrat în ultimul deceniu. În pofida creşterii mai lente, producţia per capita ar urma să creas-că cu 0,7% anual.

În schimb, consumul de alimente per capita ar urma să sporească cel mai rapid în Europa de Est, Asia şi America Latină, unde veniturile sunt în creştere, iar ritmul de creştere a populaţiei dă semne de încetinire.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb