Preţurile mari ale alimentelor şi volatilitatea pieţelor materiilor prime agricole se vor menţine în acest deceniu, potrivit unui raport publicat, vineri, de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite (FAO).
"În deceniul 2011-2020, preţurile reale ale cerealelor ar putea creşte, în medie, cu 20% comparativ cu perioada 2001- 2010, în timp ce preţul cărnii ar putea urca cu până la 30%", arată raportul OECD - FAO, care subliniază însă că, şi în aceste condiţii, preţurile vor rămâne sub nivelurile de vârf înregistrate în 2007-2008 şi la începutul acestui an.
"Deşi preţurile mai mari sunt, în general, o veste bună pentru fermieri, impactul lor asupra populaţiei sărace din ţările în curs de dezvoltare poate fi devastator, în condiţiile în care aceste persoane alocă o mare parte din veniturile lor pentru alimente", a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurría.
OECD şi FAO au făcut un apel către guvernele din întreaga lume să-şi coordoneze politicile agricole şi să încurajeze investiţiile în vederea creşterii productivităţii.
Raportul estimează că producţia agricolă globală din ferme va creşte cu 1,7% anual, în intervalul 2011-2020, comparativ cu un avans de 2,6% înregistrat în ultimul deceniu. În pofida creşterii mai lente, producţia per capita ar urma să creas-că cu 0,7% anual.
În schimb, consumul de alimente per capita ar urma să sporească cel mai rapid în Europa de Est, Asia şi America Latină, unde veniturile sunt în creştere, iar ritmul de creştere a populaţiei dă semne de încetinire.