RAPORT ONU Combaterea încălzirii globale, misiune aproape imposibilă

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 17 septembrie 2021

Semnalele de alarmă legate de dereglarea "termostatului" natural se înmulţesc de la un an la altul. Diverse organizaţii insistă asupra situaţiei critice în care ne aflăm şi cer măsuri imediate din partea guvernelor şi a marilor companii. Limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius este imposibilă fără o reducere imediată şi masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unui nou raport publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite. Raportul anual "United in Science 2021", elaborat de mai multe agenţii ONU şi oameni de ştiinţă, a fost publicat cu câteva săptămâni înainte de următoarea conferinţă ONU pentru climă, COP26, considerată crucială şi programată să aibă loc la Glasgow în perioada 31 octombrie - 12 noiembrie.

Schimbările climatice şi consecinţele sale continuă să se agraveze, potrivit documentului, iar reducerea temporară a emisiilor de CO2 în atmosferă în timpul pandemiei de COVID-19 nu a încetinit procesul. Prin semnarea "'Acordului de la Paris'' din 2015 privind schimbările climatice, naţiunile s-au angajat să menţină creşterea temperaturilor la nivel mondial "mult sub" limita de 2 grade Celsius faţă de nivelurile din perioada preindustrială şi să depună eforturi în vederea atingerii unui obiectiv şi mai ambiţios, acela de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că noul raport reprezintă "un diagnostic alarmant care arată cât de departe ne-am abătut de la traiectoria" care a condus la obiectivele Acordului de la Paris. "Anul acesta, emisiile de combustibili fosili au revenit, concentraţiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, iar evenimentele meteorologice severe cauzate de activitatea umană au afectat sănătatea, vieţile şi mijloacele de trai ale tuturor continentelor", a scris el în prefaţa raportului. Guterres a mai adăugat: "Dacă nu reducem emisiile de gaze cu efect de seră imediat şi la scară largă, limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius va fi imposibilă, cu consecinţe catastrofale pentru oameni şi planetă". Emisiile de gaze cu efect de seră au atins un maxim în 2019, înainte de a scădea cu 5,6% în 2020 din cauza restricţiilor şi a încetinirii activităţii economice asociate pandemiei de coronavirus. Însă, în afară de transportul aerian şi maritim, media emisiilor globale în primele şapte luni ale anului 2021 este aproape la nivelul din 2019. Conform raportului, concentraţiile principalelor gaze care contribuie la încălzirea globală - dioxid de carbon, metan şi protoxid de azot - au continuat să crească în 2020 şi în prima jumătate a anului 2021.

În general, reducerea emisiilor în 2020 a încetinit probabil creşterea concentraţiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă, însă efectul a fost "prea mic pentru a se distinge de variaţiile naturale" în aceste concentraţii, subliniază raportul. Lumea se află într-un "moment critic", iar raportul arată că "într-adevăr nu mai avem timp de pierdut", a spus Guterres. Canada a înregistrat un record absolut de căldură pentru luna iunie, cu 49,6 grade Celsius la Lytton, în Columbia Britanică. Valul de căldură din nord-vestul Pacificului a fost un eveniment foarte rar, însă ar fi fost "practic imposibil fără schimbările climatice provocate de om", se arată în raport.

În ceea ce priveşte inundaţiile grave din iulie din Germania, documentul ONU estimează că activitatea umană "creşte probabilitatea şi intensitatea unor astfel de evenimente". Numărul ţărilor care se angajează să atingă un obiectiv de zero emisii de carbon este încurajator, potrivit raportului, deoarece în prezent 63% din emisiile globale sunt vizate de aceste obiective, însă până în 2030 sunt necesare acţiuni mult mai ample pentru a le putea atinge.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb