RAPORT:  Sunt necesare investiţii de peste 7,6 trilioane de dolari pentru realizarea politicii energetice

Elena Deacu
Companii #Energie / 23 ianuarie 2015

Statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) trebuie să investească în următorii 25 de ani peste 7,6 trilioane de dolari pentru a realiza obiectivele politicii energetice, se arată într-un nou raport prezentat recent la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos.

Potrivit acestuia, obiectivele investiţiilor vizează reducerea nivelului emisiilor şi crearea unui sistem durabil de producere a electricităţii din surse regenerabile şi combustibili mai ecologici, cum ar fi gazele naturale.

De asemenea, raportul notează că va fi nevoie de investiţii masive în modernizarea, extinderea şi descentralizarea reţelelor de alimentare cu energie pentru a le face mai robuste şi mai rezistente. "Sectorul energiei electrice a ajuns la un moment de răscruce", este de părere Julian Critchlow, partener la Bain & Company, autorul raportului intitulat Viitorul electricităţii . "Începem acum o perioadă fără precedent în ceea ce priveşte investiţiile în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin politica energetică, însă scăderea rentabilităţii şi nivelul crescut de riscuri pun sub semnul întrebării viitoarele investiţii", menţionează domnia sa.

În raport se menţionează nevoia unui efort coordonat din partea factorilor politici, autorităţilor de reglementare şi a companiilor pentru a putea garanta atragerea de noi investiţii, atât de necesare pentru construirea unui sector energetic mai sigur şi mai durabil. "Această transformare fără egal, care are loc la nivel global în sectorul energetic pentru migrarea către un mediu cu emisii scăzute de carbon, pune o serie de probleme majore pentru ţările care încearcă să găsească un echilibru între nevoia de durabilitate, securitate energetică şi competitivitate", declară Steve Bolze, Preşedinte şi CEO GE Power & Water şi co-preşedinte al comunităţii WEF Utilităţi energetice & Tehnologie energetică. "În acelaşi timp însă, oferă mari oportunităţi pentru investiţii în tehnologii inovatoare care pot genera o creştere economică durabilă şi un standard de viaţă mai ridicat pentru populaţie", a subliniat Steve Bolze.

De exemplu, Germania, motorul industrial al Europei, îşi va pierde până la o cincime din capacitatea de producţie energetică în următorii zece ani, renunţând la reactoarele nucleare. Energia nucleară va fi înlocuită cu un proces numit Energiewende , o combinaţie între energia obţinută din gaze naturale şi cea provenind din surse regenerabile.

Procesul nu va fi unul uşor. Centralele nucleare introduc în reţeaua electrică "încărcătura electrică de bază", adică minimul de electricitate de care are nevoie o reţea naţională pentru a funcţiona. Spre deosebire de energia eoliană sau cea solară, care variază în funcţie de condiţiile climatice, încărcătura energetică de bază trebuie să rămână constantă şi disponibilă fără întreruperi.

Inovarea joacă un rol cheie în acest proces de tranziţie. Cele mai noi turbine şi motoare cu gaz flexibile convertesc deja gazele naturale în electricitate la costuri scăzute şi permit operatorilor să introducă în mix energii regenerabile intermitente cum ar fi energia solară sau cea eoliană. Big Data şi Internetul industrial vor facilita, de asemenea, eficienţa utilităţilor energetice. "Energia ajută la construirea şi existenţa economiilor moderne şi este esenţială pentru viaţa de zi cu zi" adaugă Bolze. Potrivit domniei sale, "Faţă de generaţiile următoare, avem obligaţia de a aborda limitele actuale ale sectorului energetic şi de a construi o fundaţie solidă pentru viitoarele investiţii în economie, pentru a asigura progresul şi pentru a îmbunătăţii calitatea vieţii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb