Euro s-a depreciat faţă de dolar în intervalul 3-7 decembrie, pe pieţele externe, acesta fiind primul declin săptămânal din ultima lună, generat de revizuirea în sens negativ a estimărilor Băncii Centrale Europene (BCE) în privinţa evoluţiei economiei zonei euro.
O influenţă negativă asupra dinamicii monedei unice a avut-o şi informaţia potrivit căreia consiliul guvernatorilor BCE a luat în discuţie reducerea dobânzilor. Conform unor surse citate de presa străină, cei mai mulţi dintre membrii consiliului s-au arătat deschişi, în reuniunea de joi, pentru o reducere de dobândă, însă oficialii băncii s-au temut să ia o astfel de măsură, considerând că ar fi fost un semnal negativ în condiţiile în care instituţia şi-a modificat în aceeaşi zi, în scădere, estimările privind evoluţia economiei uniunii monetare în 2012 şi 2013.
Sursele menţionează că există posibilitatea reducerii dobânzii BCE la începutul anului viitor, dacă economia zonei euro nu se va redresa.
BCE a decis, în 6 decembrie, să menţină dobânda cheie la nivelul minim record de 0,75%, aşa cum aşteptau analiştii.
În condiţiile date, euro a pierdut peste 0,3% vineri, la New York, încheind ziua cu 1,2927 dolari. Joi, moneda unică a consemnat cel mai mare declin din ultima lună (-0,8%), după ce BCE şi-a redus estimările de creştere economică, iar vineri, moneda europeană a coborât până la 1,2877 dolari, cel mai redus curs din 23 noiembrie până la momentul actual.
Între 3 şi 7 decembrie, euro s-a depreciat cu 0,5%, aceasta fiind prima scădere săptămânală din 9 noiembrie până în prezent. De la începutul lui 2012, euro a pierdut 2,5% raportat la dolar.
Menţionăm că evoluţia euro a fost influenţată, la finele săptămânii trecute, şi de faptul că banca centrală a Germaniei, Bundesbank, şi-a revizuit în sens negativ estimarea de creştere a economiei ţării în 2013, pe fondul recesiunii zonei euro.