Raportul AIEA validează o posibilă intervenţie militară

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 noiembrie 2011

Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele Iranului

Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele Iranului

Adjunctul Şefului de Stat Major al forţelor armate iraniene, Massoud Jazayeri, a avertizat că ţara sa va distruge Israelul în cazul unui atac şi că răspunsul militar nu se va limita doar la zona Orientului Mijlociu

Raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) creează cadrul pentru adoptarea unor măsuri dure ale Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Iranului, nici o intervenţie militară nefiind exclusă din calcul. AIEA admite că are dovezi legate de natura militară a programului nuclear iranian. "Agenţia are motive serioase de îngrijorare cu privire la dimensiunile militare ale programului nuclear al Iranului", se scrie în raportul AIEA, citat de AFP. Se suţine că înainte de 2003, aceste activităţi au avut loc în cadrul unui program structurat şi că unele activităţi ar putea fi încă în curs. Conform raportului "Iranul a efectuat activităţi în vederea fabricării unui dispozitiv exploziv nuclear". Prezentând mii de documente şi fotografii făcute din satelit, agenţia a afirmat că Iranul face paşi către dezvoltarea bombei nucleare. O altă activitate menţionată în raport este achiziţia de informaţii şi documentaţie privind dezvoltarea de arme atomice de la o reţea clandestină.

"Noul raport al AIEA agravează serios preocupările actuale privind natura programului nuclear iranian deoarece pune accentul în special pe informaţia coroborată de AIEA privind eventuale dimensiuni militare ale programului nuclear iranian", a declarat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei Uniunii Europene Catherine Ashton. Raportul AIEA se bazează pe informaţii "coerente şi credibile", a subliniat aceasta. Documentul va fi discutat la reuniunea Consiliului guvernatorilor AIEA din 17 şi 18 noiembrie, iar Statele Unite ale Americii au avertizat că vor spori presiunile împotriva Iranului şi ar putea cere noi sancţiuni după concluziile raportului. Răspunsul Teheranului nu s-a lăsat foarte mult timp aşteptat, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad declarând, într-un dis-curs transmis în direct la TV, că: "Nu vom da înapoi nicio iotă pe calea pe care suntem angajaţi. Nu avem nevoie de bomba atomică. Poporul iranian este inteligent. Nu va construi două bombe în faţa celor 20.000 pe care le aveţi voi". Ahmadinejad, care a efectuat o deplasare în centrul Iranului, i-a acuzat pe res-ponsabilii AIEA că au "sacrificat reputaţia Agenţiei când au ales să preia afirmaţii invalide ale SUA". Adjunctul Şefului de Stat Major al forţelor armate iraniene, Massoudin Jazayeri, a averizat că ţara sa va dis-truge Israelul în cazul unui atac şi că răspunsul militar nu se va limita doar la zona Orientului Mijlociu. În urmă cu un an, un alt raport susţinea că Iranul ar avea două tone de uraniu îmbogăţit, suficient pentru două focoase nucleare, de aici pornind şi declaraţia preşedintelui Ahmadinejad.

Ministrul de externe francez Alain Juppé a declarat la RFI că sesizarea Consiliului de Securitate al ONU este necesară într-o astfel de situaţie inacceptabilă: "Dacă Iranul refuză să se conformeze cerinţelor comunităţii internaţionale şi refuză orice colaborare serioasă, noi suntem gata să adoptăm, sancţiuni fără precedent. Elementele din raportul AIEA cu privire la activităţile militare nu lasă loc pentru îndoieli legate de intenţiile Iranului. Toate aces-tea înseamnă că Iranul a încercat şi încearcă în continuare să dezvolte arme atomice sub acoperirea unui program civil paşnic. Avem nevoie de sancţiuni dure care să împiedice Iranul să aibă resursele necesare pentru a continua activităţile care încălcă toate normele internaţionale".

Ministrul de externe iranian, Ali Akbar Salehi, a respins orice acuzaţie susţinând că agenţia ONU, care investighează de aproximativ opt ani, nu are "nicio probă serioasă" şi că se bazează pe elemente vechi, printre care şi documente false "fabricate de Washington", cărora le-a răspuns într-o manieră detaliată în urmă cu mai mulţi ani.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb