Performanţa sectorului prelucrător din România a atins un nou maxim în luna mai, conform datelor BCR PMI. Producţia şi comenzile noi au înregistrat o creştere semnificativă, pe măsură ce cererea s-a consolidat, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Indicele PMI pentru industria prelucrătoare a atins 52,0 puncte, cea mai mare valoare de la începutul colectării datelor în iulie 2023, marcând o îmbunătăţire a sectorului faţă de luna precedentă. Producţia şi numărul de comenzi noi au crescut rapid, susţinute de cererea solidă de pe piaţa internă. Companiile au intensificat achiziţiile de mijloace de producţie şi au creat noi locuri de muncă, deşi într-un ritm modest, din cauza deficitului de personal calificat. Întârzierile furnizorilor au continuat, iar timpii de livrare au crescut considerabil. Costurile de producţie s-au majorat, determinând companiile să crească preţurile de vânzare, potrivit comunicatului.
Deşi cererea externă a avut o evoluţie mai puţin favorabilă, rata declinului comenzilor de export a fost cea mai scăzută din ultimele 11 luni. Producătorii au menţinut niveluri stabile ale stocurilor şi se aşteaptă la o creştere continuă datorită atragerii de noi clienţi şi investiţiilor în tehnologie nouă.
Ciprian Dascălu, economist-şef BCR, a declarat că indicele BCR PMI a rămas peste pragul de 50 în luna mai, atingând 52,0 puncte. Acesta este un semn clar de revenire a industriei prelucrătoare româneşti, susţinut de creşterea comenzilor noi şi a producţiei. Deşi există provocări legate de forţa de muncă şi întârzieri ale furnizorilor, perspectivele pentru lunile următoare rămân optimiste datorită unei cereri mai puternice şi investiţiilor planificate în noile tehnologii.
Această creştere indică o îmbunătăţire a situaţiei economice în sectorul prelucrător din România, cu perspective favorabile pentru dezvoltarea viitoare, se menţionează în comunicat.