Cele două ceasuri fatidice ale României vor fi mâine, 13 noiembrie. Pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Parlamentului European care va avea loc mâine se află adoptarea rezoluţiei privind statul de drept din ţara noastră, document în care Guvernul, coaliţia majoritar parlamentară PSD-ALDE şi Jandarmeria sunt puse la zid de către forul democratic european, pentru modificarea legilor justiţiei şi legislaţiei penale, precum şi pentru intervenţia brutală la mitingul Dias-porei din 10 august, care a avut loc în Piaţa Victoriei. Tot mâine, Comisia Europeană va publica raportul pe anul 2018 pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, raport în care autorităţile de la Bucureşti vor fi din nou puse la colţ pentru neîndeplinirea celor 12 măsuri trasate în raportul de anul trecut.
Conform draftului raportului MCV pe 2018, ţara noastră a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări (referitoare la Sistemul Prevent al Agenţiei Naţionale de Integritate şi Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate). Deoarece măsurile luate anul acesta de autorităţile de la Bucureşti au lovit în independenţa justiţiei, a magistraţilor şi au slăbit lupta anticorupţie, pe lângă cele 8 recomandări rămase din raportul întocmit de oficialii europeni pentru anul trecut, acum vor mai fi adăugate şi alte recomandări drastice.
Comisia de la Bruxelles cere Guvernului şi Parlamentului să oprească imediat implementarea legilor Justiţiei realizate de Comisia Iordache, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvernul Dăncilă şi să stopeze implementarea modificărilor adoptate la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
Totodată, înalta instituţie europeană solicită ca Parlamentul şi Guvernul să îşi asume recomandările Comisiei de la Veneţia şi GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei, un organism al Consiliului Europei) privitoare la legislaţia din Justiţie, să relanseze procedura de numire a şefului DNA, cu promovarea procurorilor cu experienţă în lupta anti-corupţie, menţionând că avizul Consiliului Superior al Magistraturii în procedura de revocare şi numire procurorilor şefi trebuie să fie obligatoriu, şi nu consultativ.
Din analiza draftului documentului care va fi prezentat mâine reiese că ţara noastră nu va scăpa de monitorizarea MCV, deşi coaliţia PSD-ALDE îşi doreşte ridicarea tuturor barierelor.
În aceste condiţii, este posibil să asis-tăm la noi critici la adresa Uniunii Europene şi Comisiei de la Bruxelles formulate de liderii de opinie din PSD şi ALDE, critici menite să crească numărul celor din corul care doreşte un proces Roexit.