RASDAQ Acţiunile "Stirom" Bucureşti şi "Intfor" Galaţi suscită

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 septembrie 2006

Tranzacţiile cu acţiunile producătorului de sticlărie "Stirom" Bucureşti (simbol STIB) au asigurat ieri 57% din valoarea totală a transferurilor realizate pe piaţa Rasdaq. Societatea este membră a grupului grec Yioula, acţionarul său majoritar fiind "MGL Mediterranean Glass" Ltd Nicosia, Cipru care deţine 53,95% din totalul acţiunilor STIB. Restul acţionarilor sunt "Berlino Investments"Ltd cu 9,19%, "Windy Holding" cu 7,18%, "Gazon Holdings" cu 7,74%, "Colwick Holdings" cu 7,54%, SSIF "Broker" cu 2,22% şi alţi acţionari cu 12,19%. Pentru primul semes-tru "Stirom" a raportat că a obţinut un profit net de 363.389 lei, substanţial mai mic faţă de cel din perioada similară a anului trecut, cînd a fost de 5.880.130 lei. Societatea şi-a propus să finalizeze în acest an un important obiectiv de investiţii reprezentat prin punerea în funcţiune a cuptorului de topire sticlă nr.3, pentru care a obţinut în luna mai un credit pe termen lung de 10 milioane de euro de la BERD, precum şi un împrumut de 5 milioane de euro de la acţionarul său majoritar. Societatea "Stirom" are un capital social împărţit în 6.837.203 acţiuni cu valoarea nominală de 2,5 lei.

Anul trecut societatea a acordat un dividend brut de 0,5 lei/acţiune.

Acţiunile STIB s-au înscris pe un trend crescător, evoluînd de la un minim de 9,5 lei/acţiune la 3 august, pînă la 13 lei/acţiune cît a fost ieri preţul din ultima tranzacţie.

Al doilea titlu în topul celor mai mari valori tranzacţionate ieri pe piaţa Rasdaq a fost IARV. Societatea emitentă este IAR Braşov, specializată în construcţia şi reparaţia de aeronave. Cotaţia acţiunilor IARV a evoluat crescător de la 5 lei/acţiune în data de 5 septembrie, pînă la 6,8 lei/acţiune - nivel la închiderea şedinţei de ieri.

O evoluţie interesantă au înregistrat şi titlurile BANA emise de societatea producătoare de încălţăminte "Banatim" Timişoara. Ieri au fost tranzacţionate acţiuni BANA reprezentînd circa 3,35% din capitalul social al emitentului. Potrivit celei mai recente raportări din luna februarie acţionarii societăţii sunt Grigore Aurelia cu 13,44% din acţiunile BANA, Cazan Carmen cu 12,71% şi alţi acţionari care deţin restul de 73,85%. În luna martie, Stoian Florin a raportat că a achiziţionat acţiuni reprezentînd 11,67% din capitalul social al emitentului. Cotaţia acţiunilor BANA a crescut de la 0,15 lei/acţiune, în 21 martie, la 0,7 lei/acţiune ieri. Totuşi, acest titlu este puţin lichid, trazacţiile fiind sporadice şi cu cantităţi mici de acţiuni.

Acţiunile INOR emise de societatea "Intfor" Galaţi, producător de tuburi (ţevi) din oţel au înregistrat ieri o creştere a cotaţiei cu +20.32%, ultimul preţ fiind de 3,1 lei/acţiune. În numai o lună, cotaţia acestui titlu a urcat cu 63% de la 1,9 lei/acţiune (24 august). Cel care provoacă creşterea cotaţiei este acţionarul majoritar SC "Profiland" SRL care şi-a manifestat interesul să îşi măreas-că procentul deţinut prin cumpărări succesive. În martie, "Profiland" deţinea 63,09% din companie , SIF Moldova 17,98% şi alţii cu 18,93%. Societatea a realizat pe primul semestru un profit de 2.457.790 lei, substanţial mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cînd profitul realizat a fost de numai 102.795 lei.

În ansamblu, piaţa Rasdaq a avut ieri o evoluţie bună, influenţată probabil şi de cea a Bursei de Valori: valoarea tranzacţiilor a crescut cu 68%, iar indicele RAQ I care urmăreşte evoluţia cotaţiilor acţiunilor din categoria I a urcat cu +3,31%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb