RASDAQ Evoluţie surprinzătoare a titlurilor IASO Braşov

V.C.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 august 2006

Valoarea totală tranzacţionată s-a înjumătăţit ieri în comparaţie cu cea din şedinţa precedentă, ajungând la 1.860.278 lei (524.642 euro). Cu titlurile " Iason" SA Braşov (simbol IASO) s-au realizat cele mai importante transferuri, în valoare de 740.040 lei, adică 40% din totalul pieţei. Societatea braşoveană are ca obiect de activitate ţesăturile din lână cardată şi din fire tip lână cardată. Ieri a fost transferat 10% din capitalul social al emitentului, prin intermediul unei singure tranzacţii, iar preţul mediu al titlurilor a crescut spectaculos cu +1.594,92%, până la 20 RON/acţiune. Înaintea transferului de 10%, acţionarul majoritar al "Iason" era SC "Romanoexport" SA care deţinea 55,44% din totalul acţiunilor emise.

"Electromagnetica" SA Bucureşti (simbol ELMA) s-a situat pe locul doi la categoria celor mai mari valori tranzacţionate, cu 210.172 lei. Societatea produce emiţătoare radio televiziune, echipamente şi aparate telefonice şi telegrafice. Acţiunile ELMA încep să trezească interesul investitorilor deoarece se apropie termenul de dizolvare a Asociaţiei Salariaţilor care a preluat pachetul majoritar de la stat. Pe primul trimestru al acestui an, societatea a înregistrat un profit de 916.190 lei. Cotaţia acţiunilor a crescut constant din anul 2005, de la 0,2, la 0,66 RON/acţiune, care a fost şi ultimul preţ de ieri.

În cadrul şedinţei de ieri, şi volumul total tranzacţionat a fost afectat de o scădere, însă aceasta a fost minoră ( -5% ). "Compania Hotelieră Intercontinental" Bucureşti a avut cea mai importantă contribuţie la formarea volumului total cu un aport de 1.447.500 titluri transferate. Societatea activează în industria hotelieră, iar acţiunile sale se tranzacţionează pe piaţă sub simbolul RCHI. După ce a atins maximul de 2 RON/acţiune, cursul titlurilor a scăzut până la 0,09 RON/acţiune. Din luna iulie, cotaţia dă din nou semne de consolidare, ultima tranzacţie încheindu-se ieri la 0,13 RON/acţiune. Potrivit celei mai recente raportări din septembrie 2005, structura acţionarilor se prezenta astfel: "RCH Hoding" SA deţinea 49,12% din totalul titlurilor, "Lido" SA deţinea 11,89%, "Finmacht" avea 5,12%, iar restul titlurilor aparţineau altor investitori.

În ceea ce priveşte volumul, locul secund a aparţinut producătoarei de carne de pasăre "Avicola" Buzău, ale cărei tranzacţii au totalizat ieri 820.000 titluri. În anul 2005, apariţia gripei aviare a influenţat negativ evoluţia societăţii. Pentru a se conforma normelor UE, societatea a realizat inves-tiţii cu ajutorul unor fonduri SAPARD şi a făcut eforturi pentru respectarea condiţiilor de igienă. Pe primul trimestru al acestui an, societatea a înregistrat o pierdere de 1.423.505 RON. Potrivit celei mai recente raportări din martie 2006, acţionarul majoritar la "Avicola " SA era "Aaylex", cu o participaţie de 66,36%. Cotaţia titlurilor AVZU a evoluat între 0,03 şi 0,04 RON/acţiune în perioada mai-iulie. Ultimul pachet s-a transferat ieri la 0,041 RON/acţiune.

Şi în a doua zi a acestei săptămâni, indicii bursieri au înregistrat evoluţii divergente. Astfel indicele primei categorii şi Rasdaq Compozit au crescut faţă de şedinţa de luni cu +0,42% respectiv cu +0,39%. Cel care s-a depreciat a fost indicele care urmăreşte evoluţia preţurilor acţiunilor celei de-a doua categorii RAQ II, care a scăzut cu -0,47%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb