RASDAQ Investitorii în titluri ale "Fondului Oamenilor de Afaceri" îşi pot ridica dividendele

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 iunie 2004

Tranzacţiile derulate la Bursa de Valori Bucureşti cu patru dintre acţiunile cotate pe piaţa Rasdaq au însumat ieri o valoare totală de 74,06 milioane de lei. Tranzacţionarea acestor acţiuni face parte dintr-un program pilot în care acţiunile a cinci dintre societăţile listate pe piaţa Rasdaq sînt tranzacţionate prin sistemul electronic al Bursei, urmînd ca în viitor toate acţiunile cotate la prima categorie a Rasdaq să folosească sistemul BVB. Societăţile alese în programul pilot sînt: "Aversa" Bucureşti, "Comcereal" Alexandria, "Electromagnetica" Bucureşti, "Severnav" Drobeta Turnu Severin şi Upet Tîrgovişte. Pentru tranzacţiile derulate prin BVB ale acţiunilor amintite, costurile ar trebui să fie mai mici, iar lichiditatea, cel puţin teoretic, ar trebui să fie mai mare, întrucît sistemul BVB permite formarea preţului printr-o metodă mult mai facilă.

Cele mai căutate acţiuni cotate pe Rasdaq în timpul şedinţei de ieri au fost "Argus" Constanţa şi "Braiconf" Brăila.

Cu acţiunile "Argus" au fost realizate transferuri în valoare totală de 974,72 milioane de lei, la preţuri cuprinse între 22.500 lei şi 23.000 de lei/acţiune. Titlurile societăţii producătoare de ulei comestibil sînt preferate de investitori, întrucît an de an au adus dividende şi au o lichiditate ridicată comparativ cu a altor titluri cotate pe Rasdaq. Cu excepţia unui singur acţionar ce deţine 11% din totalul acţiunilor, nici un alt acţionar nu mai are în posesie vreun pachet mai mare de 10% din acţiuni.

Acţiunile "Braiconf" au fost tranzacţionate la preţuri cuprinse între 47.000 lei şi 50.000 lei/acţiune, iar valoarea totală a transferurilor s-a ridicat la 636,27 milioane de lei. Investitorii preferă să achiziţioneze acţiunile "Braiconf" din aceleaşi considerente ca şi cei care mizează pe acţiunile "Argus": lichiditate bună, dividende şi lipsa acţionarului majoritar. Dividendul brut acordat din profitul anului trecut a fost de 3.400 lei/acţiune. "Braiconf" a reuşit în ultimul an să transforme activitatea pe care o desfăşura preponderent, din sistem lohn în sistem semi-lohn.

Titlurile "Fondului Oamenilor de Afaceri" (vechea denumire: Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri) au fost transferate ieri la preţul unic de 23.000 lei/acţiune. Valoarea totală a transferurilor realizate cu aceste titluri s-a ridicat la 50,16 milioane de lei. Investitorii care deţineau titluri ale fondului la data de 15 mai 2004 îşi pot ridica dividendele repartizate de fond din veniturile obţinute în 2003, începînd cu 15 mai. Acestea au valoarea de 2.000 lei/titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb