RASDAQ "Ipromet" Bucureşti a intrat pe trend ascendent

V.C.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 iulie 2006

Şedinţa ultimei zile din săptămâna trecută a adus o valoare totală tranzacţionată de 1.196.038 RON (336.959 euro), mai mare cu 65% faţă de cea din sesiunea precedentă. La formarea acestei valori, cea mai semnificativă contribuţie a avut-o "Ipromet" SA Bucureşti, cu un aport de 445.952 RON, reprezentând 37% din total. Societatea este profilată pe activitatea de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică legate de aces-tea. Acţiunile ei se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq sub simbolul IPRA. Cumpărătorul de vineri a fost "Receta Expert Consult" SRL care şi-a mărit participaţia la 11,75% din totalul titlurilor emise. Cotaţia acţiunilor IPRA a evoluat constant în perioada martie-iunie la preţul de 2 RON/acţiune, după care a început să crească de la începutul lunii iulie până la 5,9 RON/acţiune, preţ la care s-a închis şedinţa de vineri. Preţul mediu al titlurilor IPRA a crescut vineri cu 25%.

Locul secund la categoria celor mai mari valori transferate l-a ocupat vineri "Mittal Steel Roman" SA Roman (simbol PTRO), cu o valoare tranzacţionată de 119.875 RON. Societatea produce tuburi (ţevi) din oţel. Potrivit ultimei raportări nemodificate din septembrie 2004, "Mittal Steel Holdings NV" era acţionarul majoritar al "Mittal Steel Roman" cu o participaţie de 69,77%.

Cotaţia titlurilor PTRO a început să urce de la începutul lunii iulie, de la 8,3 la 10 RON/acţiune, preţ la care s-a transferat vineri ultimul pachet de acţiuni.

La sfârşitul săptămânii trecute, volumul tranzacţionat a crescut uşor faţă de ziua de joi, cu 5%, ajungând la 2.913.780.

Liderul acestei categorii a fost "Compania Hotelieră Intercontinental România" SA Bucureşti, (simbol RCHI) care a înregistrat 752.000 acţiuni transferate, adică 25% din totalul pieţei. Societatea activează în industria hotelieră. Potrivit celei mai recente raportări din septembrie 2005, "RCH Holding" SA deţinea 49,12% din totalul acţiunilor emise, "Lido" SA, deţinea 11,89% , "Finmacht" SA avea 5,12%, iar restul titlurilor aparţineau altor investitori.

După ce a atins 2 RON/acţiune în februarie, titlurile s-au situat pe un trend descres-cător atingând 0,09 RON/acţiune, însă în iulie cotaţia dă din nou semne de creştere, ultimul transfer de la sfârşitul săptămânii trecute făcându-se la 0,13 RON/acţiune. Preţul mediu a înregis-trat o creştere de +8,3% în şedinţa de vineri.

Vineri s-au transferat 525.500 titluri ale companiei producătoare de coloranţi şi pigmenţi "Progresul" SA Ploieşti (simbol PROG).

Potrivit ultimelor date disponibile pe piaţa Rasdaq, Hente Florin a raportat în mai că deţine 10,75% din totalul acţiunilor societăţii, iar Ivan Alexandru a raportat în februarie că deţine 10%. Cursul acţiunilor PROG a scăzut în trepte de la maximul de 0,04 RON/acţiune, atins la începutul aces-tui an, la 0,01RON/ acţiune, care a reprezentat vineri preţul de închidere al şedinţei.

Dintre indicii bursieri, doar doi au încheiat ultima zi a săptămânii trecute pe plus. Aceştia sunt RAQ-I cu o apreciere de +1,92%, şi RAQ-C cu +0,12 %. Indicele celei de-a doua categorii RAQ-II, a înregistrat o scădere de 0,30%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb