RASDAQ Valoarea totală a transferurilor s-a înjumătăţit

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 iunie 2006

În cadrul şedinţei bursiere desfăşurate ieri au fost perfectate 468 de tranzacţii care au totalizat 771.740 RON, în scădere cu aproape 53% faţă de sesiunea anterioară. Indicii RAQ - I şi RAQ - II s-au apreciat cu 0,52% până la 1.770,46 puncte şi respectiv 0,60% până la 3.656 puncte. RAQ Compozit a crescut cu 0,36%, atingând un nivel de 1.777,95 puncte.

La prima categorie transferurile au însumat 67.229 RON, în creştere cu aproape 6% comparativ cu şedinţa bursieră precedentă. Cel mai lichid emitent a fost "Mittal Steel" Roman (PTRO) cu un rulaj total de 32.550 RON. Cele doar patru transferuri perfectate cu acţiunile producătorului de tuburi din oţel au determinat o depreciere semnificativă a cotaţiei, de -3,17%. La închiderea şedinţei de tranzacţionare, o acţiune PTRO valora 9,15 RON/acţiune. În ultima lună, cursul acţiunilor PTRO s-a situat pe un trend puternic descendent. Maximul acestui an, de 11,5 lei noi/acţiune, a fost atins pe data de 5 mai, de atunci cotaţia PTRO pierzând peste 20%.

Cel mai lichid emitent după volumul de tranzacţionare a fost ieri compania "Rompetrol" Bucureşti, al cărei obiect de activitate este fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. Cursul acţiunilor VEGA a înregistrat ieri o uşoară apreciere, de 0,96%, în condiţiile unui rulaj total al transferurilor de 266.500 de titluri.

La categoria a doua a pieţei rulajul total s-a ridicat la 12.764 RON. Lider a fost "Romportmet" Galati (ROMT), tranzacţiile realizate sub acest simbol reprezentând peste 40% din totalul categoriei. Cotaţia nu a suferit nici o modificare semnificativă, preţul de referinţă fiind de 3,35 RON/acţiune. Societatea are un capital social de 2,5 milioane RON, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 RON. Acţionarul majoritar este fondul de investiţii "Broadhurst Investment Ltd" cu o deţinere de 78,5% din acţiunile ROMT, în timp ce "Sidex Trading" deţine 11,5% din totalul titlurilor. O pondere de 82,2% din totalul pieţei a fost deţinută de tranzacţiile încheiate în cadrul categoriei de bază.

Compania producătoare de aeronave şi nave spaţiale "IAR" Braşov a ocupat prima poziţie a categoriei (fiind în acelaşi timp şi cel mai tranzacţionat titlu de pe întreaga piaţă) cu transferuri care au însumat 94.490 RON. Cotaţia acţiunilor s-a majorat semnificativ cu 8,79%, preţul de referinţă la finalul zilei fiind de 3,34 RON/titlu. La jumătatea şedinţei de tranzacţionare, cotaţia titlurilor IARV a atins maximul de 3,4 RON/acţiune, însă în cea de-a doua parte a zilei în piaţă au dominat ordinele de vânzare, iar cursul IARV a înregistrat o uşoară corecţie. Acţionarul majoritar al societăţii este Ministerul Economiei şi Comerţului cu o deţinere de 64,89%, în timp ce Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale are o participaţie de 7,3% la capitalul social al emitentului. De asemenea, un pachet semnificativ de acţiuni IARV (4,57%) se află în posesia societăţii de investiţii financiare "Transilvania".

Ieri au fost realizate din nou transferuri importante cu acţiuni ale societăţii "Dafora" Mediaş (DAFR). S-a tranzacţionat un număr de 44.000 de titluri la preţuri figurând între 0,05 RON/acţiune şi 0,0529 RON/acţiune. Cursul s-a situat încă de la deschidere pe o pantă descendentă, la finalul zilei cotaţia DAFR acumulând o depreciere de -6,32% procente. Cu acţiunile companiei producătoare de materiale plastice au fost perfectate ieri numai 12 tranzacţii care au însumat 76.660 RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb