Preşedintele PE Martin Schulz a declarat că pe data de 10 martie va avea o poziţie publică în sesiunea plenară a Parlamentului European faţă de declaraţiile xenofobe şi rasiste pe care unii europarlamentari le fac în cadrul instituţiei pe care o conduce.
Acest fapt vine după ce eurodeputata Claudia Ţapardel a luat cuvântul în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, din data de 9 martie, solicitându-i preşedintelui PE Martin Schulz sancţiuni ferme pentru Gianluca Buonanno europarlamentar italian care are la activ declaraţii xenofobe sau rasiste la adresa românilor. Acesta a susţinut, printre altele, că "mulţi din rasa românilor ucid şi comit masacre pentru câţiva euro".
"Consider că este foarte grav ca un membru al Parlamentului European, care reprezintă cea mai democratică instituţie a Uniunii Europene, să emită astfel de opinii publice denigratoare la adresa cetăţenilor români care, evident, sunt şi cetăţeni europeni", a spus Claudia Ţapardel în Plenul Parlamentului European.
"Acceptarea şi nesancţionarea unor astfel de declaraţii ar reprezenta un precedent şi o pată pe imaginea celei mai democratice instituţii ale Uniunii Europene care, de altfel, are şi obligaţia să asigure şi protejeze drepturile şi egalitatea tuturor cetăţenilor europeni", a mai spus aceasta.
Europarlamentarul PSD a solicitat de asemenea o dezbatere pe tema discriminării cetăţenilor români şi bulgari şi a cerut sancţionarea declaraţiilor rasiste şi xenofobe ale lui Gianluca Buonanno.
"În concluzie, consider că este de datoria dumneavoastră, în calitate de Preşedinte al Parlamentului European, să aveti o pozitie clara pe acest subiect şi să sancţionaţi declaraţiile rasiste şi xenofobe ale deputatului Gianluca Buonanno. De asemenea consider că este necesară o dezbatere pe tema discriminării cetăţenilor români şi bulgari", a încheiat Claudia Ţapardel intervenţia în plen.
"Mă bucur că am văzut că în Parlamentul European există o solidaritate între colegii din toate grupurile politice împotriva discriminării şi xenofobiei. Aprecierea pe care am primit-o din partea sălii la finanlul intervenţiei mele a spus foarte multe despre care este atitudinea PE faţă de comportamentele deviante, xenofobe sau rasiste ale unor membri ai săi", a comunicat europarlamentarul PSD.
Claudia Ţapardel a decis să ia cuvântul pe această problemă dat fiind faptul că în urmă cu 2 săptămâni i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui lui Martin Schulz prin care a cerut sancţiuni şi o poziţie fermă exprimată de conducerea PE faţă de actele de discriminare la care sunt supuşi românii de către unii europarlamentari.