Rata de dobândă pe 10 ani a României urcă aproape de 3,5%

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 martie 2021

Rata de dobândă pe 10 ani a României urcă aproape de 3,5%

Piaţa titlurilor de stat din România a fost influenţată de climatul din pieţele internaţionale şi de ştirile interne în ultima săptămână, evidenţiindu-se continuarea tendinţei de creştere a ratei de dobândă pe scadenţa 10 ani, în convergenţă cu evoluţiile din Statele Unite şi Germania, la 3,475%, arată într-un raport Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania. În data de 11 februarie, rata de dobândă pe 10 ani a României atingea 2,66%, la vremea respectivă minimul ultimilor cinci ani. Avansul este de peste 16% în 2021 şi de 81 de puncte de bază de la minimul din 11 februarie.

Rădulescu notează: "Perspectivele de ameliorare semnificativă a climatului din economia reală în trimestrele următoare coroborate cu recalibrarea aşteptărilor investitorilor pe pieţele financiare internaţionale au determinat majorarea ratei de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani cu 8,6% la 3,455% în această săptămână (în zona maximelor de la finalul lunii septembrie). Spread-ul de dobândă a crescut cu 11,5% la 1,605 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel de la finele lunii mai 2020".

Evoluţia a fost pornită de vânzările masive din piaţa americană de obligaţiuni. Investitorii au redus la nivel global din deţinerile de titluri de stat în condiţiile creşterii puternice a aşteptărilor inflaţioniste (investitorii iau expunere pe pieţe şi prin intermediul coşurilor de titluri financiare, ceea ce conectează inclusiv piaţa noastră la evoluţiile internaţionale). Joi, randamentul pe 10 ani al titlurilor Trezoreriei americane a trecut de 1,6% în condiţiile în care la începutul anului era la 0,9%. Evoluţia s-a extins şi în creşterea ratelor de dobândă pe termen scurt (piaţă controlată de Rezerva Federală (Fed) a SUA) din piaţa americană dar şi într-o creştere zilnică de 22 de puncte de bază a randamentului de pe scadenţa 5 ani a Statelor Unite.

"Piaţa, din cauza poziţiei ultra-dovish a Fed-ului, îi spune Fed-ului că pe fondul aşteptărilor inflaţioniste pe care le vedem, pe fondul vaccinurilor extrem de eficiente, că «poziţia ta nu va funcţiona aici şi vom muta curba randamentelor cu sau fără tine». (...) Fed-ul are 2 posibilităţi: ori se luptă cu piaţa prin menţinerea poziţiei dovish şi posibil majorând relaxarea cantitativă sau cumpărând maturităţi mai lungi sau acceptă (mişcarea pieţei) şi vor fi mai puţin dovish", spune pentru CNBC Peter Boockvar de la Bleakley Advisory Group, care adaugă că piaţa îi transmite Fed-ului că este în proces de pierdere a controlului asupra pieţei de obligaţiuni.

"Dacă pierd controlul pieţei de obligaţiuni pierd controlul pieţei de acţiuni şi nu cred că vor să fie în situaţia aia. Va fi interesant cum vor răspunde", mai spune Boockvar.

Revenind la piaţa titlurilor de stat din România, Ministerul Finanţelor are în plan emiterea de titluri de stat în valoare de 3,85 miliarde lei în luna martie, mult sub emisiunile din februarie care s-au situat la 6,8 miliarde lei. În prima săptămână din martie Ministerul de Finanţe a programat o licitaţie cu titluri scadente în iunie 2023 în volum de 460 milioane de lei.

"Există posibilitatea majorării împrumuturilor la licitaţiile la care cererea investitorilor va fi ridicată. Pe 22 martie ajunge la scadenţă o obligaţiune de 9,1 miliarde lei, ceea ce implică o creştere a lichidităţii din piaţă", arată analiştii BCR.

Aceştia adaugă că diferenţa de randament dintre obligaţiunile în lei pe 10 ani şi cele pe 3 ani a crescut considerabil în ultima săptămână la 114 puncte de bază, după operaţiunea de piaţă a BNR de miercurea trecută prin care a sterilizat surplusul de lichiditate prin atragere de depozite cu scadenţa la o săptămână. "BNR nu a prelungit această operaţiune care a ajuns la scadenţă ieri având în vedere nivelul ratelor de dobândă pe termen scurt ce se situau peste rata dobânzii de politică monetară", mai notează analiştii BCR.

Diferenţialul de randament dintre titlurile suverane pe 10 ani în lei şi cele similare în zloţi polonezi s-a majorat cu 14 puncte de bază în ultima săptămână şi a ajuns la 195 puncte de bază. Titlurile suverane în lei au avut cea mai slabă performanţă din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE) în ultima lună. Panta curbei randamentelor titlurilor de stat denominate în lei a devenit mai abruptă în ultima lună, pe fondul creşterii mai accelerate a randamentelor pe termen lung.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. e reflectarea a ceea ce se intampla cam de 10 zile pe US treasury bonds la 10 si 30 de ani.

    incepe inflatia sa ne faca cu ochiul :) ;) ;) :)  

    inflatia aia reala!

    p.s. poate se simt si bancile centrale sa inceteze deodata si in grup, toate, politicile de quantitative easing ... ar fi corect, cinstit si frumos.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb