RATA INFLAŢIEI - 3,3%, ÎN DECEMBRIE Lucian Isar: "BNR a scăpat inflaţia de sub control"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 ianuarie 2018

Preţul ouălor a crescut cu 43,19% în decembrie 2017, faţă de finalul lui 2016.

Preţul ouălor a crescut cu 43,19% în decembrie 2017, faţă de finalul lui 2016.

Aurelian Dochia: "Nu cred că firmele au ajuns să se culce pe o ureche, astfel încât să creadă că inflaţia negativă este o stare obişnuită"

Actualizare 13:21 Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, reacţie la articolul «Lucian Isar: "BNR a scăpat inflaţia de sub control"», publicat astăzi în ziarul BURSA: "Inflaţia se află în culoarul ţintă de variaţie (2,5% plus/minus 1%), potrivit Băncii Naţionale a României".

Dan Suciu ne-a declarat: "Voiam să vă spun ferm că «am scăpat inflaţia» în culoarul de variaţie pe care ni l-am propus. Nu ştiu ce scăpare de inflaţie este aceasta, când ai în culoar 2,5, plus/minus un punct şi nimerim în culoar cu inflaţia. Suntem în culoarul de inflaţie, aşa cum ne-am propus, cu ţinta de inflaţie propusă şi nu mai cataloghez opinia domnului Isar. Voiam doar să vă reamintesc că în ianuarie a venit inflaţie pe 2017 de 3,3%, deci suntem în ţintă. Nu vreau să critic, dar m-am simţit nevoit să reacţionez".

---------

Rata anuală a inflaţiei a fost de 3,3%, în decembrie 2017 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), care arată că rata medie a inflaţiei aferentă anului trecut a atins nivelul de 1,3%.

Ultima dată când ţara noastră a înregistrat astfel de valori ale inflaţiei a fost în urmă cu patru ani, respectiv în 2013.

Perspectivele arată că inflaţia va creşte, în prima parte a acestui an, până la 4,5-5%, conform analiştilor. Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu a anunţat, anul trecut, că rata inflaţiei va depăşi 4%, în primăvara acestui an, urmând să coboare către 3,1% în septembrie 2018, respectiv 3,2% la finalul lui 2018.

De altă părere este, însă, fostul bancher Lucian Isar, care estimează că, după acest salt temporar, anul acesta, rata inflaţiei va fi semnificativ sub cea din 2017, "deoarece excedentul de cerere se va corecta natural". Lucian Isar susţine că inflaţia a fost scăpată de sub control, "prin politica monetară şi de credit excesiv de acomodativă". Domnia sa ne-a precizat: "În ultimii ani, guvernele au stat permanent cu deficitul la limita de 3%, iar diferenţa a făcut-o Banca Naţională a României (BNR), care a stimulat creşterea preţurilor. De exemplu, la nici o lună de la publicarea de către Institutul Naţional de Statistică a unei valori a inflaţiei de peste 3%, BNR încă ţinea dobânzile în piaţa interbancară la sub 0,8%. Banca Centrală a ratat ţinta de inflaţie în 11 din cei 12 ani de când are stabilitatea preţurilor ca unic obiectiv, cu scopul de a le face pe plac politicienilor care îi numesc şi menţin în funcţie pe cei din Consiliul de Administraţie al BNR".

Lucian Isar a afirmat că BNR va forţa creşterea dobânzilor şi limitarea creditării, adăugând: "Deoarece Isărescu este, momentan, în conflict cu o parte a clasei politice, va lăsa leul să se deprecieze - măsura stranie pentru cineva care a ratat ţinta de inflaţie şi ar vrea să revină la sub 2%".

Evoluţia inflaţiei nu îi surprinde pe unii analişti, care consideră că realitatea economică şi financiară de astăzi era una aşteptată.

Aurelian Dochia: "Creşterea dobânzilor este semnificativ mai mică decât majorările de venituri din ultimii doi ani"

Tendinţa de creştere a inflaţiei va atrage după sine majorarea dobânzilor şi va genera o anumită presiune asupra celor care au credite la bănci, însă, deocamdată, aceasta nu poate fi considerată un factor destabilizator, este de părere economistul Aurelian Dochia.

Domnia sa susţine că, potrivit cifrelor oficiale, creşterea dobânzilor şi, respectiv, a ratelor bancare este semnificativ mai mică decât majorările de venituri din ultimii doi ani. "Aceste aspecte nu reprezintă un motiv de îngrijorare generalizată", evidenţiază domnul Dochia, apreciind: "Probabil că există persoane, familii sau firme care au o situaţie mai dificilă, dar, per total, nu aş spune că ceea ce se întâmplă acum este un motiv de îngrijorare, deocamdată. Tendinţa de creştere a inflaţiei nu este o surpriză şi, în principiu, companiile nu ar trebui să fie luate pe nepregătite. În trecut, au fost urmărite, lună de lună, datele privind inflaţia şi s-a văzut că, la sfârşitul anului 2017, am depăşit 3%".

Domnia sa a opinat, însă, că diferenţa faţă de anii 2015 şi 2016, în care, pentru prima dată în istoria noastră recentă, am avut surpriza unor indici de inflaţie negativă, este evidentă, adăugând: "Nu cred că firmele au ajuns să se culce pe o ureche, astfel încât să creadă că inflaţia negativă este o stare obişnuită şi că inflaţia ar putea să nu vină niciodată. Firmele sunt pregătite pentru creşterea aceasta de preţuri şi cred că aşteptau să se întâmple acest lucru, pentru că multe dintre ele nu au putut să profite de momentele în care inflaţia a fost negativă - produsele lor nu au putut să fie valorificate la preţuri mai mari şi, din această cauză, nici câştigurile lor nu au fost prea bune în perioada aceasta de doi ani de zile".

Totuşi, este clar că nivelul actual al inflaţiei, de peste 3%, depăşeşte ţinta pe care o urmăreşte BNR, prognoza acesteia pentru anul 2018 situându-se tot în jurul valorii de 3%, ne-a mai spus Aurelian Dochia.

Dincolo de factorii de tulburare în privinţa indicelui ROBOR, este cert că tendinţele inflaţiei şi ale evoluţiei dobânzii interbancare vor continua şi anul acesta, susţine domnul Dochia.

În condiţiile în care inflaţia creşte foarte repede, dobânzile din piaţă au o tendinţă clară de creştere, ne-a spus, recent, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Indicele ROBOR ar trebui să crească repede peste rata inflaţiei, spunea senatorul PNL Florin Cîţu, la finalul anului trecut. Vineri, ROBOR la trei luni, indicele în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe împrumuturi în lei, a stagnat la 1,98%.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Destept dl acesta Isar. Ar fi bun de guvernator BNR!

    1. ....Isar e un fel de "Gica contra"....Multa gargara de pe tusa.......

    cat o sa mai gazduiti in paginile bursei un nimeni cu pretentii?

    1. ...ca asa zici tu, care esti un nimeni fara pretentii?...

    Nu am fost de acord cu afirmații din trecut ale lui Isar, mai ales pe marginea salariilor de la BNR. A dezinformat, probabil din cauza surselor necredibile pe care le avea.

     

    Dar acum are ca intrări niște date clare, adevărate, vizibile tuturor în piață. Și face niște afirmații pe care le consider corecte. BNR se mișcă prea lent față de evoluția financiară din piață. Dobânda de referință ar fi trebuit să fie cel puțin la 2.5-3%. BNR-ul este "behind the curve". 

     

    Ce pot presupune este că BNR încearcă să compenseze anul 2016 când inflația a fost negativă -0.5% și consideră că 2% acum mediază anii 2016, 2017 și 2018. Dacă mai punem și 2015 cu inflație de -0.9%, lucrurile sunt și mai clare. 

    Dar cred că BNR trebuie să ajungă la 2.5% în prima jumătate a anului 2018. Altfel își ratează menirea. 

    Dnul Isar este singurul analist obiectiv? Am ajuns sa cred ca dnul Isar este pua intentionat de isarescu sa faca opozitie. Voi nici nu banuiti cinr si cum se fac jicurile pe piata monetara. Asta e...mai asteptam

    Este sigur ca BNR este institutia care a scapat inflatia de sub control?

    Poate BNR actiona imediat si mai ales cu efecte imedeate dupa ce alte institutii ale statului tropaie zi de zi si marcheaza gol dupa gol? Sau poate BNR sa actioneze preventiv in aceasta situatie? 

    Mugurele, ce mai faci cu stadionul ala? Dar cu dobinzile, pentru romani tot 10%, in timp ce lumea buna se invirte in jurul lui 5%? 

    Lucica, prost sa fii dar sa-ti revii!!!Dar tu nu iti revii niciodata...mai scuteste-ne cu tembelismele tale!!!!Te pricepi la finante ca coana Alina Gorgiu la liberalism...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb