Rata locurilor de muncă vacante a scăzut în toată ţara

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 august 2010

Rata locurilor de muncă vacante a scăzut în toată ţara

Rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,59%, în cel de-al doilea trimestru al anului în curs, în scădere cu 0,11% faţă de trimestrul precedent. În comparaţie cu acelaşi trimestru al anului trecut, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat o scădere cu 0,30%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statis-tică (INS).

În perioada analizată, cea mai mare cerere de forţă de muncă a fost înregistrată în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (1,08%), administraţie publică şi apărare (0,95%), respectiv agricultură, silvicultură şi pescuit (0,91%). Cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,05%), tranzacţii imobiliare (0,11%), respectiv învăţământ (0,12%).

Începând cu trimestrul secund al anului 2007, rata locurilor de muncă vacante a avut o tendinţă de scădere, practic, continuă, cu unele excepţii nesemnificative. Astfel, în comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai mari scăderi au fost reliefate în administraţia publică (-0,99%), res-pectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,31%). Uşoare creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante au avut loc în activităţile de transport şi depozitare (0,12%), industria prelucrătoare (0,08%), hoteluri şi restaurante (0,05%) şi industria extractivă (0,03%).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, au fost înregistrate scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în sănătate şi asistenţă socială (-2,97%), administraţie publică (-0,94%) şi în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-0,82%). Totodată, creşterile cele mai mari în domeniu au avut loc în activităţile de informaţii şi comunicaţii (0,30 puncte procentuale), respectiv în transport şi depozitare (0,14%).

Ocupaţiile cele mai căutate de angajatori, în cel de-al doilea trimestru al anului 2010, au fost cele de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini, echipamente şi alte produse - grupa majoră 8 (0,87%) şi de muncitori necalificaţi - grupa majoră 9 (0,71%). Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit în rândul membrilor corpului legislativ al executivului, înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducătorilor şi funcţionarilor superiori din unităţile economico-sociale şi politice - grupa majoră 1 (0,29%) şi meşteşugarilor şi lucrătorilor calificaţi în meserii de tip artizanal, de reglare şi întreţinere a maşinilor şi instalaţiilor - grupa majoră 7 (0,45%).

Comparativ cu trimestrul precedent, majoritatea ocupaţiilor au cunoscut scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante, cu excepţia muncitorilor necalificaţi - grupa majoră 9 (+0,07 puncte procentuale). Cele mai semnificative scăderi au fost evidenţiate în rândul specialiştilor cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice - grupa majoră 2 (-0,25 puncte procentuale), urmată de grupa specifică a lucrătorilor operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi (-0,24 puncte procentuale).Tendinţa des-cendentă a indicatorului s-a păstrat şi în comparaţie cu trimestul secund din 2009. Astfel, descreşteri semnificative s-au manifestat în rândul ocupaţiilor de agricultori şi lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (-0,80%), în cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice - grupa majoră 2 şi cea de tehnicieni, maiştri şi asimilaţi - grupa majoră 3 (fiecare cu -0,65%). Singura creştere, în perioada analizată, a fost observată în rândul operatorilor la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini, echipamente şi alte produse - grupa majoră 8 (0,13 puncte procentuale).

În profil teritorial, regiunea cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante a fost Nord-Est (1,14%), urmată de regiunea Sud-Muntenia (0,65%). Cele mai scăzute valori ale acestui indicator s-au înregistrat în regiunea Sud-Est (0,28%), respectiv Centru (0,44%).

În majoritatea regiunilor ţării, au fost înregistrate scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante, comparativ cu primul trimestru al anului în curs. Se detaşează, însă, regiunile Bucureşti-Ilfov şi Vest, cu scăderi de -0,28%, respectiv -0,14%. Doar regiunea Nord-Vest a cunoscut o uşoară creştere, de 0,04%.

În comparaţie cu trimestul corespunzător al anului 2009, toate regiunile ţării au înregistrat scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante. Cea mai scăzută cerere de forţă de muncă a fost în regiunea Vest (-0,43%), urmată de regiunea Sud-Est (-0,40%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb