Amânarea ratelor la creditele bancare şi la leasing au fost două dintre principalele teme dezbătute în şedinţa de guvern de ieri, care se afla în plină desfăşurare la închiderea ediţiei.
Premierul Ludovic Orban a spus, la începutul şedinţei: "Ordonanţa de urgenţă prin care se va amâna plata ratelor bancare vizează persoanele fizice, juridice, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale. Insist să fie prevăzute şi contractele de leasing, pentru că unul dintre sectoarele afectate este cel al transporturilor şi oamenii au nevoie de această facilitate".
Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a precizat că suspendarea plăţii ratelor la creditele bancare se va face pentru o perioadă de maximum nouă luni şi că de facilitatea suspendării plăţii ratelor vor beneficia clienţii instituţiilor financiare bancare şi nebancare, inclusiv cei care au un contract de leasing.
Premierul Ludovic Orban a precizat că misiunea Guvernului este să asigure funcţionarea economiei, a tuturor sectoarelor acesteia şi că de aceea trebuie luate măsuri pentru cei care sunt afectaţi direct prin restricţiile introduse de ordonanţele militare emise până acum şi de persoanele afectate indirect.
De altfel, una dintre ordonanţele de urgenţă aflate în dezbatere în şedinţa de ieri se referă la introducerea de facilităţi pentru noi categorii de întreprinderi mici şi mijlocii, care să fie sprijinite şi cu plata şomajului tehnic de la bugetul de stat. Condiţia ar fi ca venitul pe luna martie să indice o scădere cu 25% faţă de cel din lunile ianuarie şi februarie.
Şeful Guvernului a mai susţinut că este necesar să continuie investiţiile în infrastructura rutieră şi feroviară, deoarece finalizarea lor va ajuta la dezvoltarea mai multor sectoare ale economiei naţionale.
În privinţa acestui aspect, Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, a spus că obiectivul principal este menţinerea de către contractori a termenelor asumate, în ciuda contextului actual.
Lucian Bode a precizat: "Avem banii alocaţi pentru proiecte şi nu avem nicio datorie către niciun antreprenor. Toţi constructorii şi-au asumat că termenele asumate prin contract rămân nemodifciate, inclusiv cel privind finalizarea lucrărilor la magistrala de metrou 5 către Drumul Taberei, care ar urma să fie gata la sfârşitul lunii iunie".
Premierul Ludovic Orban a spus că toate companiile de stat trebuie să continuie investiţiile planificate, deoarece finalizarea acestora vor ajuta la continuarea activităţii economice. Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a precizat că nu a oprit nicio investiţie în domeniul energiei. Mai mult, în industria de apărare, compania naţională Romarm va continua continua programul investiţional şi chiar îl va adapta pentru producerea de echipamente medicale.
La începutul şedinţei, şeful Guvernului a dorit să ştie când va fi făcută rectificarea bugetară impusă de actuala stare de urgenţă. Ludovic Orban a arătat: "Trebuie pregătită rectificarea bugetară, pentru a putea redirecţiona sumele către priorităţi şi să luăm în calcul efectele asupra veniturilor şi soluţiile de finanţare dacă se vor reduce veniturile. S-a văzut clar că va exista o relaxare, la nivel european, privind regulile de deficit. Trebuie să ne mobilizăm să obţinem orice resursă disponibilă pentru a finanţa priorităţile şi economia".
Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a precizat că, prin OUG 29, adoptată săptămâna trecută, a fost schimbată legislaţia, pe baza decretului prezidenţial de instituire a stării de urgenţă, pentru a putea fi efectuată o rectificare bugetară înainte de finalizarea primului semestru, aşa cum este prevăzut în Constituţie. Cîţu a precizat că aşteaptă estimările Comisiei Naţionale de Prognoză, pentru a iniţia proiectul de act normativ privind rectificarea bugetară.
Ministrul Finanţelor a mai introdus pe ordinea de zi o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscale, printre care se numără scutirea de TVA pentru importurile de medicamente şi echipamente medicale, pe perioada stării de urgenţă, şi o hotărâre privind constituirea Comisiei pentru Acordarea Împrumuturilor Locale. La acest punct, premierul Ludovic Orban a cerut mărirea plafoanelor de îndatorare şi de tragere pentru administraţiile locale, precum şi cel privind cheltuielile sociale, pentru a le permite să treacă mai uşor peste perioada actuală.
Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a introdus pe ordinea de zi o ordonanţă de urgenţă privind privind prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă ce urmau să expire în luna mai 2020, până în luna mai 2021, din cauza pandemiei actuale. Şeful Guvernului a fost de acord cu această măsură, nu şi cu data prelungirii propusă de ministrul de resort. Ludovic Orban a spus: "Prin această măsură dăm un semnal către industria turistică şi angajaţi, cu speranţa că activitatea va fi reluată la vară".
O temă fierbinte la începutul şedinţei de guvern a fost plafonarea preţului la produsele agro-alimentare. Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a spus: "Monitorizăm zilnic preţurile la raft şi ţinem legătura cu producătorii, procesatorii şi comercianţii. Toţi trebuie să treacă împreună peste criză şi nimeni nu trebuie să piardă. Plafonarea preţului la raft este o prostie mare care îl va distruge pe micul producător român şi va încuraja specula".
Premierul Ludovic Orban a precizat: "Este nevoie de creşterea producţiei agricole, este foarte important pentru economia de ansamblu, pentru că alte domenii economice îşi vor reveni mai greu. În privinţa plafonării, este greu, dacă nu aproape imposibil de instituit un mecanism de plafonare. Soluţia cea mai bună este de a creşte producţia".
La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a arătat că preţurile nu sunt atât de mici ca în urmă cu câteva luni, că sunt disfuncţionalităţi în piaţă, dar nu este o situaţie generalizată, comerţul cu produse alimentare funcţionând normal.
Concluzia a fost că pieţele agroalimentare vor rămâne deschise, fapt confirmat şi de ministrul de interne, Marcel Vela, şi că autorităţile vor monitoriza în continuare evoluţia preţurilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2020, 22:50)
Stare de urgență, de indiferență sau de necompetenta ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Marius în data de 29.03.2020, 00:04)
Ce Sa mai zici?...cei care au avut intarzieri/ restante la momentul declarării stării de urgenta, nu pot beneficia de amânarea ratelor...păi aia aveau intarzieri ca n-au vrut să plătească sau ca deja aveau probleme financiare? Va fi jale ...aveam alte păreri si despre PNListii ăștia, dar vad ca sunt degeaba..restantierii vor fi executați silit , majoritatea oamenilor vor intra in somaj si in aceasta perioada grea nu vor avea de unde sa plateasca.Batranii fugeau de banci ca dracu ' de tamaie...de ce?