• Ministrul Codruţ Sereş este victima unei traduceri inexacte din engleză, susţine şeful său de partid l Ies la iveală sentimentele gingaşe ale lui Vîntu pentru Voiculescu l Sorin Roşca Stănescu îi trimite pe Voiculescu şi Copos la Radio Erevan
• Vîntu, Roşca Stănescu şi Liviu Luca afirmă că-i dau în judecată pentru calomnie pe Voiculescu şi Copos
• ... şi probabil că va mai urma!
Trebuie că preşedintele Traian Băsescu îşi freacă palmele satis-făcut, constatînd cum discursul său dezlănţuit de acum două zile, ţinut la Ministerul de Interne, a încins păsatul în presă, în guvern, în politicieni şi în aface-rişti.
Năbădăiosul nostru preşedinte a izbucnit atunci într-o ditirambă: "Veţi vedea trusturi de presă care se bat cu alte trusturi de presă, pentru că, în spatele lor, sînt nişte patroni care ori apără < Rafo >, ori apără < Rompetrol >, ori apără ilegalităţile de la FNI, ori apără sau pun sub mantia neştiinţei acţiunile viguroase de a pune mîna pe cît mai multe SIF-uri, ori aflăm că vrem să participăm la privatizarea CEC, pentru că tot controlăm nişte SIF-uri [...]
El a adăugat că grupurile de interese care domină grupurile mass-media le utilizează în bătălia de discreditare ori a adversarului de piaţă, ori a ins-tituţiilor statului. "Sînt lucruri nelegitime, sînt grupuri de tip mafiot şi am să vă cer să porniţi de la acte normative emise de Guvern", a mai cerut preşedintele lucrătorilor de la Interne.
Preşedintele a mai făcut aluzie, în context, la o intenţie a vicepremierului Codruţ Şereş să încheie un contract guvernamental fără licitaţie, prin negociere directă (un semn de corupţie).
Ieri, presa a aliniat televiziunile şi ziarele de o parte şi de alta a intereselor politice şi de afaceri, ca să limpezească ce Băsescu a vrut să zică. Şi cu toţii au identificat un monolit afaceri-presă în jurul lui Dan Voiculescu, preşedintele Partidului Conservator, care pe lîngă afacerile sale, a grupat televiziunile Antena 1/2/3/4, ziarul "Jurnalul Naţional" şi altele. Au mai pomenit de controversatul speculator Sorin Ovidiu Vîntu în legătură cu şeful sindicatului "Petrom", Liviu Luca şi imperiul mediatic pe care par să-l controleze - televiziunea Realitatea TV (dar şi posturi locale TV şi radio) şi cîteva ziare conduse cu participarea lui Sorin Roşca Stănescu, directorul ziarului "Ziua".
În sfîrşit, Adrian Sîrbu (cel năşit de Mircea Geoană, actualul preşedinte PSD) nu a fost nici el uitat cu imperiul de televiziuni, presă scrisă şi agenţia sa de ştiri, la ale cărui datorii pare să se fi referit implicit Băsescu, atunci cînd a cerut Internelor să verifice modul cum s-au acordat scutiri fiscale în România ultimului deceniu.
Şi pe cînd toată lumea se ocupa cu astfel de lucruri serioase, Dan Voiculescu sare din baie supărat şi arată cu degetul la Vîntu. Mai întîi, el are grijă să-l disculpe pe Codruţ Sereş, afirmînd că el nu a intenţionat să acorde vreun contract guvernamental fără licitaţie, ci neînţelegerea provine de la o traducere greşită din engleză în română. Apoi, în declaraţie publică, el susţine că Sorin Roşca Stănescu l-ar fi ameninţat pe ministrul George Copos că "îl termină" dacă nu acceptă să semneze un act al guvernului pentru ca Liviu Luca (şi, implicit, Sorin Ovidiu Vîntu, din spatele lui) să obţină pachetul de 8% din acţiunile "Petrom", destinat salariaţilor acestei companii.
Ameninţările invocate de Voiculescu ar explica atacul din ziarul "Ziua" care i-a provocat necazurile actuale ministrului George Copos. Acolo au fost publicate informaţiile despre tranzacţiile imobiliare dintre grupul "Ana" (cuprinzînd şi faimoasele patiserii) şi Loteria Română, care fac acum obiectul urmăririi penale declanşate de Departamentul Naţional Anticorupţie împotriva lui Copos.
La rîndul său, Sorin Roşca Stănescu îi trimite pe Voiculescu şi Copos să se angajeze la Radio Erevan că, adică, între ceea ce ei susţin şi ceea ce realmente s-a petrecut, nu-i nici o asemănare. El afirmă că, într-adevăr a vorbit telefonic cu Copos pe care îl cunoaşte din vremea liceului şi că l-a luat în băşcălie după numirea ca vicepremier. Dar că acea convorbire ar fi fost cu mult anterioară afacerii "Petrom", luni de zile înainte ca proiectul ei să fi apărut.
Ceva similar susţine şi Liviu Luca, participant la acea convorbire telefonică (mai era pe acolo şi Sorin Ovidiu Vîntu - probabil că puseseră telefonul pe "speaker", cum îi place lui Roşca să facă).
Sorin Ovidiu Vîntu a remis şi el un comunicat de presă personal. Ca Mihai Viteazu - "Io, Vîntu Voievod" - pentru că el nu este instituţie să aibă antet.
Vîntu zice că Voiculescu şi Copos vor să abată spre el atenţia opiniei publice, cînd de fapt ei au problema urmăririi penale anticorupţie. Sarcastic, el spune: "Nu eu l-am pus pe domnul Copos [...] să cumpere şi să vîndă Statului Român spaţii comerciale". (Dar, parcă recent se vorbea că Vîntu şi-a cumpărat de la Poşta Română blocul de pe Cheiul Dîmboviţei pe care i l-a vîndut, tot Poştei, cu ani în urmă, sau greşesc?!)
Io, Vîntu Voievod, se umflă: "Nu este pentru prima dată cînd membri ai clasei politice încearcă să se ascundă în spatele meu".
Lat, ar fi trebuit să spună. Are spatele lat.
Semnează "DL.SOV". Dar nu se poate abţine şi termină cu un Post Scriptum artistic: "Nutresc aceleaşi sentimente gingaşe pentru dl. Voiculescu".
Toţi trei, Sorin Roşca Stănescu, Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu promit să-i dea în judecată pe Voiculescu şi Copos, pentru calomnie.
Imaginez că preşedintele îşi freacă palmele satisfăcut: "Încinge-i drace!", cred că-şi spune, zîmbind galeş.
Şi, da!, cred că acesta este doar începutul telenovelei. Bănuiesc că va urma...