"Războiul european" al ideilor, în fortăreaţa Hermannstadt

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 9 mai 2019

"Războiul european" al ideilor, în fortăreaţa Hermannstadt

Summit-ul Consiliului European şi întâlnirea similară a liderilor Partidului Popular European au dat peste cap activitatea cotidiană din municipiul Sibiu. Oraşul este în aceste zile o localitate blocată. Traficul rutier şi pietonal sunt restricţionate drastic în centrul Sibiului. Kilometri întregi de garduri metalice, multe filtre de control, interdicţia de acces în mai multe zone, foarte multe mijloace de intervenţie motorizată ale Jandarmeriei şi celor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, mii de jandarmi, pompieri şi poliţişti aflaţi la fiecare intersecţie din oraş, zeci de camere de supraveghere în zona centrală reprezintă realitatea acestor zile de summit european. Până şi protestele anunţate pentru astăzi de mai multe organizaţii civice se vor desfăşura departe de ochii oficialilor europeni.

Angajaţii restaurantelor şi barurilor din zona centrală sunt nevoiţi să treacă prin două filtre de control înainte de a ajunge la locul de muncă şi au ecusoane speciale de acces. Mai multe locaţii din zonă şi-au suspendat activitatea pe perioada summit-ului. Turnul cu ceas era închis încă de ieri, aşa că turiştii care ar fi dorit să imortalizeze de sus Piaţa Mare a Sibiului au făcut cale întoarsă şi s-au mulţumit cu fotografierea bisericilor şi catedralelor din apropiere.

Jandarmii erau nelipsiţi în toată localitatea, chiar şi în Dumbrava Sibiului. Surse din cadrul forţelor de ordine mi-au relatat că, astăzi, la summit, măsurile vor fi mult mai stricte, iar clădirile centrale vor fi împânzite de oamenii Serviciului de Protecţie şi Pază şi de lunetişti care vor veghea la protecţia oficialilor europeni.

Fortăreaţa medievală Hermannstadt pare că se pregăteşte de război. În realitate, astăzi se anunţă o dezbatere aprinsă între liderii europeni, cu privire la Brexit, la viitorul Uniunii şi la apărarea valorilor democratice, printre care se numără şi statul de drept.

Din păcate, de la dezbateri se pare că va lipsi unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai instituţiilor de la Bruxelles, premierul ungar Viktor Orban, despre care Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European susţinea că zilele acestuia în rândurile respectivului grup politic sunt numărate şi că o eventuală decizie de excludere a FIDESZ din grupul popular european ar urma să fie luată în luna noiembrie a acestui an.

Deocamdată fortăreaţa Sibiu rezis-tă, iar locuitorii aşteaptă să treacă acest summit pentru a reveni la activitatea cotidiană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb