Războiul gazelor continuă

V.Ribana
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 ianuarie 2009

Ministerul Economiei a anunţat că, ieri dimineaţă, "Gazprom-Export" a notificat oficial părţii române reluarea livrărilor de gaze naturale ruseşti pe teritoriul Ucrainei. Cum importul de gaze în ţara noastră nu a fost încă restabilit, Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale păstrează, în continuare, măsurile pentru situaţia de urgenţă. Astfel, necesarul de gaze este acoperit din surse interne (producţia curentă şi depozite de înmagazinare), iar CET-urile utilizează păcura şi cărbunii în locul cotei reduse de gaze. (A.T.)

Ucraina a blocat, ieri, gazul livrat de "Gazprom" consumatorilor din Europa, aducând ca argument "condiţiile de tranzit inacceptabile" impuse de partea rusă. Purtătorul de cuvânt al "Naftogaz" Ucraina, Valentin Zemlianski, a declarat: "Gazul rusesc destinat Europei nu trece prin sistemul ucrainean de gazoducte, din cauza condiţiilor de tranzit inacceptabile impuse de ".

La rândul său, Oleg Dubina, preşedintele "Naftogaz", a precizat: "Compania noastră nu putea să accepte cererea de tranzitare a 76,6 milioane de metri cubi în direcţia centralei Orlovka (regiunea Odesa), întrucât ar fi trebuit să sisteze gazul pentru regiunile Odesa, Doneţk, Lugansk şi o parte din regiunea Dnepropetrovsk. Nu am deschis capacul, întrucât nu am avut această posibilitate".

Şi consilierul prezidenţial pe probleme de energie, Bohdan Sokolovski, a declarat că Rusia a livrat, ieri, gazul pe o rută care ar impune Ucrainei să înceteze livrările către proprii consumatorii casnici, înainte să-l poată transfera spre ţările din Balcani.

Pe de altă parte, "Naftogaz" a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru semnarea unui protocol tehnic cu "Gazprom" în vederea reluării tranzitului gazelor ruseşti către Europa.

Ieri dimineaţă, "Gazprom" anunţase reluarea livrărilor de gaze naturale spre Europa, via Ucraina, însă ulterior a acuzat această ţară că a blocat tranzitul gazelor.

Rusia asigură circa un sfert din necesarul de gaze al Europei, aproximativ 80% din livrări efectuându-se prin Ucraina.

În mod normal, în perioada iernii, "Gazprom" furnizează Europei, prin Ucraina, o cantitate de aproximativ 300 milioane metri cubi pe zi.

Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a cerut, ieri, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Securitate şi Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, să consolideze controlul asupra unităţilor sistemului de tranzit al Ucrainei.

"Vă rog, în limita prevederilor legale în vigoare, să luaţi măsuri pentru prevenirea unor situaţii extraordinare la unităţile sistemului de tranzit al Ucrainei", a subliniat preşedintele.

Preşedintele administraţiei Odesa, Nikolai Serdiuk, a acuzat Transnistria de furt de gaze, prin depăşirea limitei de preluare a gazelor din conductă pe segmentul Grebenki (Ucraina) - Căuşeni (Moldova), potrivit agenţiei ucrainene Reporter.

Nikolai Serdiuk a declarat că Transnistria a pompat toate gazele din acest segment de gazoduct, motiv pentru care autorităţile regiunii au luat decizia de a închide supapele la staţia de măsurare a gazelor de la Grebenki. Însă, potrivit guvernatorului, locuitorii Transnistriei au încercat să pătrundă pe teritoriul Ucrainei pentru a deschide această supapă.

Partidele de opoziţie din Ucraina au cerut, ieri, demisia guvernului de la Kiev şi lansarea procedurilor de punere sub acuzare a preşedintelui ţării, ca urmare a disputei cu Rusia, care a lăsat ţara fără gaze vreme de 13 zile.

Liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, a declarat, în faţa Parlamentului: "Cerem crearea unei comisii speciale care să investigheze abuzul de putere al autorităţilor în problema livrărilor de gaze ruseşti, demisia rapidă a Cabinetului şi iniţierea procedurilor de punere sub acuzare a preşedintelui".

Conflictul cu Rusia este o etapă în lupta pentru independenţa Ucrainei, a declarat, ieri, preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko. "Trebuie să înţelegem că totul se plăteşte, inclusiv gazul, iar un preţ privilegiat este unul politic, care ne afectează independenţa", a spus şeful statului. Iuşcenko a subliniat că Ucraina nu pune piedici tranzitului de gaz rusesc către Europa şi nu fură gaz, aşa cum o acuză Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb