RĂZVAN NICOLESCU (DELOITTE):  "Cred că Standard & Poor's s-a grăbit puţin"

B.F.
Companii / 11 decembrie 2019

"Cred că Standard & Poor's s-a grăbit puţin"

Decizia Standard&Poor's de miercuri, de a înrăutăţi perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, a fost uşor pripită şi, cu siguranţă, nu va avea efecte pozitive, a declarat, pentru Agerpres, Răzvan Nicolescu, partener în cadrul companiei de consultanţă Deloitte.

"Nu e o veste bună pentru economia noastră. Deşi sunt nişte semne îngrijorătoare, cred că cei de la S&P s-au grăbit puţin, luând, probabil, mai în serios decât e cazul anumite controverse politice", a spus Nicolescu.

În opinia sa, lucrurile se pot îndrepta odată cu creşterea investiţiilor publice.

Întrebat dacă decizia S&P va avea efecte imediate negative pentru economia ţării, el a răspuns:"Greu de spus cât de mari vor fi. Cu siguranţă nu vor fi însă efecte pozitive".

Standard&Poor's (S&P) a anunţat marţi că a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creşterii deficitului, şi a confirmat calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

"Abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au forţat actuala conducere a României să revizuiască obiectivele fiscale pentru 2019 şi 2020, pe fondul încetinirii economiei. Planificatele majorări de pensii şi salarii vor contribui la adâncirea deficitului de cont curent deja substanţial inclusiv în 2020", se arată în raportul S&P.

Deşi agenţia se aşteaptă ca anul viitor să demareze un proces de consolidare fiscală semnificativă, structura rigidă a bugetului şi volatilitatea mediului politic reprezintă riscuri faţă de această ipoteză. Prin urmare, Standard & Poor's a decis să revizuiască perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă şi să confirme calificativul "BBB-/A-3" pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Probabil acesta e perspectiva "topaielilor" care vor urma: a pensiilor, a salarizarii, a justitiei, a alegerilor, a finantelor, a declaratiilor etc.

    1. De unde crede specialistul de la Deloitte ca Romania va scoate bani pentru cresterea investitiilor publice care vor salva economia, asta nu am inteles ?

    Daca ai habarnisti ca Johannis la Cotroceni, Sica Mandolina la Victoria si Catu liniuta la finante inca e bine !. Boii ne vor duce pe culmi nebanuite ale indatorarii atat ca sume cat si ca dobanzi platite. Ca sa nu il uitam pe tovarasul subinginer Vela scolot la particolera fe probincie in ale economiei, care pune prefecti dupa chipul si asemanarea lui. Boii in doi ani fac tara praf.

    1. Vă fi o Românie normala. Așa a vrut poporul !

      Dupa ce ati furat de v-ati indoit ,aveti doar porecle la indemana

      Te referi ca boii au facut praf tara si acum trebuie reparata. Sa fim seriosi datoria si situaria bugetului a fost generata de psd in ultim8 2 ani de guvernare. Cu mariri de pensii si salarii peste masura,

      din populism gretos, din lipsa de profesionalism si din renumita oug 114 care era sa modifice ratingul de acum jumatate de an 

      Anonim ticalos, iata ce scrie in decizia S&P: „Large spending deviations by the previous government have forced Romania’s current leadership to revise up its fiscal targets for 2019 and 2020, against the backdrop of a slowing economy.”

      Sau in traducere pentru cei care inteleg mai greu si pot mai putin : „ ...mari deviații de cheltuieli făcute de guvernul precedent care au forțat actualul guvern să își revizuiască în creștere țintele de deficit pt 2019 și 2020.” 

      Subingineri si absolventi de particulare de te miri pe unde, femei venite in politica in patru labe (ca sa-l citez pe tovarasul Sica de la Victoria) devenite arbitiri ai moralei, copii securistilor de ieri care au devalizat bancile paznici peste averea publica . Jihad pentru propasirea neamului liberal. Rezultatele nu intarzie sa apara.

      Te referi la prostiile lui Catu, la propunerile boului de Catu, la sumele pe care vrea sa le imprumute si sa le cheltuiasca pentru propasitea neamului liberal si plata sustinatorilor care i-au adus la guvernare . Revizuirea tintelor lui fiscale, conform propunerilor lui se afla doar in mintea lui zdruncinata. Daca propunerile lui duc la dobanzi mai mari pentru romania, creditorii pot doar sa aprobe.

      Florin Citu : „Doar persoanele naive sau rău intenţionate pot să afirme că rating-ul de ţară poate fi influenţat după doar o lună de guvernare PNL”.

      Cand presedintele unei tari acuza ca bugetul nu se inchide, cand premierul declara in repetate randuri ca nu sunt bani pentru lna Decmbrie si ca anul viitor este nesustenabil, cand ministrul de finante prezinta o propunere de buget pentru 2020 cu majorarea datoriei punlice cu 20 de milarde de EUR ar fi anormal ca agentiile de rating sa nu reactioneze. Conform principiilor prudentei, chiar daca stii ca la putere este o adunatura de idioti iresponsabili trebuie sa reactionezi la ce propun idiotii pentru ca altfel esti considerat si tu responsabil. Pe de alta parte o adunatura de iresponsabili este previzibil sa aiba o guvernare proasta. Crezi ca sta cineva sa se gandeasca ca boii au incercat sa arunce cat mai mult in spinarea guvernarii precedente pentru ca altceva nu stiu sa faca?

      Presedintele unei tari acuza de 2 ani ca bugetul nu se va inchide si ca asaltul din domeniul justititiei va avea consecinte economice. Acum a venit scadenta. Hai sa ne legam centurile si sa urmarim evenimentele...

      Si , da , presedintele si PNL au fost naivi ca au acceptat sa vina la guvernare inainte de alegerile parlamentare . Si da , PNL se arata cam amator si nepregatit pentru guvernare, in fiecare zi inventeaza cate o masura ,pensii speciale etc si apoi descopera nu se pot implementa juridic. Ar fi bine sa vorbeasca mai putin si sa-si calculeze mai bine pasii. Si , da , masura reducerii accizei la benzina , nu ne va ajuta cu nimic, deficitul bugetar creste cu vreo 600 mil eur. Asa ca hai sa ne legam centurile si sa admiram cum se destrama incet, incet echilibrul economic.  

      Si vorba lui Valentin Lazea , BNR , care spunea ieri (citez din Hotnews): Poți să trăiești cu deficite bugetar și extern mare cât timp ele sunt finanțabile, adică cât timp e liniște și pace în lume. In momentul în care se strică lucrurile în lume, indiferent din care motiv: Brexit, China sau orice altceva, a trăi cu deficite bugetar și extern mare te pune într-o situație extrem de periculoasă. Si atunci ai 2 solutii: 

      1. Fie tu, ca stat, intervii și iei înapoi cadourile pe care le-ai făcut sub formă de creșteri salariale cu două cifre, sub formă de taxe scăzute sau scutite ori iertate și așa mai departe. Adică faci intervenție administrativă. 

      2. Fie lași piața să se regleze, ceea ce înseamnă depreciere și inflație.

    perioada de criza: 16-17 Ian 2020 - (aprox) Iun/Sept 2021

    faza acuta: 16-17 Ian 2020 - Aug/Sept 2020 

    nivele tinta: 

    robor 3 m : pana la 5,5 - 6 % 

    eur ron - 5.02 - 5.06 

    bet (index bvb) : urmeaza 'desenarea' unui val 'c' corectiv descendent intr-o formatiune a-b-c (elliott waves) dupa 'a' descendent (2009) , 'b' ascendent non-impulsiv (2010-prezent). 'C' nu va mai egala 'a' ci va fi doar o fractie din valul 'a'.  

    Enjoy it!

    The game is ON!  

    1. prin criza intelegem spasme ascendente la nivelul dobanzilor (datorii guvernamentale si pe datorie externa - diverse monede).

      acum criza nu se va mai manifesta atat de mult pe moneda.  

      punctul extrem de focal vor fi dobanzile .... specialistii lu' peste prajit de la BNR sa fie cu ochii pe dobanzi.

      acolo se infige cutitul! ... nu pe cursul FCY (foreign currency)/RON.  

      p.s. cineva sa se gandeasca si la volumele mari de obligatiuni statale romanesti cumparate de ... Rusia (in perioada guvernului anterior).

      Vor fi folosite.  

      CA ARMA!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb