Holzindustrie Schweighofer a ieşit la contraatac în "meciul" cu Neuer Weg, asociaţia care a acuzat-o, în nenumărate rânduri, de nereguli privind activitatea companiei din ţara noastră. Cel mai mare procesator de răşinoase din ţara noastră a fost acuzat, în luna aprilie, că ar fi acceptat să cumpere lemn tăiat ilegal din ţara noastră şi, recent, că ar fi prejudiciat statul român şi furnizorii de lemn cu suma de 130 de milioane de euro, potrivit Neuer Weg.
Oficialii companiei austriece nu au mai suportat acuzaţiile repetate şi au decis să dea în judecată organizaţia non-guvernamentală, la Tribunalul din Viena, pentru calomnie şi publicarea unor informaţii neadevărate.
Reprezentanţii Schweighofer ne-au declarat: "Am fost forţaţi de împrejurări să acţionăm astfel întrucât, în mod repetat, domnul Hedrich (n.r. de la Asociaţia Neuer Weg) a răspândit şi răspândeşte despre firma noastră şi despre managementul acesteia acuzaţii neadevărate şi intimidante, cu privire la săvârşirea unor fapte ilegale. Nu suntem încântaţi deloc de această situaţie, însă înainte de a întreprinde aceste demersuri legale, domnului Hedrich i-a fost acordată şansa, de nenumărate ori, să corecteze rapoartele eronate. Din păcate, dumnealui a refuzat şi să se întâlnească cu managementul firmei, pentru a clarifica aceste aspecte fără implicarea organelor de drept".
În plus, aceştia îşi doresc ca rapoartele şi acuzaţiile eronate şi intimidante despre companiei şi despre managementul acesteia să fie corectate şi retractate.
"Domnul Hedrich a abordat şi abordează mass-media din Austria, Germania şi din toată Europa. La Viena este sediul companiei noastre şi domiciliul persoanelor pe care domnul Hedrich le acuză pe nedrept. Prin urmare, acţiunea prin care se solicită încetarea practicii a trebuit să fie depusă prima dată în Viena", ne-au explicat reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer.
• Neuer Weg: "În sfârşit ajungem în faţa unor instituţii judecătoreşti în care putem avea cât de cât încredere: cele din Austria!"
În schimb, activiştii de la Neuer Weg consideră că iniţiativa Schweighofer este "cel mai mare succes al Asociaţiei NW, deocamdată, în lupta cu mafia lemnului".
Aceştia au precizat: "Din proprie iniţiativă şi nesilită de nimeni, firma Schweighofer duce luptele noastre în instanţă dincolo de hotarele României, şi anume la un tribunal din Viena! În sfârşit ajungem în faţa unor instituţii judecătoreşti în care putem avea cât de cât încredere: cele din Austria! Schweighofer ne acuză că afirmaţiile făcute de noi pe blog şi în emailuri trimise unor jurnalişti din Austria şi Germania (nepublicate de aceştia) ar fi neadevărate şi calomnioase la adresa firmei şi a patronului acesteia".
Valoarea prejudiciului cauzat de aceste afirmaţii se ridică la 35.000 de euro, conform cererii de chemare în judecată, potrivit Neuer Weg.
Totodată, activiştii NW au arătat că declaraţiile lor au fost făcute pe baza unor documente probatoare şi a unor discuţii cu martori credibili şi că veridicitatea acestor afirmaţii poate să fie demonstrată cu uşurinţă în instanţă.
"Considerăm că acuzaţia de calomnie în urma trimiterii unui email este nefondată, din moment ce informaţiile transmise nu au fost publicate în mass-media. Aşadar, HS ne acuză de ... libertate de exprimare!", au spus reprezentanţii Neuer Weg, subliniind: "Competenţa soluţionării cauzei nu-i revine Tribunalului Comercial Viena, deoarece pârâţii nu se află în relaţii comerciale cu reclamanţii, având totodată sediul în altă ţară decât Austria.
Solicităm sprijin financiar din partea statului austriac pentru angajarea unui avocat şi a unor experţi, cât şi pentru deplasările necesare la Tribunal, deoarece nu dispunem de mijloacele financiare necesare pentru acestea".
Ultimele acuzaţii aduse de Neuer Weg celor de la Holzindustrie Schweighofer arată că firma omului de afaceri austriac Gerald Schweighofer utilizează, în cel puţin două dintre cele trei fabrici ale sale, echipamente electronice de măsurare a lemnului rotund ce măsoară un volum de lemn cu aproximativ 10% mai mic decât volumul real.
Potrivit unui raport al asociaţiei, măsurătoarea funcţionează după principiul "clupei rotative" (n.r. instrument în formă de compas, care serveşte la măsurarea diametrului trunchiurilor de arbori). Reprezentanţii Neuer Weg susţin că aceste echipamente de măsurare sunt folosite în fabricile companiei din Sebeş (Alba) şi Rădăuţi (Suceava), probabil şi în Reci (Covasna): "Acest sistem măsoară un volum de lemn cu aproximativ 10,2% mai mic decât volumul real. Astfel, firma a păgubit atât furnizorii români, cât şi statul (prin ANAF) cu o sumă de aproximativ 130 de milioane de euro, începând cu anul 2003 şi până în prezent".
Potrivit unor documente al Biroului Român de Metrologie Legală (BRML), citate de ONG, firma Holzindustrie Schweighofer ar fi comunicat acestei autorităţi, în mod repetat, "informaţii trunchiate, manipulatorii şi neadevăruri, inducând-o, în mod sistematic, în eroare cu privire la modul de funcţionare "viciat" al echipamentelor sale electronice de măsurare a lemnului rotund". Potrivit Neuer Weg, clupa rotativă nu a fost supusă niciodată unei proceduri complete de înregistrare şi de verificare metrologică, în ţara noastră.
Însă, la solicitarea ziarului BURSA, reprezentanţii companiei austriece au transmis că raportul publicat de Neuer Weg este o poveste inventată, prin care asociaţia a vrut să prejudicieze imaginea Holzindustrie Schweighofer.