Actualizare 15:05 Şeful diplomaţiei iraniene: "Declaraţiile lui Trump sunt în contradicţie cu articolele 26, 28 şi 29 din acordul nuclear"
Şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a declarat că discursul preşedintelui american Donald Trump reprezintă o încălcare a prevederilor acordului nuclear, informează presa franceză.
Zarif a declarat, potrivit news.ro: "Declaraţiile lui Trump sunt în contradicţie cu articolele 26, 28 şi 29 din acordul nuclear din 2015. I-am trimis nouă scrisori Federicăi Mogherini (Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă) pentru a sublinia încălcările americane şi voi trimite o nouă scrisoare referitoare la declaraţiile lui Trump".
Articolele citate de Mohammad Javad Zarif se referă la "buna credinţă" a semnatarilor şi la faptul că Guvernul şi Congresul SUA nu vor impune noi sancţiuni în legătură cu programul nuclear iranian.
"Important este ca SUA să renunţe la suspendarea sancţiunilor, în caz contrar Republica Islamică urmând să ia măsuri în consecinţă", a adăugat Mohammad Javad Zarif.
(M.I.)
-------
Marile puteri mondiale au reacţionat după ce preşedintele american Donald Trump a declarat, vineri, că nu va certifica faptul că Iranul se conformează prevederilor acordului nuclear: Rusia, Marea Britanie, Germania şi Franţa regretă alegerea preşedintelui SUA, Israel şi Arabia Saudită salută "decizia curajoasă" a liderului de la Casa Albă, relatează presa internaţională.
"Îl felicit pe preşedintele Trump pentru decizia sa curajoasă de a înfrunta regimul terorist iranian", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit news.ro.
Arabia Saudită a precizat, într-un comunicat, că susţine şi salută "strategia fermă a preşedintelui Trump cu privire la Iran".
În schimb, Moscova a criticat strategia lui Trump cu privire la Iran, Ministerul Afacerilor Externe calificând-o, potrivit Le Monde, drept "retorică agresivă şi ameninţătoare" şi subliniind că acordul cu Teheran rămâne intact. Ministerul consider că decizia lui Trump de nu certifica acordul nu va avea un impact direct asupra punerii în aplicare a textului şi este doar "un element de dezbatere internă" în SUA.
Paris, Londra şi Berlin au anunţat că rămân angajate în acord, într-un comunicat comun al premierului britanic Theresa May, cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Emmanuel Macron. Cei trei s-au declarat îngrijoraţi de posibilele implicaţii ale deciziei lui Trump.
La Bruxelles, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă,a declarat că Washingtonul nu poate anula unilateral acordul. "Nu ne putem permite să anulăm un acord nuclear care este efficient. Nu este un acord bilateral. Comunitatea internaţională, inclusive Uniunea Europeană, a indicat clar că acordul este şi va continua să fie valabil", a spus Mogherini.
Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că Statele Unite sunt "mai singure ca niciodată în complotul lor împotriva poporului iranian". "Naţiunea iraniană nu a cedat niciodată unei presiuni din afară şi nu o va face niciodată (...) Declaraţiile lui Trump include insulte şi acuzaţii nefondate", a spus Rohani. El a mai afirmat că Trump "nu a citit dreptul international" şi se pare că nu ştie "că acordul nu a fost unul bilateral, între Iran şi SUA".
Preşedintele SUA Donald Trump a anunţat vineri că nu va certifica faptul că Iranul se conformează prevederilor acordului nuclear şi a ameninţat că SUA se va retrage din acest acord în cazul în care Congresul şi aliaţii SUA nu vor accepta să îl facă mai strict.
"În cazul în care nu vom putea ajunge la o soluţie împreună cu Congresul şi cu aliaţii noştri acordul va fi închis. Este supus revizuirii şi participarea noastră poate fi anulată oricând de mine, în calitate de preşedinte", a subliniat Trump.
Cele două lozinci favorite ale regimului iranian sunt "Moarte Americii!" şi "Moarte Israelului!", a mai spus Trump. "Agresiunea dictaturii iraniene continuă şi astăzi", a subliniat Donald Trump, numind guvernul de la Teheran "un regim fanatic" care sponsorizează terorismul şi desfăşoară rachete care ameninţă trupele SUA şi ale aliaţilor.
O lege îl obligă pe preşedintele american să spună Congresului, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul respectă textul şi dacă ridicarea sancţiunilor este în interesul Statelor Unite.
Donald Trump a "certificat" până acum acordul, însă a anunţat zilele acestea că termenul următor - care cade duminică - va fi crucial.
Necertificarea acordului trimite mingea în terenul Congresului şi ar provoca o puternică incertitudine cu privire la viitorul acestui text. Legea îi dă Congresului, în cazul unei "necertificări", un termen de 60 de zile să decidă dacă să reimpună sau nu sancţiunile ridicate.
Documentul încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri vizează să garanteze caracterul paşnic şi civil al programului nuclear iranian în schimbul unei ridicări treptate a sancţiunilor impuse Iranului.